South China Morning Post: Çin savunma sanayi üreticileri, Türkiye'de yatırım yapma seçeneklerini araştırıyor - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

South China Morning Post: Çin savunma sanayi üreticileri, Türkiye’de yatırım yapma seçeneklerini araştırıyor

Abone Ol 

Çin’in önde gelen yayın organlarından South China Morning Post, Çinli savunma sanayi yatırımcılarının Türkiye’ye yatırım yapmak için fırsatlar aradığını ve bu kapsamda 70’den fazla firma ile Ağustos ayında Türkiye’ye çıkarma yapacağını yazdı.

South China Morning Post’da yayınlanan bilgiler M5 tarafından çevirilmiştir.

Çinli analistler, Çin’in savunma sanayisinin uluslararası pazar payını genişletmek için Türkiye’de üretim üssü kurma ve yatırım yapma seçeneklerini araştırdığını, ancak genişleme hamlesindeki potansiyel risklerin de değerlendireceğini belirtiyor.

Çinli savunma sanayi üreticileri, önümüzdeki Salı günü İstanbul’da gerçekleşecek olan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF) Türk şirketleri ile birlikte çalışmak için fırsatlar yaratmaya çalışacaklar.

Dört gün sürecek etkinliğe yetmişden fazla Çinli savunma firması katılacak.

TurDef savunma analisti Özgür Ekşi, ABD merkezli Defence News’e yaptığı değerlendirmede;

“Çinli firmalar, esas olarak uzun vadeli hedeflerine uygun Türk şirketlerini satın almak amacıyla organizasyona katılacaklar. Çinli firmalar teknolojilerini Türkiye’ye getirecek, NATO standartlarında sistemler üretecek ve NATO sistemlerini kullanan pazarları hedef alacak.”

ifadelerini kullandı.

Çin’in Türkiye’ye teknoloji transferi için en muhtemel başlık büyük ihtimalle insansız hava araçları olacaktır.

Pekin merkezli Yuan Wang Military Science and Technology düşünce kuruluşunda araştırmacı olan Zhou Chenming, Ankara’nın insansız hava aracı gelişimini iyileştirmeye ve yükseltmeye istekli olduğunu belirtti.

Diğer yandan askeri uzman Song Zhongping ise, Çin’in insansız hava araçlarına ek olarak, roketler, taktik füzeler ve hatta hava savunma sistemleri üretmek için Türkiye ile birlikte çalışabileceğini belirtti.

Song Zhongping;

“NATO üyesi olan ve denizaşırı pazarını genişletmek isteyen Türkiye ile Çin arasındaki olası bir anlaşma, bir kazan-kazan işbirliği olacaktır. Ama Türkiye yapımı silah sistemlerinin NATO ülkelerine satılacağını düşünmüyorum, bu silahlar sadece NATO dışı devletlere veya üçüncü taraf ülkelere satılacak. Tıpkı Türkiye’nin Ukrayna’ya insansız hava aracı satması gibi.”

değerlendirmesinde bulundu.

Şangay Üniversitesi Siyaset Bilimi askeri analisti olan Ni Lexiong ise, Çin’in çekirdek insansız hava aracı teknolojisini Türkiye’ye devredebileceği konusunda şüpheli olduğunu belirtiyor.

Ni Lexiong yaptığı değerlendirmede;

“Türkiye büyük güçlerin rekabetinde iyi bir oyuncu haline geldi. Ankara’nın Ukrayna’da devam eden savaştan nasıl yararlandığını tüm dünya görüyor.”

ifadelerini kullandı.

Diğer yandan Ni Lexiong; Türkiye’nin 2015 yılında Çin’den uzun menzilli füze savunma sistemleri satın almak için 3,4 milyar ABD doları tutarındaki bir anlaşmayı iptal etmesi nedeniyle, Çinli savunma üreticilerinin muhtemelen dikkatli davranacağını belirtiyor.

Zhou ise; Türkiye’nin Çin ile bir anlaşmayı bozduktan iki yıl sonra 2017’de Rus S-400 hava savunma sistemi için 2,5 milyar ABD doları ödeme anlaşmasına atıfta bulunarak;

“Türkiye, Çin’i diğer ülkelerle daha iyi bir anlaşma için pazarlık yapmak için kullanmayı amaçladı”

değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: South China Morning Post, M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close