Brett McGurk’ün BM Genel Kurulu oturumu aralarında BAE’nin Sudan Hızlı Destek Güçlerine verdiği desteği ele alması bekleniyor.
ABD, Birleşik Arap Emirlikleri’ni “önemli bir savunma ortağı” olarak nitelendirdi ve bu adım, Orta Doğu’daki gerilimler yükselirken BAE’yi daha sofistike ABD silahları ve teknolojisi satın almaya uygun hale getirebilir.
Söz konusu ifade, ABD Başkanı Joe Biden’ın Beyaz Saray’da Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid el Nahyan ile görüşmesinin ardından geldi.
BAE, Hindistan dışında bu unvana sahip olan tek devlet konumunda. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada bu hamlenin “ABD, BAE ve Hindistan askeri güçleri arasında ortak eğitim, tatbikatlar ve askerden askere işbirliği yoluyla benzeri görülmemiş bir işbirliğine olanak sağlayacağı” belirtildi.
Bu atama, Sudan’daki savaşta rolü, Rusya ile olan ekonomik bağları ve Çin ile olan askeri bağları nedeniyle yaşanan gerginliklere rağmen ABD’nin BAE’yi kendi tarafında tutma arzusunu yansıtıyor.
ABD BAE’yi, Biden’ın etnik temizlik yapmakla suçladığı Sudan’daki Hızlı Destek Kuvvetleri’ne verdiği askeri desteği azaltmaya zorluyor. Middle East Eye’a konuşan üst düzey bir ABD’li yetkili, Beyaz Saray’ın en üst düzey Orta Doğu yetkilisi Brett McGurk’ün bu hafta BM Genel Kurulu çerçevesinde BAE’nin gruba verdiği askeri desteği görüşmek üzere BAE’li yetkililerle bir toplantı yapmasının beklendiğini ancak bölgede tansiyon yükselirken bu konuda baskı yapmasının pek olası olmadığını söyledi.
Pazartesi günü Hizbullah ve İsrail arasındaki çatışmalar, İsrail’in Lübnan genelinde en az 492 kişiyi öldürdüğü ve Hizbullah’ın Hayfa yakınlarını vurduğu saldırılarla tırmandı.
Biden’ın Beyaz Saray’daki günleri sayılı olduğundan, petrol zengini Körfez ülkesi bir sonraki ABD başkanı için Washington’daki pozisyonunu şimdiden güçlendiriyor.
“Önce ekonomi”
Sadece iki yıl önce Nahyan, ABD’nin İran’la nükleer anlaşmaya yaklaştığı ve Yemen’deki İran destekli Husileri dizginleyemediği gerekçesiyle Biden’la konuşmayı reddetmişti.
ABD ise BAE’yi Rusya’nın ABD yaptırımlarından kaçmasına yardım etmek ve askeri olarak Çin’e yaklaşmakla suçlamaktaydı. BAE’nin en önemli hedefi ABD ile daha derin güvenlik bağları ve ekonomik işbirliğini dengelerken Sudan gibi sıcak bölgelerde faaliyet gösterme özerkliğini sağlamlaştırmak.
Nahyan Biden ile yaptığı görüşmeden sonra bu hedefe ulaşmış görünüyor. Nahyan’ın diplomatik danışmanı Anver Gargaş, geçen hafta BAE’nin ABD ile “stratejik ilişki” vizyonunu ortaya koyan bir basın toplantısında “Önce ekonomi, önce refah” dedi.
Gargaş, BAE’nin “Gazze’de olanları ya da diğer alanlarda olanları” görmezden gelmeyeceğini, ancak “BAE’nin daha çok ekonomik ve teknolojik bir bakış açısıyla hareket etmeye çalıştığını” söyledi.
Yapay Zeka, ABD ve BAE arasında önemli bir işbirliği alanı olarak ortaya çıkıyor. BAE, ekonomisini petrolden uzaklaştırma çabalarının merkezine yapay zekayı koydu ve ABD’nin bu alanındaki ilerlemeleri rakipleri Rusya ve Çin’i geride bıraktı.
ABD borsasında işlem gören Nvidia, yapay zeka için ürettiği çipler sayesinde dünyanın en değerli şirketlerinden biri haline geldi.
Geçtiğimiz hafta, BAE merkezli yapay zeka şirketi G42, iklim tahmini konusunda işbirliği yapmak üzere ABD’li çip üreticisi ile bir anlaşma imzaladı.
Kaynak: Mepa News, Middle East Eye