Rusya’dan Yunanistan’a Ukrayna ile deniz İHA’sı anlaşması nedeniyle tehdit - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Rusya’dan Yunanistan’a Ukrayna ile deniz İHA’sı anlaşması nedeniyle tehdit

Abone Ol 

Rusya, Yunanistan ile Ukrayna arasında deniz insansız araçlarının (USV) üretimine yönelik imzalanan anlaşmaya sert tepki göstererek Atina’yı “karşılık vermekle” tehdit etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığının açıklaması, Yunan basınında yer alan haberlere göre, söz konusu iş birliğinin “düşmanca bir adım” olarak değerlendirildiği ve bölgesel güvenliği “zayıflattığı” iddiasıyla yapıldı.

“Gerekli karşı adımlar atılacak” açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Yunanistan-Ukrayna anlaşmasının Moskova tarafından kabul edilmeyeceğini belirterek, Rusya’nın bu tür girişimlere karşı “tepki vermek zorunda kalacağını” söyledi. Açıklamada, Yunanistan’ın attığı adımın iki ülke ilişkilerine “olumsuz yansımaları olabileceği” ifade edildi.

Moskova, anlaşmayı Batı’nın Ukrayna’ya askeri desteğini artırmaya yönelik daha geniş kapsamlı planlarının bir parçası olarak nitelendirdi.

Deniz İHA’ları her iki ülkenin ihtiyaçlarını karşılayacak

Yunan kaynaklara göre anlaşma, deniz dronlarının ortak üretimini ve tedarikini kapsıyor.
Üretilecek sistemlerin bir bölümü Ukrayna ordusuna verilirken, diğer kısmının Yunan Silahlı Kuvvetlerinin envanterine gireceği belirtildi.

Bu iş birliğinin, Yunanistan’ın özellikle Türkiye ile arasındaki deniz teknolojileri alanındaki farkı azaltmayı hedeflediği kaydediliyor.

Ukrayna’nın son dönemde Rus donanmasına yönelik saldırılarda sıkça kullandığı “Sea Baby” tipi deniz dronları, anlaşmanın kapsamındaki sistemlere örnek gösteriliyor.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close