Küresel dengeleri kökünden sarsan Trump-Putin yakınlaşması, Amerikan yönetiminin Rusya’nın Ukrayna saldırganlığını belli kriterler ile haklı gördüğünü sergileyen tutumu zemininde, uzmanların beklediği gelişme yaşanmaya başlandı: Çin, Tayvan’ı kuşattı, açıkça işgal hazırlıklarına başladı.
Trump yönetiminin Rusya’nın Ukrayna’da ele geçirdiği topraklara sahip olmasına yeşil ışık yakması, bu arada Beyazsaray’ın açıkça, Grönland’ı işgal planlarını açıklaması, Çin Halk Cumhuriyeti’ni cesaretlendirdi. Çin, geleneksel politikasında Tayvan’ın anavatanın ayrılmaz parçası olduğunu ve günümüzde karşı devrimci bir işgal gücü tarafından yönetildiğini savunuyor.
Çin , Tayvan liderlerini demokratik olarak yönetilen adayı savaşa sürükleyen “ayrılıkçı” ve “parazitler” olmakla suçlayarak Tayvan çevresinde geniş çaplı askeri tatbikatlar başlattı .
Propaganda kampanyası eşliğinde yapılan tatbikatlar Salı sabahı herhangi bir uyarı yapılmadan başlatıldı. Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), bunların Pekin’in ayrılıkçı faaliyet olduğunu iddia ettiği şey konusunda Tayvan’ın demokratik olarak seçilmiş hükümetine “sert bir uyarı” olduğunu söyledi
Bölgedeki askeri operasyonları yöneten Çin Doğu Cephesi Komutanlığı, resmi WeChat sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, PLA Deniz Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri ve Roket Kuvvetleri’ne bağlı kuvvetlerin “birden fazla yönden” Tayvan’a yaklaştığını söyledi.
Tatbikatların “denizde ve havada muharebe hazırlık devriyeleri, kapsamlı kontrolün ele geçirilmesi, deniz ve kara hedeflerinin vurulması ve kilit bölgeler ve güzergahlarda abluka kontrollerinin uygulanması” üzerine yoğunlaşacağı belirtildi.
Tayvan savunma bakanlığı, Salı günü sabah 6’ya kadar Tayvan çevresinde 19 PLA gemisi tespit ettiğini, bunların arasında Çin uçak gemisi Shandong’un da bulunduğunu söyledi. Askeri yetkililer, Reuters’a gemilerden 10’dan fazlasının kıyıdan 24 deniz mili (44 km) uzaklıkta uzanan Tayvan’ın bitişik bölgesine yaklaştığını söyledi. Bakanlık, Tayvan ordusunun buna karşılık uçak, donanma gemileri ve kıyı füze sistemleri konuşlandırdığını söyledi.
Pekin’in Tayvan İşleri Ofisi sözcüsü Zhu Fenglian, yaptığı açıklamada, “‘Tayvan bağımsızlığı’ savaş anlamına geliyor ve ‘Tayvan bağımsızlığı’ peşinde koşmak, Tayvan halkını tehlikeli bir savaş durumuna itmek anlamına geliyor” iddiasında bulundu.
Çin, son yıllarda Tayvan’a karşı çok sayıda tatbikat başlattı, çoğunlukla algılanan ayrılıkçılık veya bağımsızlık yanlısı eylemlere yanıt olarak. Geçtiğimiz yıl egemenlik yanlısı Demokratik İlerici Parti’nin iktidarını sürdürmek için seçilen Lai, boğazlar arası gerginliklere karşı açık sözlü bir yaklaşım sergiledi. Geçtiğimiz ay Çin’i ulusal güvenlik mevzuatı kapsamında “dış düşman güç” ilan etti ve büyüyen nüfuzuna ve casusluk operasyonlarına karşı koymak için bir dizi önlem duyurdu .
Salı günkü tatbikatlar, Tayvan’ı “cezalandırmak” ile bu kadar açık bir şekilde ilişkilendirilmemiş olan daha yakın tarihli çabalardan biraz farklıydı. Ayrıca çok az uyarıyla başlatıldılar. Tayvan hükümeti ve ordusu, Pekin’in bir tatbikat kisvesi altında gerçek bir saldırı veya abluka başlatabileceği yönündeki artan endişeler arasında yanıt eğitimlerini artırıyor.
Avrasya Grubu’nun Çin uygulamaları direktörü Amanda Hsiao, Salı günkü propagandanın “Çin’in Trump’ın seçilmesinden bu yana nispeten sessiz bir yaklaşım sergilediğinden uzaklaştığını açıkça ortaya koyduğunu” söyledi.
“Bu, esas olarak Pekin’in kışkırtıcı bulduğu Lai’nin 13 Mart konuşmasıyla ilgili,” dedi. “Tatbikat etrafındaki tanıtım muhtemelen ABD’yi de akıllarında tutuyor – Trump yönetimini Lai’nin bir sorun çıkaran olduğuna ikna etmek ve ABD’yi Tayvan’a yüksek düzeyde destek vermekten caydırmak istiyorlar.”
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, son günlerde birçok Asya ülkesini ziyaret ederek, Çin’e karşı koymanın ve Çin’in Tayvan’a saldırmasını engellemenin ABD için temel öncelik olduğunu vurguladı.
Kaynak: M5
.