Milli Hava Savunma Ağı: HERİKKS - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Milli Hava Savunma Ağı: HERİKKS

Abone Ol 

Hava Savunma ve radar sistemleriden azami verim alınabilmesi için tüm bu sistemlerin ortak ağda buluşup, birbirleriyle haberleşebilmeleri gerekmektedir.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hava savunma ve radar unsurlarının ortak ağ üzerine toplanması ve birbirleriyle haberleşebilmesi amacıyla da 1998 yılında ASELSAN tarafından Hava Savunma Erken İkaz ve Komuta Kontrol Sistemi (HERİKKS) projesine başlandı.

İlk teslimatı 2001’de yapılan ve günümüze kadar güncellemeleri devam eden HERİKKS ile Türkiye  hava savunma komuta kontrol yazılımı üreten sayılı ülke arasına girdi.

HERİKKS, radarlarından alınan bilgileri birleştirerek gerçek zamanlı hava resmini oluşturan, tehdit değerlendirme ve silah tahsis algoritması ile en uygun hedef-silah tahsislerinin yapılmasını sağlayan komplike bir sistem.

Örneğin, herhangi bir radara sahip olmayan ATILGAN ve ZIPKIN Hava Savunma Sistemleri, HERİKKS sayesinde sisteme entegre olan radarlardan  radar görüntülerini alıp bu kapsamda hedeflere angaje olabilir. Yani  radara sahip olamayan  ve zayıf bir radarı olan hava savunma sistemi  HERİKKS sayesinde en kuvvetli radarı kendi radarıymış gibi kullanabilir.

HERİKKS, Hava Savunma Kontrol ve Koordinasyon Merkezi (HSKKM), Ordu Hava Savunma Harekât Merkezi (OHSHM), Kolordu Hava Savunma Harekât Merkezleri (KHSHM), Tugay Hava Savunma Harekât Merkezleri (THSHM), Üs Hava Savunma Harekât Merkezi (ÜHSHM), Elle Çalışan Hava Savunma Harekât Merkezi (HSHM-EİU), Erken İkaz Merkezleri Arayüzü (ERİMAY), Uzun Ufuk Arayüzü, Hava Resmi Paylaşım Arayüzü (HARPAY), Sensör ve Silah Sistemleri ara birimlerinden meydana geliyor.

ERİMAY ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı kontrolündeki KİM (Kontrol İhbar Merkezi) ile entegrasyon ve Uzun Ufuk Arayüzü ile Deniz Kuvvetleri’nin en hayati projelerinden olan ve denizlerimizde 7/24 gözlem yapılabilmesi sağlanan Uzun Ufuk Sistemi ile entegrasyon gerçekleştiriliyor. Ayrıca ERMİAY ile NATO müttefiki ülkelerin radarlarıyla da entegrasyon sağlanıp o radarlardan da bilgiler alınabiliyor.

Sistem de link-11, link-16 taktik data linkler kullanıldığı gibi yine ASELSAN üretimi olan ağ merkezli iletişim altyapısı TASMUS da kullanılabiliyor.

HERİKKS, farklı türdeki radar ve silah sistemlerinin entegrasyonuna uygun açık mimariye sahip ve sistemde kullanılan Tehdit Değerlendirme ve Silah Tahsis Algoritması ile Sensör Füzyon Algoritması, on yılı aşkın
süredir ASELSAN-üniversite iş birliği ile geliştirilip  TSK ihtiyaçlarına göre güncellenmekte.

Bu kapsamda KMS ZIPKIN, KMS ATILGAN, I-HAWK XXI gibi  hava savunma sistemlerine ek yakın zamanda TSK envanterine giren/girecek olan HİSAR-A+, HİSAR-O, KORKUT, AİC, KALKAN, hava savunma ve radar sistemlerinin HERİKKS entegrasyonunu sağlayacak HERİİKKS-IV araçları Kasım 2020’de TSK’ya teslim edildi.

Bu sayede bu hava savunma sistemlerin etkinliği çok daha artacak.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close