Avrupa'nın en büyük nükleer santralinde Cuma günü çıkan yangınla ilgili bildiklerimiz - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Avrupa’nın en büyük nükleer santralinde Cuma günü çıkan yangınla ilgili bildiklerimiz

Abone Ol 

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Rusya’nın kontrolü devralmasının ardından Zaporijiya Nükleer Santrali’ndeki radyasyon seviyelerini yakından takip ediyor.

-Task & Purpose’da yayınlanan makalenin çevirisi M5 tarafından yapılmıştır.

 

Rus birliklerinin, Ukrayna’daki savaşta gece vakti yaşanan çatışmalara sahne olan ve tesisin hasar görmesine neden olan hadisenin ardından dünyanın en büyük nükleer santralini ele geçirdiği bildirildi.

Güney Ukrayna’daki Zaporizhzhia Nükleer Santrali’ne yapılan saldırı, tesisin resmi YouTube kanalında canlı yayınlandı. Ukrayna devlet acil servisine atıfta bulunan New York Times’a göre, savaş sırasında, tesisin bir eğitim binasında yangın çıktı.

ABD Enerji Bakanı Jennifer M. Granholm, santraldeki radyasyon seviyelerinde herhangi bir artış tespit edilmediğini tweetledi.

Granholm, “Tesisin reaktörleri sağlam muhafaza yapıları tarafından korunuyor ve reaktörler güvenli bir şekilde kapatıldı” dedi.

Son gelen bu haber, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba’nın Zaporizhzhia Nükleer Santrali’nin patlayabileceğini iddia ettiği gergin bir gecede yaşandı. Kuleba,  “Patlarsa, Çernobil’den 10 kat daha büyük olacak!” şeklinde bir tweet attı. (ç.n.: Üstelik, bu santralin Türk kıyılarına Çernobil’den 2 kat daha yakın olduğu da unutulmamalı.)

Yakındaki Energodar kasabasının belediye başkanı Reuters’e verdiği demeçte, Avrupa’da türünün en büyüğü olan ve Kiev’e yaklaşık 700 mil uzaklıktaki tesisin Cuma sabahı Ruslar tarafından ateşe verildiğini söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) yaptığı yazılı açıklamada, askeri güçlere “nükleer santral yakınında şiddetten kaçınmaları” çağrısında bulundu. Ancak canlı akışın bölümlerinden kesilen videolar, silah ateşi, alevler ve patlamalar gibi görünen şeylerin yaşandığını gösterdi.

Tesisin web sitesine göre, Sovyetler Birliği tarafından 1980’lerde inşa edilen site, “savaşmaya hazır” ve tam zamanlı olarak çalışan bir Ukrayna askeri birimi tarafından korunuyordu.

Bu açıklamalara rağmen güvenlik güçlerinin, Energodar kasabasındaki vatandaşlara ‘Bulabilirseniz ga maskesi takın’ demesi, endişeleri artırdı.

 

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close