Washington Post'dan Karabağ analizi: "Rusya, Karabağ'da Ermenistan'ı yalnız bıraktı" - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Washington Post’dan Karabağ analizi: “Rusya, Karabağ’da Ermenistan’ı yalnız bıraktı”

Abone Ol 

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post (WP), Rusya’nın Karabağ’da Ermenistan’ı yalnız bıraktığını yazdı.

WP’nin Moskova Büro Şefi Robyn Dixon ve Rusya muhabiri Francesca Ebel’in kaleme aldığı “Ermenistan’dan yüz çeviren Rusya, Dağlık Karabağ’da barışı korumayı başaramadı” başlıklı analizde, Kremlin’in bölgedeki vaatlerini yerine getiremediği savunuldu.

Haberde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2020’de verdiği Karabağlı Ermenileri koruma, bölgede ateşkesin sürdürülmesi ve Dağlık Karabağ’la Ermenistan’ı bağlayan tek karayolu olan Laçın Koridoru’nun açık kalmasını sağlama taahhütlerini gerçekleştiremediği yazıldı.

Analizde, Rusya’nın eski Sovyet topraklarındaki nüfuzunun ağır darbe aldığı savunularak, şu değerlendirme yapıldı:

“Putin, Rusya’nın kayıp imparatorluğunu yeniden yaratmak ve eski Sovyet komşularına hükmetmek için büyük enerji harcadı. Dolayısıyla uzun süredir müttefiki olan Ermenistan’ı korumadaki başarısızlığı çarpıcı bir değişim yarattı. Rusya’ya sınırı olan diğer küçük uluslar için mesaj açık: Gelecekte Rusya’ya kim güvenebilir?”

Birleşik Krallık merkezli düşünce kuruluşu Chatham House’tan Laurence Broers ise Türkiye’nin 2020’deki ateşkeste oynadığı rolün de mevcut durumda önemli olduğuna dikkat çekti.

Broers, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşında ve bölgesel enerji hatlarındaki önemi nedeniyle Türkiye’ye yakın durmak için “Ermenistan’dan sessizce uzaklaştığını” söyledi. Kafkasya uzmanı, Kremlin’in “Türkiye-Azerbaycan hattının bir parçası olmak istediğini” belirtti.

WP, Rusya’nın geçen yıl 24 Şubat’ta Putin’in emriyle başlayan Ukrayna savaşına odaklandığı için Karabağ’daki durumu takip edemediğini yazdı.

Brüksel merkezli Uluslararası Kriz Grubu’ndan Olesya Vartanyan da bölgedeki Rus Barış Gücü birliklerinin özellikle Ukrayna savaşından sonra kademeli biçimde etkisini yitirdiğini savundu.

Haberde, Laçın Koridoru’nun yaklaşık 10 aydır tam kapasite kullanılamadığı hatırlatılarak, uluslararası kamuoyunun duruma müdahale etmemesinin Karabağ Ermenilerini öfkelendirdiği belirtildi.

Karabağ’daki Ağdere’de yaşayan 26 yaşındaki Artur Babayan, mevcut durumdan Kremlin’i sorumlu tutarken, “tüm dünyanın yaşananları izlemekle yetindiğini” de söyledi.

Öte yandan analizde, Rusya’nın önderliğindeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nün de (KGAÖ) son dönemde bölgedeki gelişmelerde aktif rol almadığına işaret edildi. 1994-1999 arasında Azerbaycan’ın da üye olduğu KGAÖ’de Rusya ve Ermenistan’ın yanı sıra Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan yer alıyor.

WP, Ermenistan’ın KGAÖ’den zamanla uzaklaşarak Batı’ya yaklaştığını, örgütün askeri tatbikatlarına katılmak yerine ABD’yle ortak tatbikatlarda yer aldığını ve Ukrayna’ya insani yardım gönderdiğini hatırlatarak, bunların Moskova’yı öfkelendirdiğini yazdı.

Haberde, “Bazıları Putin’in, Erivan’ın Rusya’ya onlarca yıldır süren bağımlılığını azaltmaya çalıştığı bir dönemde, yeni Batılı ortaklar arayışı nedeniyle Nikol Paşinyan’ı cezalandırmaya çalıştığını düşünüyor” değerlendirmesine de yer verildi.

Azerbaycan’ın Karabağ operasyonu

Azerbaycan, Hocavent’teki Ahmetbeyli-Fuzuli-Şuşa karayolunda mayının üzerinden geçen devlet kurumuna ait bir kamyondaki iki sivilin hayatını kaybettiğini, olay yerine giden polis aracındaki 4 memurun da yine mayın nedeniyle öldüğünü bildirmişti.

Mayınların Ermeni ayrılıkçılar tarafından döşendiğini savunan Bakü yönetimi, 19 Eylül’de Karabağ’da “terörle mücadele operasyonu” başlatmıştı. Yaklaşık 24 saat süren operasyonun ardından Ermeni ayrılıkçı gruplar silah bırakmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da operasyonun sonucundan memnun kaldıklarını belirtmiş, “Azerbaycan’ın operasyonu Ermenistan devletiyle değil, Karabağ’daki çapulcu Ermeni takımıyla alakalı bir konu” ifadelerini kullanmıştı.

Azerbaycan askerlerinin açtığı ateş sonucu Rus Barış Gücü’nden 5 asker de operasyonda ölmüştü. Azerbaycan Başsavcılığı, Rus askerleri taşıyan kamyona yanlışlıkla ateş açıldığını savunmuştu.

Dağlık Karabağ’ın feshi

Varılan ateşkesin ardından Bakü ve Erivan yönetimi arasında bölgenin Azerbaycan’a entegrasyon sürecinin planlanması amacıyla 21, 25 ve 29 Eylül’de toplantılar düzenlenmişti.

Süreçle ilgili görüşmeler sürerken, Karabağ’daki Ermeni yönetiminin başındaki Samvel Şahramanyan, 28 Eylül’deki açıklamasında 1 Ocak 2024 itibarıyla Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin varlığının son ereceğini duyurmuştu.

Karabağ’da yaklaşık 120 bin Ermeni yaşıyordu. Erivan yönetiminden dün yapılan açıklamada, bu kişilerden en az 93 bininin Ermenistan’a girdiği bildirilmişti.

Paşinyan, Bakü yönetimini Karabağ’da “etnik temizlik” yapmakla suçlarken, Azerbaycan ise Ermeni nüfusun kendi isteğiyle bölgeyi terk ettiğini savunmuştu.

Kaynak: Independent, Washington Post, AA

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close