Askeri Tarihin En Uzun Kuşatmaları - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

Askeri Tarihin En Uzun Kuşatmaları

Abone Ol 

Tarihe gerek direnişleri gerekse kuşatma ısrarı ile geçmiş olan, birçok asker ve sivilin öldüğü en uzun çatışmalar şu şekilde sıralanabilir.

National Interest’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyet  şehri olan Leningrad, iki yıl dört aydan fazla bir süre kuşatmaya maruz kalmıştır.

Güneyde Kuzey Alman Ordusu Grubu tarafından ve kuzeyden Fin Ordusu tarafından ablukaya alınan Leningrad’ın kuşatması 8 Eylül 1941’de başlayaak ve 27 Ocak 1944 kadar 872 gün sürmüştür.

Yaklaşık 800 bin sivil öldüğü için tarihin her anlamda en maliyetli kuşatmalarından birisi olarak görülmektedir. Hatta neredeyse Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’nin İkinci Dünya Savaşı sırasındaki ölümleri kadar çok sayıda kişi ölmüştür. Can kaybı o kadar büyüktür ki tarihçiler, sistematik açlık ve şehrin sivil nüfusunun kasıtlı olarak yok edilmesi nedeniyle kuşatmayı bir soykırım olarak sınıflandırmışlardır.

Drepana Kuşatması

Antik çağda uzun süreler boyunca dayanma konusunda bir çok örnek vardır. En uzunları arasında Sicilya’nın batı ucundaki Drepana gösterilebilir. Birinci Pön Savaşı sırasında şehir, MÖ 249’dan 214’e kadar uzanan yaklaşık sekiz yıl boyunca uzun süreli bir Roma saldırısına karşı direnmiştir.

Hem kara hem de deniz tarafından kuşatılan Drepana, yaptığı savunması ile bir Roma filosunu imha etmiştir. Ancak Roma filosunu yeniden inşa edip sadırıdığında Drepana’nın şansı tükenmiş ve Drepana kuşatması sona ermiştir.

Selanik Kuşatması

Osmanlı Padişahı II. Murad, o dönem Bizans sınırları içerisinde olan  gelişmiş ve modern şehirlerinden Selanik şehrini kuşatmıştır.

Şehri gerektiği gibi savunamayan Bizanslılar, şehri Venedikli müttefiklerine devretmişlerdir. Venedikliler ise şehri sekiz yıl ellerinde tutabilmişlerdir.

Sekiz yıl sonunda nüfus açlıkla karşı karşıya kaldıktan ve şehir kıtlık noktasına ulaştıktan sonra şehrin sakinleri Venediklilere de  sırt çevirmeye başlamıştır. Ve şehir Osmanlı Türklerinin eline geçmiştir. Şehir, Birinci Balkan Savaşı sırasında Yunanlılara geçene kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası olarak kalmıştır.

Ishiyama Honganji Kuşatması

Uzak Doğu’daki en uzun kuşatma, Sengoku döneminde Japonya’da gerçekleşmiştir.  Aslında bu, Ikkō-ikki keşişlerinin (15-16. Yüzyıllarda Japonya’nın çeşitli bölgelerinde kurulan isyancı veya özerk gruplar)  kontrolündeki tahkimat ağına ve tapınakcılara karşı 1570-1580 yılları arasında yürütülen on yıllık bir kuşatmadır.

Oda Nobunaga bu uzun sürede 30.000 kişilik bir güç toplamanın yanı sıra, keşişlerin direnişini kırmak için bölge çevresine bir çok kale inşa etmeye fırsat bulmuştur.  1578’de Oda Nobunaga’nın filosu inşa ettiği kaleler sayesinde ikmal hatlarını kesebilmeyi başardığında keşişlerin yiyecek ve cephaneleri bitmiş ve 10 yılın sonunda teslim olmuşlardır.

Philadelphia Kuşatması

Amerikan Devrimi sırasında Philadelphia (Şu andaki Manisa/Alaşehir bölgesi) şehri hızla İngilizlerin eline geçmiştir. Selanik’teki kuşatmanın aksine, Bizans İmparatoru Philadelphia’yı Venediklilere değil Türklere teklif etmiştir.

Rodos Şövalyeleri’nin kontrolünde olan ve Batı Anadolu’daki son bağımsız Hristiyan Yunan yerleşim yeri olan şehir, 1378’den 1390’a kadar 12 yıl boyunca kuşatma altında tutulmuş fakat direnmiştir.

12 yıl sonunda Osmanlı tarafından ele geçirilen şehrin adı daha sonra Alaşehir olarak değiştirilmiştir.  Yüzyıllar sonra Yunan-Türk Savaşı sırasında  (1919-1922) Yunanlılar tarafından tekrar işgal edilmiş fakat bölge Türkiye’de kalmıştır.

Candia (Kandiye) Kuşatması

Osmanlı ordusu Girit’teki Candia (şimdiki Kandiye) şehrini ele geçirmek için bir kuşatmaya girişmişlerdir.

Kuşatma, 1644’te Osmanlı-Venedik Savaşları sırasında, Venedik’in müttefikleri olan Hospitaller Şövalyeleri’nin (o zamanlar Malta’da yerleşik) bir Osmanlı konvoyuna saldırmasıyla başlamıştır. Türkler, Venedik kontrolündeki Girit adasını almak için bir kuvvet göndererek karşılık vermiştir.

Sonraki birkaç yıl içinde adanın çoğu Osmanlı kontrolü altına girmiştir ve 1648’de Venedik kalesi Candia’ya bir saldırı başlatılmıştır. Yirmi bir yıl boyunca Osmanlılar kuşatmayı sürdürmüş ve Venedik diğer bölgelerini kaybederken Candia’da direnmeyi başarmıştır.

Nihayet yirmi bir yıl sonra yani 1669’da, 70.000’den fazla Osmanlı askeri kaleyi ele geçirmeyi başarmış ve zafere  ulaşmıştır. Kuşatma sırasın 38 binden fazla Osmanlı askeri hayatını kaybetmiştir.

Bu zaferden sonra Osmanlılar Girit adasını tamamen ele geçirmiştir. Candia’daki zafer, Osmanlı’nın son başarılarından biri ve en maliyetli zaferlerinden birisidir.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close