Ukrayna Büyükelçisinden çarpıcı iddia: Rusya tüm Karadeniz'i istiyor! - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Ukrayna Büyükelçisinden çarpıcı iddia: Rusya tüm Karadeniz’i istiyor!

Abone Ol 

Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Latış, Rusya’nın Karadeniz’de tam hakimiyet kurmak için Kırım’da askeri faaliyetler yürüttüğünü iddia etti.

Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Kurmay Albay Vyaçeslav Latış, Rusya’nın Ukrayna üzerinde şiddet kullanarak kontrol kurma girişimlerinin Ukrayna için ana tehdit olmaya devam edeceğini vurguladı. Latış, Moskova yönetiminin bu amaçla, batı ve güneybatı stratejik yönlerde askeri potansiyelini artırdığını ve Azak-Karadeniz bölgesini askerileştirdiğini kaydetti. Vyaçeslav Latış, Kırım’ın Rusya tarafından askerileştirilmesine ilişkin gelişmeleri QHA’ya değerlendirdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri saldırganlığı ve yarımadadaki askeri faaliyetleri Karadeniz ve Azak Denizi’ndeki güvenliği tehdit ediyor. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği Askeri Müsteşarı Kurmay Albay Vyaçeslav Latış, Kırım Haber Ajansına konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna ve Avrupa bölgesine yönelik tehditlerini dile getirdi. Latış, gelecekte Rusya Federasyonu ve Belarus Cumhuriyeti’nin bir birlik devleti oluşturarak askeri potansiyellerini de birleştirebileceğini, böylelikle hem Ukrayna’ya hem de Avrupa bölgesine yönelik tehdit yelpazesinin önemli ölçüde genişletilebileceğini ifade etti.

Rusya – Ukrayna askeri temasları

Rusya Silahlı Kuvvetlerinin uzun vadede Avrupa’nın en güçlüsü olmaya devam edeceğini belirten Latış, Kremlin’in; personel sayısı, silah ve askeri teçhizat, savunma sanayi kompleksinin gelişme düzeyi açısından herhangi bir Avrupa ülkesine göre askeri bir üstünlüğe sahip olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

“Moskova, batı sınırlarında, öncelikle Sovyet döneminde var olan tüm askeri (tank) oluşumları ve birliklerini canlandırma yoluyla kara kuvvetlerinin savaş potansiyelini artırıyor. Rusya, 2025 yılına kadar ulusal Silahlı Kuvvetlerin yeniden yapılanmasını tamamlamayı ve orduda öncelikli olarak saldırı operasyonları odaklı tümen-alay yapısına dönmeyi planlıyor. Güney Askeri Bölgesi’nde İskender-M füze sistemleriyle donatılmış iki füze tugayı da dahil olmak üzere dört tümen, dokuz tugay ve 22 alay kurulacak. Aynı zamanda, havacılık birimlerinin en yeni (modernize edilmiş) silah modelleriyle (MiG-35, Su-3OSM, Su-34, Su-35C ve Ka-52) yeniden donatarak hava kuvvetlerinin savaş yetenekleri artırılacak. Deniz kuvvetlerinin de, uzun menzilli füze silahlarıyla donatılmış devriye gemileri, roket gemileri ve denizaltıların (Proje 11356 fırkateyni, Proje 21631 korveti, Proje 636 denizaltısı) hizmete alınması yoluyla güçlendirilmesi tahmin edilmektedir.”


Rusya’nın Kırım’da konuşlandırdığı nükleer silahlar

Kırım’da ‘nükleer’ iddiası

2022-2025 yılları arasında Rusya’nın Avrupa yönündeki askeri potansiyelinin sadece Ukrayna’da değil, aynı zamanda bazı NATO üyesi ülkelere karşı da tam kapsamlı bir saldırı operasyonu yürütmek için yeterli olacağını vurgulayan Askeri Ataşe Latış şu ifadeleri kullandı:

“Rus silahlı kuvvetlerinin Avrupa harp sahasındaki muharebe potansiyelini güçlendirirken ana vurgu, kara ve denizde konuşlandırılan yüksek hassasiyetli silahların (nükleer teçhizat dahil) sayısının artırılması ve ayrıca bu alanlarda NATO birliklerinin kullanımını imkansız kılacak kısıtlı alanların A2 / AD (anti-access / area denial) oluşturulmasına yapılacaktır. 2025 yılına kadar Kırım’da nükleer silahların konuşlandırılması için altyapının onarılması mümkündür ki bu, bölgedeki güç dengesini önemli ölçüde bozacaktır.”

Rusya’nın, aldığı önlemlerle Avrupa ülkelerindeki tesislere olası saldırıların yoğunluğunu, isabetini ve derinliğini artırdığını, bunun da Moskova’nın Batı’ya karşı koyma kapasitesini artırdığını kaydeden Latış, “2022-2025 yıllarında Rusya’nın Avrupa yönündeki askeri potansiyelinin sadece Ukrayna’da değil, aynı zamanda bazı NATO üyesi ülkelere karşı da tam kapsamlı bir saldırı operasyonu yürütmek için yeterli olacağı tahmin ediliyor. Bu, Kremlin tarafından Batı ülkelerini Rusya’yı önemli bir jeopolitik oyuncu olarak tanımaya zorlamanın yanı sıra onları Avrupa’daki etki alanlarını yeniden belirlemeye zorlamada önemli bir unsur olarak kullanılacak.” şeklinde konuştu.


İşgalci Rusya’nın Kırım’a konuşlandırdığı ağır silahlar

Kuvvet Projeskiyonu

Rusya’nın, Karadeniz bölgesinde tam hakimiyet kurmak için Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni silahlandırmaya devam ettiğini ayrıca Akdeniz de dahil olmak üzere yabancı ülkelere yönelik Kuvvet Projeksiyonu (Power Projection) için bir sıçrama tahtası oluşturduğunu vurgulayan Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Kurmay Albay Vyaçeslav Latış şöyle konuştu:

“Avrupa ve Afrika ile ulaşım bağlantıları bağlamında Karadeniz ve Azak Denizi’nin Rusya için stratejik önemi göz önüne alındığında, Moskova’nın, Ukrayna’nın bu sulardaki çıkarlarına karşı koymak için hem pazar hem de diğer (provokasyon, enformasyon) araçları kullanarak bu denizler üzerinde tam kontrol sağlamak için sistematik önlemler almaya devam etmesi muhtemeldir. Moskova, Karadeniz’deki hâkim askeri potansiyelini kullanıyor ve NATO gemilerine, uçaklarına ve müttefiklerine meydan okuyarak provokasyonlarına devam ediyor.”

Rusya’nın, Kırım’da konuşlandırılan hava ve deniz kuvvetlerini Ukrayna’ya baskı yapmak için kullandığını, bazı durumlarda Bulgaristan ve Romanya kıyıları boyunca deniz ve hava trafiğini engellediğini, bunun için de Kırım’daki altyapıyı kullandığını ifade eden Latış, “Bulgaristan ve Romanya, Rusya’nın NATO’nun yeteneklerini test ettiği bir bölge olan Baltık ülkeleriyle aynı risklere maruz kalıyor. Bu tür eylemler, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerinin geniş deniz ve hava alanlarının abluka altına alarak yaptığı büyük ölçekli tatbikatlarla desteklenmektedir.” dedi.


Kırım’daki askerileştirme, Karadeniz ve Azak Denizi’nde çevreyi olumsuz etkiliyor

2030 YILINA KADAR RUSYA’NIN KIRIM’DAKİ ASKER SAYISI EN AZ 43 BİN OLACAKTIR

Moskova’nın, yeni askeri birlikler ve birimler oluşturduğunu ve onların savaş potansiyellerini güçlendirdiğini vurgulayan Latış, 2030 yılına kadar Kırım’daki asker sayısının en az 43 bin oluşturacağını, yarımadada yaklaşık 100 muharebe tankı, 1 binden fazla zırhlı muharebe aracı, 400 adet topçu silah sistemi, 200’den fazla savaş uçağı ve yüksek hassasiyetli silah taşıyıcıları dahil yaklaşık 100 gemi ve denizaltının olacağını, Karadeniz Filosunun bir parçası olarak, Kalibr füze sistemi sayısının 11’den 25’e çıkacağını ifade etti.

İşgal ettiği Kırım Yarımadası ve ayrıca Krasnodar Bölgesi (Rusya) ile işgal altındaki Abhazya’nın kıyı kesiminin askeri altyapısı ile operasyonel ekipmanını iyileştirmeye devam eden Rusya’nın, 2030’a kadar 300-400 km menzil ile Karadeniz bölgesinde A2 / AD bölgesinin oluşumunu tamamlayacağını belirten Latış, bunun, hava savunma sisteminin S-400 ”Triumf” hava savunma füze sistemleri ile geliştirilmesi ve işgal altındaki Kırım’da Bastion-P ve Ball kıyı füze sistemlerinin konuşlandırılmasıyla yapılmasının planlandığını kaydetti.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close