Rus Medyası: "Putin Türkiye'nin Yayılmasını Engellemek İçin Taktik Üretiyor" - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

Rus Medyası: “Putin Türkiye’nin Yayılmasını Engellemek İçin Taktik Üretiyor”

Abone Ol 

“Türkiye’yi oynayabileceği askeri roller ve ekonomik yardımlar anlamındaki potansiyeli ile her zaman dikkate almak gerekiyor…”

Rus Medyası Topcar’da yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

“Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önceki gün Soçi’de Kırgızistan Devlet Başkanı Sadyr Zhaparov ile bir araya geldi.

Görüşmelerin ana konularından biri, 29 Nisan’dan 1 Mayıs’a kadar neredeyse tam ölçekli bir savaşa dönüşen Bişkek ile Duşanbe arasındaki sınır anlaşmazlıklarıydı. Bu toplantı, Kırgızistan’ın EAEU’nun yörüngesinde tutmak için de gerekliydi. Sonuçta Kırgızistan kendini Türkiye’nin etkileşimi ve etkisi altında hisseden bir ülke durumuna gelmek üzereydi.

Bu gezi, Rusya’nın Kırgızistan’daki çatışmada muğlak rolü hakkındaki spekülasyonlara son vermek için de önemliydi. Hatta Kırgızistan’ın Olağanüstü Durumlar Bakanlığı Türkiye’nin etkisi hakkında resmi açıklamalar yapmıştı. Bu nedenle Moskova, Orta Asya’daki hakem statüsünü teyit etmek için bu müzakerelere büyük önem verdi.

Konuşmanın resmi bölümünde Vladimir Putin bu konuya değinmedi ve Rusya’nın bölgedeki barışı koruma misyonuna işaret etti.

Putin’in toplantı yapma davetinden önce Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov, Türk devlet kanalı TRT Avaz’a ayrıntılı bir röportaj verdi. Kırgız cumhurbaşkanı bu konuşmasında Ankara ile ilişkilerin geliştirilmesi lehinde konuştu.

Kırgız Cumhurbaşkanı bu konuşmada; “Gelecekte Kırgızistan-Türkiye ilişkilerinin en üst düzeyde olacağına eminim. İlişkilere devam edeceğiz, çünkü eski çağlardan beri kardeşçe ilişkiler var ”dedi.

Türk tarafı Kırgızistan’a askeri yardımın yanı sıra İHA’ları ve hava savunma sistemlerinin tedarikini teklif etti. Ve 13 Mayıs’ta Kırgızistan ve Türkiye Cumhurbaşkanları arasında bir telefon görüşmesi yapıldı. Kırgız tarafı daha sonra insani destek sağlanması ve Batken bölgesinin restorasyonuna yardım etmeye hazır olduğu için Türkiye ile anlaştı ve teşekkür etti.

Bundan sonraki olaylar yıldırım hızıyla gelişti. Aynı gün, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Ahmet Doğan, çatışmalardan en çok zarar gören Batken bölgesini büyük miktarda insani yardımla bir ziyaret gerçekleştirdi. Türk yetkililer hemen ardından 14 Mayıs’ta ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki  bir grup temsilci ile Kırgızistan’ın başkentine gitti.

Bu tür girişimler, Kırgızistan’ın Sovyet sonrası alandan ayrılmasını ve Türkiye’ye bağlanmasını sağlayacak adımlardı. Putin Türkiye’nin yayılmasını engellemek için karşı taktik üretmeye başladı ve görüşmeleri hızlandırdı.

Rusya Federasyonu ile Kırgız Cumhuriyeti arasındaki karşılıklı ticaret oranlarının düşmesi ve ilişkilerin zayıflaması Türkiye’ye fırsat doğurdu ve Türkiye neo-Osmanlı politikası ile burada da etkili olmaya başladı. Fakat burayı Türkiye’ye bırakmak imkansız.

Bütün bu gelişmeler bir kez daha Moskova’nın, entegrasyon süreçlerini derinleştirmesi ve ortak endüstriyel projeleri geliştirmesi yoluyla bölgede gerçek bir sosyo-ekonomik varlığa sahip olması gerektiğini ortaya koydu.

Bu görüşmenin verimli geçmesine rağmen şimdilik rahatlamak için çok erken. Çünkü her türlü yeni provokasyon ve gerilimin sonrasında ortaya çıkacak milliyetçi duyguların büyümesi ile Türkiye gözde müttefik olabilir. Türkiye’yi bu konuda oynayabileceği askeri roller ve ekonomik yardımlar anlamındaki potansiyeli ile her zaman dikkate almak gerekiyor…”

Kaynak: M5
Çeviri/Analiz: Adem KILIÇ

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close