NATO, Kuzey Kore birliklerinin Rusya’daki varlığını doğruladı.
Birkaç aydır orada oldukları söylense de, aralarında üç generalin de bulunduğu üst düzey personelin eşlik ettiği 10.000 kadar askerin Kuzey Kore’den Rusya’nın Kursk bölgesine gittiğine ve yakında muharebe operasyonlarına katılacağına dair kanıtlar giderek artıyor.
İşte bu askerlerin çatışma bölgesindeki varlığı ve Kuzey Kore’nin neden Rusya’nın savaşına katıldığı hakkında bilmeniz gerekenler:
Öğrenecek çok şeyi olan deneyimsiz birlikler
Bireysel olarak Kuzey Koreli bir askerin sertliğini ve dayanıklılığını inkar etmemekle birlikte, Kuzey Kore silahlı kuvvetlerinde 21. yüzyıl silahlarını kullanarak mekanize bir çatışmada savaşma deneyimi olan hiç kimse yoktur.
Dronlar, sensörler ve savaş alanının sürekli gözetimi, eski ve kanıtlanmış birleşik silahlı savaş taktikleri, siper temizleme ve uzun menzilli hassas topçu kullanımı ile karışacaktır. Güney Kore’ye karşı başarılı bir savaş yürütmeyi hedefleyen Kuzey Kore için bu hayati önem taşıyacaktır.
Ukrayna’daki savaşı takip eden Kim Jong Un, hazırlıksız ya da deneyimsiz birliklerin başına neler geldiğini çok net bir şekilde görmüş olmalı.
Yeni birlikler Rusya’ya herhangi bir teçhizat olmadan geldiler, bu nedenle Rus silah sistemlerini nasıl kullanacaklarını öğrenmeleri gerekecek. Her iki ülke de Sovyet mirası silahlar kullandığı için bu çok büyük bir sorun değil.
Rus ordusunda Korece bilenlerin, Kuzey Kore ordusunda ise Rusça bilenlerin bulunmaması komuta ve kontrolü zorlaştıracaktır. Ayrıca, insansız hava araçlarının sürekli olarak savaş alanını taradığı modern bir savaşta mücadele etmek, açık veren herhangi bir birim için hızlı bir şekilde toplu kayıplara neden olabilir.
Harabeye dönmüş kasaba ve şehirlerde yürütülen şehir savaşları yüksek seviyede eğitim ve koordinasyon gerektirir ki bu zayiatın genellikle yüksek olduğu çatışmalı bir ortamda bu hiç de kolay değildir.
Bazılarının çatışmadan sağ çıktığını varsayarsak, Kuzey Kore’nin kazanacağı çok şey var.
Kuzey Kore’nin kazanımları
İnzivaya çekilmiş komünist devlet üst üste birkaç kötü hasat dönemi geçirdi ve ülkede gıda kıtlığı yaşanıyor. Ayrıca uluslararası yaptırımları aşmak pahalı olduğu için karaborsada kullanılacak para sıkıntısı da yaşanıyor.
Rusya tüm bu konularda kendisine yardımcı olabilir ve Moskova’nın asker başına 2.000 dolara kadar ödeme yaptığı bildiriliyor.
İki ülkenin askeri bağları derinleşiyor ve kısa süre önce bir savunma anlaşması imzaladılar.
Kuzey Kore Rusya’ya büyük miktarlarda 122mm ve 152mm topçu mühimmatının yanı sıra Rusya’nın topçu sistemleri için havan mermileri ve roketler sağlıyor.
Kuzey Kore füzeleri Ukrayna’ya karşı kullanılmıştır. Ancak tüm bu askeri mühimmatın kalitesinin oldukça düşük olduğu, büyük bir kısmının genellikle arızalı çıktığı ifade ediliyor.
Rusya, endüstriyel kaliteyi ve üretimi arttırmak için teknik danışmanlar sağlayabilir. Rusya’nın mühimmat ihtiyacı neredeyse sonsuzdur ve hem Rusya hem de Ukrayna, savaşa devam edebilmeleri için sürekli bir tedarikin hayati önem taşıdığının farkında.
Rusya, Kuzey’in yeni gelişmekte olan uzay programına yardım sağlayabilir, uydularını ve onları taşıyan roketleri yenilemesine yardımcı olabilir.
Kuzey Kore ise sahip olmadığı paha biçilmez bir şey kazanıyor: Modern bir savaşta muharebe deneyimi.
Peki Rusya bu konuşlandırmadan ne elde edecek?
Rusya’nın kazanımları
Rusya, Ukrayna’nın Kursk ‘a yönelik saldırısına ve doğu hattındaki ilerleyişine karşı koymak için büyük miktarda harcama yaptı. Ukrayna’yı Rusya’nın güneyinde kuşatmayı başardı ve Donetsk’te ilerliyor, Pokrovsk ise Ukrayna kentine yönelik sürekli Rus saldırılarını durdurmakta zorlanıyor.
Tabi tüm bunların bedeli ağır oldu.
Bu operasyonlarda 80.000 askerin öldüğü ya da yaralandığı tahmin ediliyor. Bu da günde yaklaşık 1.200 kayıp anlamına geliyor ki bu Rusya için bile sürdürülemez bir zayiat.
Aylar süren bir taarruzun ardından tükenen kuvvetleri tükenmek üzere olan Rusya’nın ihtiyacı olan şey asker takviyesi olabilir.
Ruslar bu yeni birlikleri nasıl kullanacak?
Büyük olasılıkla geçmişte kendi birlikleriyle yaptıkları gibi cepheden, insan dalgası şeklinde saldırılarda.
Savaş tecrübesi olmayan askerler savunma pozisyonlarında daha uygundur, böylece daha deneyimli birlikler, iyi eğitimli deniz piyadeleri ve paraşütçüler Ukrayna’nın elindeki Rus topraklarını geri almak için saldırı operasyonlarına katılabilirler.
Rusya bu amaçla Kursk’a piyade, topçu ve tank yığınağı yapıyor ve yeni bir karşı taarruz başlatmak üzere.
Bu durum savaşın gidişatını nasıl etkileyecek?
Etkileri hem yakın hem de uzak olacaktır.
Burada iki soru var: Birincisi, Kursk’taki başarılı bir Rus operasyonu savaşı nasıl etkileyecek; ikincisi, Kuzey Kore’nin bu operasyondaki rolünün etkisi ne olacak?
Ukrayna, yıldırım bir hamleyle yaz aylarında Rusya’ya saldırdı ve Rus topraklarını resmen işgal etti, savunmacıları gafil avladı ve savunmaları güçlü olmayan Rus kasaba ve köylerini hızla ele geçirdi.
Rusya, Ukrayna’nın ilerleyişini yavaşlatmak ve durdurmak için istemeye istemeye Donetsk’ten kuvvet kaydırdı, Pasifik filolarından ve Rusya’nın başka yerlerinden birliklerle takviye etti.
Şimdi bu birlikler yerlerinde ve hazır durumdalar.
Eğer Rusya Ukrayna güçlerini sınıra geri çekmeyi başarırsa, Ukrayna nihai barış görüşmelerinde önemli bir pazarlık kozunu kaybedecek.
Bu aynı zamanda on binlerce Rus askerinin tüm savaşın odak noktası olan Donetsk’te savaşmasını sağlayacak ve Rusya’ya tüm oblastı ya da vilayeti ele geçirme şansı verecektir.
Kuzey Kore geçtiğimiz günlerde Rusya ile Haziran ayında imzalanan Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşmasını onayladı.
Anlaşma artık yürürlükte ve taraflardan birinin saldırıya uğraması halinde karşılıklı yardım maddesini içeriyor. Ukrayna’nın Rus topraklarına girmesi bu tanıma giriyor.
Ukrayna ne için endişeleniyor?
Ukrayna’nın ve NATO’nun endişesi, Kursk’taki ilk birkaç bin Kuzey Kore askerinin bunu takip edecek daha pek çok askerin ilk partisi olması.
Eğer Rusya çok sayıda yabancı askerin çatışmaya girmesine izin vererek gerilimi tırmandırırsa, NATO ülkelerini Ukrayna adına savaşmak üzere kendi birliklerini gönüllü olarak göndermekten ne alıkoyacak?
Az sayıda yabancı gönüllü zaten her iki tarafta da savaşıyor olsa da, NATO onaylı birliklerin çatışmaya katılması çok farklı bir mesele olacak ve NATO ve Rus güçlerini birbirleriyle doğrudan temasa geçirecektir.
Bu durum çatışmanın kapsamını önemli ölçüde arttıracak ve NATO ile eski Sovyet ülkelerinden oluşan Rusya liderliğindeki bir ittifak olan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nü (CSTO) resmen savaşın içine çekme riskini beraberinde getirecektir.
Rusya şu ana kadar birkaç bin Kuzey Kore askerini savaşa dahil etmeyi tercih etti ancak çok sayıda yabancı askerin Rus güçlerine katılma ihtimali sadece bir adım ötede.
Seçilmiş Başkan Donald Trump liderliğindeki yeni ABD yönetimi, Rusya’nın kendisini dinleyeceğini varsayarak çatışmayı bir şekilde durdurma sözü verse de, yanlış hesaplama ve tırmanma tehlikesi artık çok gerçek.
Kaynak: Al Jazeera, Mepa News