ABD Medyası: "Rusya, Türk İHA'larının Alıcısı Olmanın Eşiğinde" - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

ABD Medyası: “Rusya, Türk İHA’larının Alıcısı Olmanın Eşiğinde”

Abone Ol 

“Rusya son dönemde silah ithalatını artırdı. Moskova Türk askeri teçhizatlarının, özellikle de insansız hava araçlarının alıcısı olmanın eşiğinde…”

Amerikan National Interest’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

“Dünya üzerinde ülkeler arasındaki silah ihracatı hem büyük bir ekonomik olay hem de önemli bir stratejik olaydır. Dünyada bu konuda öncülüğü; Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Fransa, Çin ve Almanya en büyük ihracatçılar olarak sürdürmeye devam ediyor. Bu ülkeler dünya çapındaki silah ihracatının yüzde 78,92’sini elinde bulunduruyor.

Bu ülkelerin arasında yine büyük bir paya sahip olan Rusya; Türk askeri teçhizatlarının özellikle de insansız hava araçlarının alıcısı olma eşiğinde. 

Türkiye; insansız hava sistemlerinin (İHA) önemli bir üreticisi ve kullanıcısı haline geldi. Ve son dönemde de önemli bir satıcı haline geldi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Washington ile Ankara arasındaki ilişkilerin bozulmasının ardından 2013 yılında insansız hava araçları geliştirmeye başladı. Türkiye daha sonra, ABD Hava Kuvvetleri’nin Reaper Drone’una kabaca benzeyen Anka-S’yi geliştirdi. Anka-S, yer hedeflerini tespit etmek, tanımlamak ve hedef gösterme konusunda etkili bir sistem haline geldi.

Türk silahlı insansız hava araçları, çok sayıda Rus hava savunma sistemini imha etmek için bile kullanıldı. Ancak bu durum Rusya’nın Türk İHA’larına ilgi göstermesini engellemedi.

Bu hafta Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, insansız hava araçlarının veya diğer Türk silahlarının ve askeri teçhizatının Rusya’ya satılmasında herhangi bir sorun olmadığını söyledi.

Rus Tass Haber Ajansı’nın haberine göre Çavuşoğlu; “Türkiye dronlarını ihtiyacı olanlara satıyor.” ifadelerini kullanarak Rusya’ya bu satışın gerçekleşmesi konusunda ipucu verdi. Türkiye’nin Bayraktar TB2 İHA’larını Ukrayna’ya satması iki ülke arasında anlaşmazlık noktası olmuştu.

Ukrayna’nın Ukrspetsexport şirketinin Genel Müdürü Vadim Nozdrya, Ekim 2020’de Kiev’in Bayraktar Dronelarının ortak üretimiyle ilgilendiğini açıklamıştı.

Türk Bayraktar Dronları Ocak 2019’da Ukrayna tarafından sipariş edildi ve ilk teslimat aynı yılın Haziran ayında gerçekleşti. Şimdi yaklaşık iki yıllık eğitimin ardından, İHA’lar  operasyonel durumda ve bu ayın başlarında Donbas bölgesinde bir keşif görevinde kullanıldı.

Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu “Rusya’nın ürünlerimizi satın alma ihtiyacı varsa, tıpkı daha önce bizim S-400 [hava savunma sistemlerini] satın aldığımız gibi, onlar da satın alabilir.” açıklamasında bulundu.

Çavuşoğlu ayrıca, ABD ve diğer NATO ülkelerinin Ankara’nın s400 almasını alenen protesto etmesine rağmen, Türkiye’nin Rusya ile S-400 hava savunma sistemlerinin ikinci bölümünü satın alma müzakerelerini sürdürdüğünü de yineledi. ”

Kaynak: M5
Çeviri/Analiz: Adem KILIÇ

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close