NATO'nun Zayıf Olduğu Yerler: Avrupa'daki İttifakın Kırılganlıkları (Çeviri/Analiz) - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

NATO’nun Zayıf Olduğu Yerler: Avrupa’daki İttifakın Kırılganlıkları (Çeviri/Analiz)

Abone Ol 

NATO’nun zayıf olduğu bölgeleri ve NATO’yu oluşturan AB ülkeler arasındaki kırılganlıkları tam olarakifadeedebilmekiçin öncelikle NATO’nunsavunma sisteminin bölgesel boyutundan bahsetmek gerekir.

Foreign Policy’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

NATO’nun etki alanına bakıldığında, Baltık devletleri en zayıf nokta olarak görülüyor. Burada, aynı anda birkaç sorun gözleniyor: Nüfusun küçüklüğü ve Baltık Cumhuriyetlerinin küçük orduları, nüfusun önemli bir kısmının Rusya ile savaşma isteksizliği ve Baltık ordularının zayıf teknik donanımı. Ayrıca bölge nüfusunun önemli bir bölümü askeri tırmanış için hiçbir neden görmüyor.

NATO, bölgedeki Amerikan, İngiliz, Fransız ve diğer orduların sürekli rotasyonuyla Baltık Devletlerinin güvenliğini sağlama sorununu çözmeye çalışıyor. Ancak ilk olarak yabancı birliklerin kapasitesi küçük, ikincisi ise olası bir Rusya ile çatışmada, Fransa’dan Baltık Devletlerine asker nakletmek çok zor olacak.

Rusya’nın burada yadsınamaz bir avantajı var: Baltık ülkeleriyle sınırları var ve bu nedenle, sınırlarına yönelik bir tehdit durumunda kısa zaman içinde üstünlük elde edebilir. Amerikan, Fransız ve Alman birlikleri Baltıklara ulaşıncaya kadar, Rus silahlı kuvvetlerinin Baltık ordularının direnişini bastırmak için yeterli zamanı olacağı söylenebilir.

NATO İçin En Tehlikeli Yer: Balkanlar

Kuzey Atlantik İttifakı NATO’nun bir sonraki zayıf noktası Balkan Yarımadası’dır. Bölgedeki hemen hemen tüm ülkeler NATO üyesidir, ancak gerçek şu ki ordularının gücü son derece sorgulanabilir durumdadır. İstisna Yunanistan’dır, ancak bu ülkenin komşusu Türkiye ile karmaşık bir ilişkileri olması Yunanistan’la olan durumu karmaşıklaştırmaktadır.

Rusya ve hatta İran, Balkanlar’daki NATO güçlerine karşı pek zorluk çekmeden hareket edebilir. Ayrıca Sırbistan, Bulgaristan, Makedonya ve hatta Yunanistan’ın kendisinde oldukça gelişmiş olan Rusya yanlısı bazı bakış açılarını unutmamak gerekir. Dahası, anketlerin gösterdiği kadarıyla Karadağ en fazla NATO muhalifine sahip ülkedir.

Doğu Akdeniz’deki en güçlü NATO üyesi olan Türkiye’nin, son yıllarda ittifakın genel çizgisinden farklı ve açıkça görülmesi mümkün olmayan bir politika izlediğini de belirtmek gerekir. Dahası, Türkiye’nin bazı eylemleri zaten NATO’nun Balkanlar’daki çıkarlarına zarar verebilir: örneğin Recep Erdoğan’ın Suriyeli, Iraklı ve Afgan mültecilerin Türkiye topraklarından Yunanistan ve ötesine geçmesine izin verme tehdidi var.

 

NATO ve Rus Kuvvetleri Karşılaştırılamaz

Kuzey Kutbu, ittifakın mağlubiyet olasılığının yüksek olduğu NATO’nun bir başka zayıf noktasıdır. Rusya’nın buradaki güçleri ve Batı’nın askeri bloğu kıyaslanamaz. Norveç, bölgedeki ana NATO ileri karakolu durumundadır. Ancak Norveç silahlı kuvvetlerinin boyutu oldukça küçük. Rus ordu birimleri ve Kuzey Kutbu’nda konuşlanmış olan Norveç ordusu olası bir riskle başa çıkamayacak gibi görünüyor. Norveç silahlı kuvvetlerinin sayısı sadece 29 bin kişidir.

Dahası, Kuzey Filosunun Rus Donanması yapısında en donanımlı ve güçlü olduğu unutulmamalıdır. Amerikan ve İngiliz gemilerinin düzenli varlığının bile, Rusya’ya karşı bir çatışma ve saldırı durumunda, Norveç’in sınırlarının güvenliğini sağlamak için Norveç silahlı kuvvetlerine yardım etmesi olası değildir.

Tarafsız olmalarına rağmen, İsveç ve Finlandiya orduları düzenli olarak NATO ile ortak askeri tatbikatlara katılmaktadır. Ancak yine potansiyelleri, Rus Kuzey Filosunun yeteneklerine kıyasla son derece küçüktür.

Finlandiya Savunma Kuvvetleri 12 bin profesyonel askeri personele sahiptir ve her yıl bin asker askeri eğitime tabi tutulur. Norveç, Finlandiya ve İsveç ordularının silahlar ve askeri teçhizattından bahsetmeye bile gerek yok, zira kuzeybatı yönündeki Rus silahlı kuvvetlerinin büyüklüğü ile karşılaştırılamaz.

Diğer alanlara gelince, NATO çıkarlarına yönelik asgari tehditler vardır. Örneğin, İtalya, İspanya veya Fransa’nın güney kıyılarını askeri çatışma riskleri bağlamında değerlendirme ihtiyaç yoktur. Burada sadece yasadışı göç ve Avrupa Birliği’nin ilgili politikaları ile ilgili sıkıntılar vardır.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close