AIP Denizaltıları Geleceğin Savaş Gemisi mi? (Çeviri/Analiz) - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

AIP Denizaltıları Geleceğin Savaş Gemisi mi? (Çeviri/Analiz)

Abone Ol 

AIP kullanımı, modern dizel-elektrikli denizaltılarını adeta verimli birer katil denizaltılar haline getirdi.

Foreign Policy’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir. 

Savaş sonrası dönemin denizaltılarındaki en önemli gelişmelerden biri havadan bağımsız tahrik (AIP) sistemidir. AIP’nin geliştirilmesi, nükleer olmayan denizaltıların çalışma yöntemlerini değiştirdi ve su altında daha uzun süre savaşmalarına ve saklanmalarına izin verdi. AIP kullanımı, aşırı sessizlikleri ile birleştiğinde, modern dizel-elektrikli denizaltılarını adeta verimli birer katil denizaltılar haline getirdi.

Geleneksel, nükleer olmayan tahrikli denizaltılar daha önce yüzeyde çok fazla zaman geçirmek zorunda kalıyorlardı. Dizel elektrik motorları ile donatılmış olan bu denizaltılar, motorları çalıştırmak ve bataryalarını şarj etmek için yüzey havasına ihtiyaç duyuyordu. 

Çin denizaltı teknolojisi, son otuz yılda çok büyük bir hızla büyüdü ve eskiyen Romeo sınıfı dizel-elektrikli denizaltılardan daha modern tasarımlara hızla geçti. Çin’in en yeni denizaltı sınıflarından biri,  Type 039A veya Yuan sınıfı denizaltıdır. Bu denizaltıların kabaca, mermi şeklinde bir gövdesi ve büyük bir yelkeni var. Bu denizaltılar yirmi deniz mili hıza sahipler ve Sterling sistemini kullanıyor.  Bu sınıf; Klub gemi karşıtı füzeler C-802 gemi savar füzeler ve deniz mayınlarını fırlatabilen altı adet 533 milimetre standart çaplı torpido tüpüne sahipler.

Japonya’da ise son derece gelişmiş denizaltı sınıfı olan Soryu sınıfı denizaltılar dikkat çekiyor. AIP tahrikli  ve 4,600 tonluk dizel-elektrikli olan  Soryu sınıfı denizaltılar;  su altında sessizce kalmak için orijinal  İsveç Kockums AIP sistemini kullanıyor. Sınıftaki en son denizaltı Oryu, Ekim 2018 başında Japonya’nın Kobe şehrinde piyasaya sürüldü.

Oryu, su altında uzun süreli dayanıklılık için güçlü, uzun ömürlü bir enerji rezervuarı görevi gören, dizüstü bilgisayarlara ve elektrikli arabalara güç veren aynı tipte büyük bir lityum iyon yakıt hücresi bankası ile donatılmış ilk denizaltıdır. Her denizaltı, Type 89 ağır sıklet güdümlü torpidoları,  zıpkın altı gemi savar füzeleri ve mayınları fırlatmak için altı adet 533 milimetre torpido kovanına sahiptir.

AIP

Kaynak: M5

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close