The Military Balance: ABD ve Çin Filolarının Karşılaştırılması (Çeviri/Analiz)
2020 yılında Çin, savaş gemisi sayısında ABD’yi geride bırakarak, dünyada ilk sırada bu gösterge üzerine çıktı.
The Military Balance’da yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.
Son 30 yılda Çin askeri bütçesi iki katından fazla arttı. Ekonomisinin yükselmesi ve gelişmesi Pekin’in ordusuna ve donanmasına çok daha fazla para harcamasına olanak tanıyor ve dünya çapında güç yansıtma araçlarını geliştirilmesine olanak veriyor.
Şimdiden, ABD ile Çin arasındaki olası bir çatışmada, Çin’in kesinlikle öne çıktığını söyleyebiliriz. Çin donanması Pentagon’da büyük endişeye neden oluyor.
Amerika Birleşik Devletleri ve Çin Filolarının Personel Sayısı
ÇİN donanması denizaltı kuvvetleri, yüzey kuvvetleri ve deniz piyade kuvvetleri olarak 3 birimden oluşuyor. Operasyonel olarak ise üç filoya ayrılmış durumda. Bunlar; Qingdao merkezli Kuzey Denizi Filosu, Ningbo merkezli Doğu Deniz Filosu ve Zhanjiang merkezli Güney Denizi Filosu.
Toplam askeri personel sayısının yaklaşık 250 bin kişi olduğu tahmin edilmektedir. Çin Deniz Piyadeleri, kendi karargahı ile ayrı bir kolordu olarak konsolide edildi ve sayısı yaklaşık 25 bin kişidir. Hepsi 7 tugay halinde gruplandırılmıştır: özel operasyonlar, mekanize, üç hafif ve iki amfibi. Deniz havacılığı sayısının 26 bin kişi olduğu tahmin ediliyor.
ABD Deniz Kuvvetleri organizasyonel olarak operasyonel ve stratejik açıdan Pasifik Filosu ve ABD Filo Komutanlığı (eski adıyla Atlantik Filosu) ile Avrupa’daki ABD Deniz Kuvvetleri ve Deniz Denizcilik Komutanlığı olmak üzere ikiye bölünmüştür. Aynı zamanda, operasyonel açıdan, Amerikan filosunun şu anda dünya çapında faaliyet gösteren yedi filosu var. Onuncu Filo ise Donanma bünyesindeki ABD Siber Komutanlığının bir bileşenidir.
Amerikan filosunun toplam personel sayısının yaklaşık 337 bin kişi olduğu tahmin edilmektedir (ILC hariç). Donanmanın ayrı bir kolu olan Birleşik Devletler Deniz Piyadeleri 600 personele sahiptir.
Sualtı filosu
Denizaltı filosu, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri kuvvetlerinin nominal sayı bakımından neredeyse eşit hale geldiği bir başlıktır. ABD; saldırı denizaltılarının sayısı açısından Çin biraz ileride görünüyor. Çin donanmasında bu tür 55 unsura sahipken ABD Donanması 53 unsura sahip.
53 Amerikan taktik saldırı denizaltısının tamamı nükleer enerjili denizaltılardır. ABD Donanması’nın ise hiç dizel denizaltısı yok.
En zorlu Amerikan çok amaçlı nükleer denizaltıları, Virginia tipi (17 adet) ve Seawulf (3 adet) unsurlarıdır. Bu gemiler 4. nesil denizaltılar olarak sınıflandırılır. Ayrıca Los Angeles tipi üçüncü nesil denizaltılardan 29’u halen çalışmaktadır. Dört adet Ohio tipi denizaltı UGM109C / E Tomahawk Block III / IV seyir füzeleriyle silahlandırılmıştır.
Buna karşılık, 55 Çin taktik denizaltısının 49’u dizel-elektriktir. Aynı zamanda, Çin filosunda 877 “Halibut” projesinin iki denizaltısı ve 636 “Varshavyanka” projesinin iki denizaltısının yanı sıra 8M projesinin 636 denizaltısı var. Bu unsurlar Rus yapımıdır. Bu denizaltılar Kalibr seyir füzelerinin güncellenmiş versiyonu ile silahlandırılmıştır.
Çin’in çok amaçlı nükleer denizaltıları, Type-6 “Shan” projesini 093 unsuru temsil ediliyor. Bu unsurların ana silahları, yüzey ve yer hedeflerini vurabilen YJ-18 seyir füzeleridir. Füzeler dikey fırlatıcılarda bulunuyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde, bu füzenin özellik olarak Rus “Kalibre” lerine benzer olduğuna inanılıyor. Sualtı tabanlı versiyonda uçuş menzili 540 km’ye kadar çıkıyor.
Aynı zamanda, stratejik nükleer füze taşıyıcılarının sayısı açısından Amerikan filosu, her biri 14 Trident II ICBM taşıyabilen, 24 Ohio sınıfı denizaltıyı içeren bir filo ile avantaj kazanıyor. Çin Donanması şu anda sadece 4 Type-094 Jin stratejik nükleer denizaltısına sahip ve her biri 12 JL-2 ICBM taşıyabiliyor.
Uçak gemisi gemileri
Bu bileşende Amerika Birleşik Devletleri, dünyadaki başka hiçbir filonun itiraz edemeyeceği büyük bir avantaja sahiptir. ABD Donanması 11 nükleer enerjili uçak gemisine sahiptir. Aynı zamanda Amerikan filosunun yapısı, Taşıyıcı Saldırı Gruplarını oluşturan bu gemilerin etrafına inşa edilecek şekildedir. 10 Amerikan uçak gemisi tipik olarak 64 uçak kapasiteli Nimitz sınıfındandır.
En gelişmiş Amerikan uçak gemisi USS Gerald R. Ford (CVN-78) ‘dir. Geminin tahmini maliyeti; Ar-Ge maliyetleri hariç 98 milyar dolara yaklaşıyor. Bu tip gerekirse, beşinci nesil F-75C avcı-bombardıman uçakları da dahil olmak üzere 90 adede kadar uçak, helikopter ve İHA taşıyabilir.
Çin’de uçak gemileriyle ilgili durum çok daha kötü. Çin donanması iki uçak gemisiyle donanmış durumda. Bunlardan ilki Liaoning, Proje 1143.5 Varyag’ın eski Sovyet uçak gemisidir. Geminin tasarımı, Rus uçak gemisi “Sovyetler Birliği Filosu Amirali Kuznetsov” a olabildiğince yakındır. Çin uçak gemisinin hava grubu, 18-24 Shenyang J-15 taşıyıcı tabanlı avcı uçağı (Su-33 prototipine göre) ve 17 adede kadar farklı helikopterden oluşuyor.
İkinci uçak gemisi Project 002 veya “Shandong” uçak gemisi ise Liaoning’in daha da geliştirilmiş bir versiyonudur. Bu, Çin’de sıfırdan inşa edilen bu sınıfın ilk gemisi.
Çin, 2030 yılına kadar filosunda dört tam teşekküllü uçak gemisi bulundurmayı planlıyor. Planlara göre bu yeni gemilerin taşıyıcılığı 80-85 bin tona çıkacak, ve elektromanyetik özelliklere sahip olacak.
Büyük yüzey savaş gemileri
Büyük yüzey savaş gemilerinin sayısı açısından Çin, ABD’yi neredeyse yakaladı. Ve bu tür gemilerin yapım hızı göz önüne alındığında, çok yakında Çin donanmasının Amerikayı geride bırakacağı varsayılabilir. 2020 itibariyle Çin filosu 81 büyük yüzey savaşçısını içeriyordu. Bunlar; bir kruvazör, 28 muhrip ve 52 fırkateyn.
Amerikan filosunun bu kategoride ufak bir avantajı var. 110 gemi: 22 Ticonderoga sınıfı füze kruvazörü, iki Zumwalt sınıfı muhrip (Amerikan filosunun en modern ve gelişmiş gemileri), 67 Arleigh Burke sınıfı muhrip ve 19 fırkateyn.
Çin, büyük savaş gemilerinden Type-055 projesinin muhriplerine güveniyor. Bu, dördüncü nesle ait gelecek vaat eden büyük birseri olarak belirtiliyor. Çin, 2030’a kadar bu türden en az 16 gemi inşa etmeyi planlıyor. Bunlardan biri zaten hizmete girdi ve Çin’in Kuzey Filosunun bir parçası olarak görev yapmaya başladı.
Yaklaşık 13 bin ton taşıyıcılğa ve 180 metre uzunluğa sahip olan gemi, boyut olarak Zumwalt destroyeriyle karşılaştırılabilir.
Aynı zamanda Çin dikey fırlatma sistemi, Amerikan Mk.41 ve Mk-57 rampalarına göre daha fazla esneklik sağlıyor ve genişlikte onları geride bırakıyor. Çin kruvazörlerinde gemi karşıtı, hipersonik ve uzun menzilli uçaksavar füzelerini birleştirmek mümkün olacak.
Kaynak: M5