Lazer Güdüm Kiti: LGK - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Lazer Güdüm Kiti: LGK

Abone Ol 

Modern ve sivil hassasiyetine sahip bir ordu, seyir füzesi veya uzun menzilli güdümlü mühimmat kullanması gerekmeyen bir hava-yer taarruz operasyonu gerçekleştirdiğinde büyük çoğunlukla güdüm kiti takılmış bombaları kullanır.

Türk Hava Kuvvetleri’de mevcut savaş uçaklarında kullandığı  MK serisi genel maksat bombaları ile NEB ve BLU- 109 gibi beton delici bombaları güdümlü hale getirebilmek için uzun yıllar boyunca ABD’den güdüm kiti tedariği gerçekleştirdi.

X bir ülke bin adet güdüm kiti aldığında onu yıllar boyu envanterinde tutarken terör sebebiyle uzun yıllardır dünyadaki en aktif hava-yer taarruz görevini icra eden hava kuvvetlerinden biri olan  Türk Hava Kuvvetleri ise bu kitleri kısa sürede harcamakta.

Son yıllarda ise yerli firmalarımızın ürettiği güdüm kitleri operasyonlarda kullanılıyor. Bu güdüm kitlerinden biri de ASELSAN üretimi Lazer Güdüm Kiti (LGK).

LGK’dan önce ABD menşeili PAWEVAY-II lazer güdüm kitlerini lisans altı üreten ASELSAN, daha sonra özgün lazer güdüm kiti olan LGK’yı geliştirdi ve seri üretime aldı.

LGK-82

500lb MK-82, MK-82T, SERT-82, 2000lb NEB ve MK-84 ile OFAB-250 bombalarına takılabilen LGK ile sabit ve 40km/sa hıza kadar hareket eden  hedefler çok yüksek hassasiyetle vurulabiliyor. Kitli mühimmatın 12km azami menzili bulunuyor.

Aynı kitler olmasına rağmen 500lb bombalara takılana LGK-82, 2000lb bombalara takılana LGK-84, OFAB-250’ye takılana LGK-OFAB denilmekte. LGK’nın PAVEWAY-II gibi tanıtılması sayesinde F-4E 2020 ve tüm F-16 uçaklarından kullanılabileceğini düşünmekteyiz.

LGK-OFAB

Kit, yarı aktif lazer arayıcı başlık, güdüm bölümü, ısıl pil, kanat tahrik sistemi ve arka kuyruk bütününden meydana geliyor.

Kitin dedektör, kart tasarımı ve algoritması, kanat tahrik motoru ASELSAN öz kaynaklarıyla geliştirilirken ısıl pilini TÜBİTAK SAGE tasarladı.

Aerodinamik baskı ve yüke dayanıklı elektrikli motoru da olan kit bu sayede çok kısa sürede reaksiyon verebilmekte. Kodlu lazer uygulamasıyla aynı anda birden fazla LGKlı mühimmat atışı yapılabilmekte.

LGK takılı mühimmatın hedefi vurması için ister S/İHA’dan işaretleme, ister hedefleme poduyla işaretleme istenirse yerden işaretleme (bu sayede uçak veya SİHA için  at-unut özelliği de oluşur) yapılabilir.

LGK-82 yakında TSK envanterine girecek AKINCI ve AKSUNGUR SİHA’larda da kullanılacak.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close