Rus şirketi, Güneş enerjisini Dünya'ya etkin şekilde transfer için yeni bir yöntem geliştiriyor - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Rus şirketi, Güneş enerjisini Dünya’ya etkin şekilde transfer için yeni bir yöntem geliştiriyor

Abone Ol 

Yenilenebilir enerji toplamanın en kolay ve en erişilebilir yöntemlerinden biri olmasına rağmen, güneş panelleri dünyanın birçok noktasında ve ideal olmayan hava koşullarında iyi performans gösteremez. Bununla birlikte, uzayda, güneş panellerinin etkinliği önemli ölçüde artıyor ve uydulara ve diğer uzay araçlarına güç sağlamak için geniş kullanım alanları sunuyor.

-Solar Daily’de yayımlanan makalenin çevirisi M5 tarafından yapılmıştır.

 

Rus devlet şirketi Roscosmos’un bir yan kuruluşu olan Russian Space Systems, güneş enerjisini toplayıp Dünya’ya iletebilen gelişmiş bir uzay enerji santrali projesi geliştirdi.

‘Yeni cihaz, hava koşulları ve günün saati ne olursa olsun, dünyanın kuzeydeki adalar, dağlar ve bölgeler gibi ulaşılması zor bölgelerine dahi düzenli olarak yeşil enerji tedarikini sağlayabilir.’

Gösterilen cihaz iki parçadan oluşmakta. Bunlardan biri 70 metrekarelik insansız bir uzay aracı; Bu kısım Dünya’ya aktarmak için güneş enerjisini toplar ve biriktirir. İkinci kısmı ise uzay aracından kablosuz olarak enerji alacak ve dağıtacak bir anten dizisi bir yer istasyonu.

Şirket, enerji aktarımının “minimum” enerji kaybı olan bir lazer ışını kullanılarak gerçekleştirileceğini söyledi. Aynı zamanda atmosferde enerji kaybı olmadığı ve enerjinin panellere ulaşmasını engelleyecek bulutlar olmadığı için uzaya yerleştirilen güneş panelleri Dünya’dakilerden çok daha etkin bir şekilde güneş enerjisini biriktirebildiği iletildi.

Uzay aracı aynı zamanda enerji fazlasını da depolama kapasitesine sahip olacak. Şirket, birikmiş enerjinin dağıtımını dengeleyecek ve alıcı antenlerin lazer ışını ile daha doğru hedeflenmesini sağlayacak bir kontrol ünitesine sahip olacağını söyledi.

Kablosuz lazer tabanlı enerji transferleriyle ilgili deneyler, Uluslararası Uzay İstasyonunun Rusya bölümünün bilimsel modülündeki araştırma öncelikleri arasında yer alıyor. Bu araştırmanın şu ana kadar hangi keşifleri sağladığına dair resmi bir rapor yok.

 

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close