Yunan Medyası: "ABD Dahil Birçok Ülkenin Askeri Birimleri 'Türk Ölümcül Dronlarını' Durdurmanın Yolunu Arıyor" - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

Yunan Medyası: “ABD Dahil Birçok Ülkenin Askeri Birimleri ‘Türk Ölümcül Dronlarını’ Durdurmanın Yolunu Arıyor”

Abone Ol 

“Savaş alanlarındaki tankları, roketatarları, hava savunma sistemlerini, savaş uçaklarını ve radarları neredeyse işe yaramaz ve savunmasız hale getirebilecek olan “savaşın yeni yüzü” Türkiye’de üretiliyor: Ucuz ve Ölümcül Dronlar”

Yunan The National Herald’da yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

“Teknolojisinin Türkiye’nin ait olduğu bu sistemler,  NATO’yu baltalayıp baltalayamayacağı endişeleri eşliğinde Türkiye tarafından diğer ülke ordularına satılıyor ve ihraç ediliyor.

Son birkaç yıldır Ege ve Doğu Akdeniz’deki Yunan adaları açıklarında enerji kaynakları arayan ve zaman zaman çatışma seviyelerinde olan gerginlik nedeni ile  Yunanistan da bu endişelerin merkezinde.

Yunanistan uluslararası ittifaklar kuruyor ve Fransız fırkateynleri ve savaş uçakları da dahil olmak üzere güçlü bir savunma cephaneliği oluşturmaya çalışıyor. Hatta Türkiye’nin katılımının reddedildiği ABD yapımı F-35 savaş uçaklarını da almak istiyor.  Ancak bütün bunların Türk dronlarına karşı bir cevap olup olamayacağına dair bir rapor yok.

Türkiye’nin bu ölümcül silahlarını Yunanistan’a karşı kullanacağına dair bir belirti yok. Ama bu dronlar, Azerbaycan’ın Ermeni güçlerini yok etmesi ve Dağlık Karabağ’ın belirli bölgelerini geri alması için kullanıldığında, küçük ordulara bile kesin bir avantaj sağlayabilecek kadar etkin bir güç olduğunu kanıtladı. 

Wall Street Journal, Bayraktar TB2 insansız hava araçlarının kritik avantajına ilişkin yayımladığı analizde, Rusya’nın NATO’nun altını oyabilecek S-400 füze savunma sistemlerini Türkiye’ye satmasının ardından Türkiye F-35 programından çıkarıldı ve bu gelişme sonucunda Türkiye kendi insansız hava araçlarını geliştirmeye yöneldi. Türkiye ayrıca İsrail ve ABD’nin dronlarından Kürt milis grubu PKK’ya karşı kullanmak için yeterince yararlanamadığını düşünüyordu.

Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank; “Bu ülkeler bizimle yeterince işbirliği yapmadı, bu yüzden kendi programımızı başlatmak zorunda kaldık. Türkiye, doğru zamanda doğru kararlar almanın meyvelerini şimdi alıyor” açıklamasında bulundu. 

Oryx doğrulama bloğuna göre Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından çevrimiçi olarak yayınlandığı videolarda 106 Ermeni tankı, 146 top, 62 çoklu roketatar sistemi, 18 yüzey- havaya füze sistemleri, yedi radar ünitesi ve 161 diğer aracın Türk TB2’ler tarafından yok edildiği açıklandı.

Oryx ayrıca toplam kayıpların muhtemelen daha yüksek olduğunu belirtti. Doğrulama bloğu Oryx’e  göre Azerbaycan, diğer araç ve teçhizatın yanı sıra 30 da tankı imha etti.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace geçen yıl yaptığı bir konuşmada,  Suriye’de 30 Türk askerinin öldürülmesinin ardından kullanılan Türk dronlarının verdiği ağır hasarlara atıfta bulunarak, “Bu dronlar oyunun kurallarını değiştiriyor” açıklamasında bulundu. 

Türk dronları nispeten ucuz ekipmanların ağır silahlı ve zırhlı kuvvetleri tek bir askeri kaybetme riski bile almadan nasıl yok edebileceğini gösteren modern bir savaş filminden fırlamış gibiler. Ölüm sessizce ve havadan hızla geliyor.

İHA’lar tek başına veya grup halinde uçabiliyor. Birliklere veya tek tek zırhlı araçlara sessizce saldırabiliyor ve 24 saat boyunca uçarak hava savunma sistemlerindeki boşlukları tespit edebiliyor.

Bağımsız politika araştırma grubu Mitchell Havacılık ve Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nde araştırmacı olan Dan Getger, “Birçok Avrupalı ​​ortak gibi ABD, Türkiye’nin insansız hava aracı ihracatına ve Türkiye’nin bu çatışmalarda dronları agresif bir şekilde kullanmasına temkinli davranıyor” açıklamasında bulundu.

ABD Ordusu’ndan Özel Harekatlarda görev yapan emekli Korgeneral Mike Nagata, James Marson ve Brett Forrest tarafından yazılan makalede Türk insansız hava araçlarının “Türkiye ile ABD ve NATO arasındaki ilişkinin geleceğine ilişkin çok büyük bir zorluğun parçası” olduğunu söyledi.

Uygun fiyatlı dijital teknoloji ile inşa edilen TB2’ler, Suriye ve Libya’da verilen savaşlarda Rus himayesindeki tankların ve diğer zırhlı araçların yanı sıra hava savunma sistemlerini de mahvetti, stratejistleri rahatsız etti ve geleneksel savaş fikrini alt üst etti.

ABD dahil olmak üzere bir çok ülkede askeri birimleri ve araştırmacıları, Türk dronlarından daha pahalıya mal olan füzeleri bu insansız hava araçlarını ateşlemeden önce düşürmenin bir yolunu bulmak için hava savunma sistemleri geliştirmek üzerinde çalışıyor.

Altı adet Bayraktar TB2 insansız hava aracı, yer birimleri ve diğer temel operasyon ekipmanları da dahil olmak üzere bir Amerikan yapımı MQ-9 gibi yüz milyonlarca dolar yerine on milyonlarca dolara mal oluyor.

Türkiye Savunma sanayi Başkanı İsmail Demir, bu insansız hava araçlarının düşük maliyetinin askeri olarak daha fazla risk almalarına izin verdiğini söyledi. Demir; “Bir, iki, üç kaybederseniz ama diğerleri hedefi bulduğu sürece bu önemli değil.” açıklamasında bulundu. 

Ayrıca Erdoğan’a büyük bir pazarlık payı da verdiler, Avrupa Birliği zaten Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’deki iddialarına yönelik yaptırımlardan geri adım atıyor. Bu durum da Erdoğan’ın elini güçlendirdi.

Kaynak: M5
Çeviri/Analiz:Adem KILIÇ

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close