Meteksan Savunma'nın KEMENT'i muadillerinin üzerinde - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Meteksan Savunma’nın KEMENT’i muadillerinin üzerinde

Abone Ol 

Milli mühimmatların atış sonrası kontrolünü sağlayacak taktik veri bağının oluşturulması (KEMENT) projesi kapsamında Mektesan Savunma tarafından geliştirilen terminaller muadillerinin üzerinde bir performans sergiledi.

Meteksan Savunma Genel Müdürü Selçuk Kerem Alparslan, M5 Yayın Koordinatörü ve Savunma Editörü Abdullah Şentürk’ün sorularını yanıtladı. Şentürk’ün; “Ağ merkezli harp modern harp sahasında başarının anahtarı denebilir. Meteksan Savunma olarak başta SOM ve ATMACA füzelerinde yer alacak KEMENT Veri Bağı projesini haya geçiriyorsunuz. Bu projede gelinen son aşamayı ve özellikle füze sistemlerinin haberleşmesine yönelik çalışmalarınızı anlatabilir misiniz?” sorusuna Alparslan şu yanıtı verdi:

Ağ Merkezli Harp sayesinde sahadaki sensörlü ve silahlı unsurların (hava, deniz, kara sistemleri, insanlı ve insansız araçlar, komuta kontrol merkezileri) anlık sayısal veriyi kriptolu olarak güvenli bir şekilde paylaşıp taktik ve stratejik seviyede birlikte çalışabildiği bir haberleşme ortamı sağlanmış oluyor; Taktik Veri Vağı (TDL – Tactical Data Link) olarak nitelendirilen bu haberleşme ortamı, müşterek harekât sahasında operasyonel üstünlüğü sağlayan önemli bir omurga niteliğinde.

KEMENT Veri Bağı Projesi ile savaşan şahinler, akıllı mühimmatlar, seyir füzeleri, su üstü gemileri ve helikopterler gibi farklı özelliklere sahip platformlara ağ merkezli harekat altyapısının sağlandığı ilk milli ve yerli TDL sistemi gerçekleştirilmiş oldu. 2014 yılında Savunma Sanayii Başkanlığımız tarafından başlatılan projenin 2019 yılı başında yapılan uçuş testleri ile kalifikasyonu tamamlanarak Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçlarına yönelik geliştirilecek TDL sistemlerinin önemli bir aşaması tamamlandı. KEMENT Projesi’nde geliştirilen haberleşme terminallerimiz, Dünya’daki muadillerinden üstün özelliklerde, düşük SWAP yapıda ve modüler bir SDR mimarisine sahip, milli kripto ve milli dalga şekli ile çok daha güvenilir sistemler. Farklı dalga şekillerinin adaptasyonu, tümleşik veya harici DLP (Data Link Processor) desteğini sunabilen KEMENT Terminalleri, SOM ve ATMACA başta olmak üzere gelecekte tüm seyir füzeleri için uyarlanarak hızlıca yaygınlaştırılması mümkün olabilecek esnek bir tasarıma sahip.

KEMENT ile başlayıp günümüzde geliştirilmekte olan tüm TDL sistemlerimiz ile seyir füzelerimizin merkezi bir ağ içinde komuta kontrolünün yanı sıra keşif gözetleme unsurlarından elde edilen ISR verilerinin hava-hava ve hava-yer sistemleri arasında gerçek zamanlı paylaşımı sayesinde kolluk güçlerimizin Durumsal Farkındalığı için önemli bir kazanım sağlanabilinecek. Silahlı Kuvvetlerimiz başta olmak üzere yurtdışında dost ve müttefik ülkelere de bu kabiliyeti ihraç etmek üzere de çalışmalara devam ediyoruz. Tabii ki bu tür sistemlerinin ihracı konusunda ilgili ülke ve bölgedeki silah sistemleri ve platformlara uyumlandırmak üzere yüksek mühendislik kabiliyeti ile uzun zaman harcamak gerekiyor; bu çalışmalarda rekabet koşullarına karşı tümleşik çözümlerin beraberce sunulabilmesi için yurtiçi paydaşların da önemli desteğine ihtiyaç duyuyoruz.

Devam eden TDL Projeleri dışında Füze Sistemlerinin haberleşmesi ve güvenli seyir yapabilmelerine yönelik olarak ROKETSAN başta olmak üzere Tübitak SAGE, ASELSAN ve KALE Havacılık gibi önemli paydaşlarımızla uzun zamandır yürütülen veya başlamakta olan yoğun çalışmalarımız mevcut. Bu çalışmalarda mühimmatların müşterek yönetimine yönelik ortak mimari yapıları bugünden kurgulayarak operasyonel etkinliği yüksek ve maliyet etkin çözümleri sağlayacak altyapıları da ülkemize kazandırmayı hedefliyoruz.”

Röportajın tamamını M5 Dergi Aralık sayısında okuyabilirsiniz.

https://www.kopernikkitap.com.tr/m5-dergisi-sayi-377-aralik-sayisi

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close