Rapor: "Japonya, Çin tehditlerine karşı savunma politikasını kökten değiştiriyor" - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Rapor: “Japonya, Çin tehditlerine karşı savunma politikasını kökten değiştiriyor”

Abone Ol 

Japonya’nın bu hafta tarihindeki en büyük savunma revizyonunu duyurması, harcamaları artırması, askeri komutasını yeniden şekillendirmesi ve Çin’den gelen tehdidin üstesinden gelmek için yeni füzeler edinmesi bekleniyor.

Japonya güvenlik kaynaklarının hükümet raporuna dayandırdığı bilgilere göre; üç savunma ve güvenlik belgesinde hayata geçirilecek olan yeni politikalar ülkede savunma ortamını tamamen yeniden şekillendirecek.

Japonya Başbakanı Fumio Kişida hafta sonu yaptığı açıklamada, “Savunma yeteneklerimizi temelden güçlendirmek, bu hassas güvenlik ortamında, en büyün öncelik durumunda.  Önümüzdeki beş yıl içinde savunma kapasitemizi acilen artıracağız.” ifadelerini kullanmıştı. 

Rapora göre bu değişim kararı, Tokyo’nun Çin’in artan askeri gücü ve bölgesel duruşuna ilişkin korkularının yanı sıra Kuzey Kore füze fırlatmalarından Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline kadar uzanan tehditlerin bir sonucu olarak ortaya çıktı. 

Yeni politikalar arasında kilit nokta, Japonya’yı NATO üyeleriyle aynı hizaya getirmek için 2027 yılına kadar harcamaları GSYİH’nın yüzde ikisine çıkarma taahhüdü olarak belirtiliyor. 

Bu güçlendirme ve revizyon programı; Japonya’nın yurt içinde daha uzun menzilli füzeler geliştirmesinin yanı sıra ABD’den satın almayı düşündüğü 500’e kadar Tomahawk seyir füzesi ile desteklenecek. 

“En Büyük Stratejik Zorluk”

Japonya ayrıca geçtiğimiz günlerde, İtalya ve İngiltere ile yeni nesil bir savaş uçağı geliştirme planlarını duyurmuştu.  Rapora göre Japonya ayrıca; yeni mühimmat depoları inşa etmeyi ve potansiyel karşı saldırılara rehberlik etmek için uydular fırlatmayı da planlıyor.

Resmi Politikaya da yansıyacak

Japonya’nın yeni politikasının; Japonya Temel Ulusal Güvenlik Stratejisi de dahil olmak üzere resmi belgelerede yansıyacağı ve politikadaki değişim için Çin’e işaret edileceği belirtiliyor. 

Japonya’nın iktidar partisinin Pekin’i bir “tehdit” olarak adlandırmak istediği, ancak koalisyon ortağının baskısı altında Çin’i “ciddi bir endişe” ve Japonya’nın “en büyük stratejik meydan okuması” olarak adlandırmaya razı olacağı bildiriliyor.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close