Rusya ve İran'ın Büyüyen İttifakı ve Biden Yönetimine Verdiği Mesaj! - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

Rusya ve İran’ın Büyüyen İttifakı ve Biden Yönetimine Verdiği Mesaj!

Abone Ol 
“Deniz Güvenlik Kemeri Tatbikatları” olarak adlandırılan tatbikat; Tahran’ın Moskova ile birlikte Washington’la müzakereler arifesinde Biden yönetimine verdiği bir mesaj olarak adlandırılabilir.

National Interest’de yayımlanan bilgiler M5 tarafından çevrilmiştir.

İran Ordusu’nun basın ofisi bu haftanın başlarında Rus ve İran Deniz Kuvvetlerinin ortak tatbikatlar yapacağını bildirdi. Tatbikatlar, korsanlıkla mücadele ve terörle mücadele operasyonlarını içeren yaklaşık on yedi bin kilometrekarelik bir alanı kapsadı.

İran devlet medyasına göre, tatbikatlar kısmen bölgedeki deniz ticaretinin güvenliğini artırmayı hedefliyor . Uzun menzilli füzeler, insansız hava araçları ve tankların tatbikatlar boyunca kullanılacağına dair raporlar var ancak ayrıntılar belirsizliğini koruyor.

Tatbikatların asimetrik temalarına uygun olarak, Rus saldırı helikopterlerinin hava desteği sağlayacağı bildirildi. İran Donanması Komutan Yardımcısı Tuğamiral Gholamreza Tahani , tatbikatların üçüncü şahısların katılımına açık olduğunu sözlerine ekledi . Tahani, “Rusya ile yürüttüğümüz tatbikat o kadar esnek ki, sadece bir başka ülke değil, isterlerse birkaç ülke daha sonra katılabilir,” dedi. Davet; tatbikatlara zaten katılması beklenen Çin tarafından derhal kabul edildi. Hindistan da tatbikatlara katılmayı talep etti.

“Deniz Güvenlik Kemeri Tatbikatları” olarak adlandırılan tatbikat; Tahran’ın Moskova ile birlikte Washington’la müzakereler arifesinde Biden yönetimine verdiği bir mesaj olarak adlandırılabilir. Ayrıca tatbikat İran’ın gelişen askeri faaliyetlerini ve Rusya ile büyüen işbirliğine de işaret ediyor.

İran Donanma komutanı Amiral Hossein Khanzadi, tatbikatın “bugüne kadar bölgeye hakim olan küresel küstahlığın artık bölgeyi terk etmesi gerektiğini anlamalı” mesajını verdiğini söylüyor. Tahran, Moskova ile derinleşen savunma bağlarını kullanmak istiyor ve Pekin ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri’ne karşı bölgede bir karşı kaldıraç kaynağı oluşturmaya çalışıyor.

Bu tatbikat Aralık 2019’dan beri Rusya ve İran arasında yapılan ikinci tatbikat olma özelliği taşıyor. Bir önceki tatbikat Çin’in de katıldığı tatbikatlar olarak dört gün sürdü. Rusya, İran, Çin ve Hindistan arasında devam eden dört yönlü tatbikatların ne kadar süreceği ise bilinmiyor.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close