ABD Donanması "Hacimsel Hayalet Hologram" Teknolojisi Patenti Aldı: "Savaşların Seyrini Değiştirebilir" - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

ABD Donanması “Hacimsel Hayalet Hologram” Teknolojisi Patenti Aldı: “Savaşların Seyrini Değiştirebilir”

Abone Ol 

ABD Donanması tarafından patenti alınan yeni teknoloji; “plazma patlamaları” veya “hacimsel hayalet hologramlar” oluşturarak savaşların seyrini değiştirebilir.

TopWar’da yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

“Patente göre; özellikle savaş uçaklarının kuyruğuna konulacak bir lazer sistemi ile görünüşte hareket eden bir hologram görüntüsü ile düşman unsurlarının saldırılarının yanıltılması sağlanabilecek. Sistem birden fazla sahte plazma veya hacimsel hologram oluşturabilir ve füzelerin asıl hedefi değil bu sahte “savaşçıları” takip etmesini sağlayabilir.

ABD Donanması tarafından alınan patentli plazma tabanlı teknolojinin özellikleri şu şekilde sıralanabilir.

Teknoloji; Plazma ve hacimsel hologram ile gökyüzündeki nesneler oluşturmak için tasarlanmıştır.
Teknoloji; özellikle ısı güdümlü füzeleri hedeflerden uzaklaştırmak için tasarlanmıştır.

Teknoloji; özellikle gökyüzünde şaşırtıcı hacimsel “unsurlar” oluşturmak için tasarlanmıştır.
Teknoloji gökyüzüne bir avcı savaş uçağı ya da bir UFO çizebilir.

Özellikler bu şekilde özetlenebilecek olsa da gerçek çok daha karmaşık.

Modern teknojiler de; gizli bir savaş uçağı yaratmak ve etkin bir şekilde kullanmak için, uçağın radar görünürlüğünü ve kızılötesi algılanabilirliğini (üretilen ısı miktarını) sınırlamak için maksimum çaba sarf edilmektedir.

Gerçekte, en modern “gizli uçaklar” bile aslında radarlar tarafından tam olarak görünmez değildir. Çünkü gizliliğin amacı gerçekten tamamen fark edilmemek değil, gerektiğinde düşmanı varlığın ile savuşturmak ve uçağınızla etkili bir şekilde saldırmak içindir.

Bu amaçla, F-22 Raptor gibi gizli savaş uçakları bile “standart dışı” frekans bantları ve karmaşık sinyal kalıpları kullanılarak radarda tespit edilebilir.

1950’lerden beri var olan ve hedefleri vurmak için geliştirilen ısı güdümlü füzeler, bir savaş jetinin arkasından çıkan ısınmış egzozunun kızılötesi imzasını izleyerek savaş uçaklarını etkili bir şekilde tespit eder ve vurur. Bu kızılötesi işaretleri azaltmak için “gizli uçaklara” yapısal olarak çeşitli unsurlar dahil edilmiş olsa da yakıtın yanması sonucu oluşan ısıyı gizlemek için çok az şey yapılabilir.

Bu nedenle ordular ve pilotlar; görsel tespitten kaçınmak için; gece manevraları, irtifa ve hücum açısı gibi çeşitli taktik ve teknik kullanılır. Örnek olarak ısı güdümlü bir füzenin F-22 gibi gizli bir avcı uçağının izini sürmesi durumunda uçak, kızılötesi güdümlü mühimmatların hedefi olmaktan kurtulmak için “işaret fişekleri” fırlatma yeteneğine sahiptir. Ancak bu füzesavar silahlar olarak nitelendirilebilecek “işaret fişekleri” son derece sınırlı koruma sağlar.

Modern havadan havaya füzeler kızılötesi güdümlüdür. Fırlatıldıktan sonra füzeler hedefin termal imzasını alır. Bu tür füze savunması için Amerikan uçaklarının hala daha etkili araçları var. Uçaklar işaret fişeği atarak veya füze arayıcısını “kör ederek” yaklaşan füzeleri vurabiliyor.

Planlandığı ve patenti alınan teknolojinin ABD donanması tarafından bitirildiği ve çeşitli zamanlarda kullanıldığı bazı kaynaklarda yer almakla birlikte resmi olarak açıklanmamıştır.

Oluşturulan görüntü fiziksel bir nesneyle ilişkili değilse radar tarafından algılanmaz. Ayrıca pilotlar, ışık huzmeleri ve plazmalar tarafından oluşturulan “hayalet hacimli hologramların” yerine katı nesneler gördüğünü bildiriyor. Teknolojinin tamamen hayata geçmesi savaşların seyrini değiştirecek gibi görünüyor…”

Kaynak: M5
Çeviri/Analiz: Adem KILIÇ

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close