Yeni Zelanda’dan 1,3 milyar euroluk savunma paketi: ABD’ye stratejik savunma siparişi
Yeni Zelanda hükümeti, 2,7 milyar Yeni Zelanda doları (1,3 milyar avro) tutarında yeni savunma harcaması paketini açıkladı. Paket kapsamında, yaşlanan hava filosunun yenilenmesi için ABD’den MH-60R Seahawk tipi deniz helikopterleri ve Airbus A321XLR uçakları alınacak.
“En zor stratejik dönem”
Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, başkent Wellington’da yaptığı açıklamada, “Ülkemiz modern tarihinin en zorlu stratejik koşullarıyla karşı karşıya. Bugün siyaset veya dışişlerinde görev yapan hiç kimsenin hatırlayamayacağı kadar kötü bir dönemden geçiyoruz” dedi.
Yetkililere göre alım paketinin büyük bölümünü, mevcut deniz helikopter filosunun yerine geçecek 5 adet MH-60R Seahawk helikopteri oluşturuyor. Bu alımın bedelinin 2 milyar NZD (yaklaşık 1 milyar avro) olduğu bildirildi.
Ayrıca, iki Airbus A321XLR uçağı da satın alınarak, 30 yıldan uzun süredir kullanılan ve ikinci el alınmış Boeing 757’lerin emekliye ayrılması planlanıyor.
ABD üzerinden doğrudan alım
Yeni Zelanda Savunma Bakanı Judith Collins, helikopterlerin doğrudan ABD’nin dış askeri satış programı üzerinden tedarik edileceğini ve bu nedenle ihale açılmayacağını belirtti.
Collins, sürecin birkaç yıl alacağını ve Yeni Zelanda’nın üretim sırasına girmek zorunda olduğunu ifade ederek, 2026’da nihai iş planının kabineye sunulacağını söyledi.
Bakan Collins ayrıca, ABD’den alım kararının, Trump yönetiminin uyguladığı gümrük tarifeleri nedeniyle iki ülke arasındaki ticaret açığını kapatma amacı taşımadığını vurguladı.
Savunma bütçesi ikiye katlanacak
Nisan ayında açıklanan uzun vadeli plan çerçevesinde Yeni Zelanda, savunma harcamalarını önümüzdeki on yılda GSYH’nin yüzde 1’inden yüzde 2’sine çıkarmayı hedefliyor.
Savunma paketinin, Beş Göz (Five Eyes) istihbarat ittifakındaki diğer ortaklar –ABD, İngiltere, Kanada ve Avustralya– ile uyumlu hale gelme çabasının bir parçası olduğu ifade ediliyor.
Çin’in etkisi ve Pasifik rekabeti
Son yıllarda Çin’in Güney Pasifik bölgesindeki artan etkisi, Avustralya ve Yeni Zelanda’yı askeri iş birliğini derinleştirmeye yöneltmişti.
Başbakanlar geçen ay yaptıkları açıklamada, bölgedeki büyük güç rekabeti karşısında daha yakın savunma bağları kurulacağını duyurmuştu.
Yeni Zelanda’da ordunun geleneksel olarak ağırlıklı şekilde insani yardım ve afet müdahalesi görevlerinde kullanıldığını hatırlatan uzmanlar, artan savunma bütçelerinin kamuoyunda tartışmalara yol açabileceğine dikkat çekiyor.
Savunma Bakanı Collins ise, “Mesafe artık Yeni Zelanda’ya eskisi kadar koruma sağlamıyor. Savunma, ihtiyaç duyulana kadar rafa kaldırılacak bir şey değil” dedi.
Kaynak: M5