ABD Donanması Filipinler’e yeni füze sistemleri konuşlandırdı
ABD Donanması, Deniz Seferi Gemi Engelleme Sistemini (NMESIS) ilk kez Filipinler’e konuşlandırdı.
ABD donanması tarafından verilen bilgilere göre; konuşlandırma 27 Nisan itibari ile Batan Adası’ndaki Balikatan 2025 Tatbikatı sırasında gerçekleşti.
ABD Donanması’nın NMESIS silah sisteminin bölgedeki ilk sahaya çıkışı anlamına geliyor.
Yeni füze sistemi, Batanes takımadalarında faaliyet gösteren ABD ve Filipin oluşumlarının yer aldığı Deniz Kilit Arazi Güvenlik Operasyonları etkinliğinin bir parçası olarak 39. Hava İkmal Filosundan ABD Hava Kuvvetleri C-130 uçağı ile nakledildi.
ABD Müşterek Görev Gücü Komutanı Deniz Piyadesi Korgeneral Michael Cederholm yaptığı açıklamada;
“NMESIS’in hassas atış kabiliyetleriyle yaptığımız eğitimler, sade ve coğrafi olarak dağınık bir ortamda karşılıklı deniz savunmamızı geliştiriyor. Bu bölgedeki dengeleri değiştirebilir.”
ifadelerini kullandı.
NMESIS platformu karada konuşlu gemisavar füze kabiliyeti sağlayarak bölgedeki deniz operasyonlarını ve deniz güvenliğini arttırmaktadır.
Verilen bilgilere ABD Donanması ayrıca, NMESIS konuşlanmasına ek olarak, Filipin Ordusu’na ek olarak hava saldırı desteği sağlıyor.
Kaynak: M5