Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Rusya’yla savaşın bitmesinin ardından NATO’ya alınacaklarına dair garanti sağlanmasını istedi.
Reznikov, Birleşik Krallık’ın önde gelen gazetelerinden Guardian’a verdiği söyleşide, Ukrayna’nın üyeliğinin artık bir tartışma konusu olmaması gerektiğini savundu.
Savunma bakanı, üyelik garantisinin verilmesine ilişkin “Bu, Rusya’ya nüfuzunun kendi sınırları içinde kalması gerektiğini ve daha fazla saldırganlığın bu terörist devletin çöküşünü hızlandıracağını gösterecektir” dedi.
Reznikov, çatışmalar sürerken NATO üyesi olmalarıyla ilgili güçlükleri anlayışla karşıladıklarını ama savaş sonrası taleplerinde ısrarcı olduklarını da belirtti.
Kiev yönetiminin NATO üyeliği süreci, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçen yıl 24 Şubat’ta verdiği askeri operasyon emriyle savaşı başlatmasının ardından tekrar gündeme gelmişti.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kremlin’in Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini eylül ayında ilhak etmesinin ardından ekimde hızlı üyelik için NATO’ya başvuru yapmıştı.
Ancak özellikle Almanya ve Fransa’dan, Ukrayna’nın erken üyelik talebine itirazlar gelmişti. Berlin ve Washington yönetimleri, böyle bir hamlenin Rusya’dan tepki toplayacağını ve savaşı kızıştıracağını savunmuştu.
ABD Başkanı Joe Biden’ınsa Ukrayna’nın NATO üyeliğinin önündeki engellerden biri olan “Üyelik Eylem Planı” (MAP) isimli düzenlemeyi kaldırmaya yeşil ışık yaktığı belirtilmişti.
MAP, NATO’ya dahil olmak isteyen aday ülkenin ittifakın tavsiye ve yardımıyla yapacağı bir dizi askeri ve demokratik reformu kapsıyor. Bu planın kaldırılması, ittifak içinde oybirliği sağlandığı takdirde Ukrayna’nın gerekli reformları yapmadan ittifaka dahil olması anlamına gelecek.
Reznikov, Ukrayna’nın “NATO’nun doğu kanadında bir kalkan” görevi gördüğünü savunarak, şunları söyledi:
“Rusya’nın yakın zamanda değişmeyecek saldırgan tutumu göz önünde bulundurulduğunda, NATO’nun doğu kanadını güçlendirmesi ve tahkim etmesi kendi menfaatinedir. Ukrayna bugün NATO’nun Doğu Avrupalı üyeleri için koruyucu bir kalkan görevi görmektedir. Eğer bu kalkan çatlarsa, Rus saldırganlığının bir sonraki hedefleri Baltık ülkeleri, Polonya, Macaristan ya da Slovakya olabilir.”
Kremlin yönetimiyse savaşın başından beri Ukrayna’nın NATO üyeliğine net şekilde karşı çıkıyor ve bunun sınır güvenliğini tehdit edeceğini savunuyor.
Reznikov, ocakta yaptığı açıklamada da ülkesinin ve silahlı kuvvetlerinin artık “fiilen NATO üyesi olduğunu” savunmuştu.
NATO Zirvesi, 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenecek.
Kaynak: Independent, Guardian, BBC, Washington Post