MEE: "Türkiye, Ay Görevi için Somali'de Uzay Limanı Planlıyor" - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

MEE: “Türkiye, Ay Görevi için Somali’de Uzay Limanı Planlıyor”

Abone Ol 
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta  Ay ile temas kurmak amacıyla iki ayrı aşamalı olacak iddialı bir takvim açıkladı.

Middle East Eye’de yayımlanan bilgiler M5 tarafından çevrilmiştir.

Ankara, Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023’te uluslararası işbirliği ile yörüngeye fırlatılacakve yerel olarak üretilecek hibrit bir roket ile Ay’a sert bir iniş yapmayı planlıyor.

İkinci aşamada ise 2028’de gerçekleşecek. Türkiye’nin 2028’deki hedefi; kendi imkanlarıyla Dünya’nın doğal uydusu olan Ay’a bilimsel araştırmalar yapacak bir mekik göndererek yumuşak bir iniş gerçekleştirmek.

Ancak hükümet, programın maliyeti ve nasıl ilerleyeceği konusunda şimdiye kadar açıklamada bulunmadı. 

Bütçe:

Türkiye’deki muhalefet, görev için hükümet tarafından yetkilendirilmiş kurum olan Türk Uzay Ajansı’nın (TUA) yıllık bütçesi 40 milyon doların biraz üzerinde olduğunu ve bu kadar yüksek hedefler için yetersiz olduğunu iddia etti.

MEE’nin Türk kaynağı ise, TUA’nın yalnızca tüm programı koordine etmekle görevlendirildiğini ve bu nedenle daha büyük bir bütçeye sahip olmamasının doğal olduğunu söyledi.

Türk Kaynak, “Harcama, devlete ait büyük savunma sanayi şirketleri gibi farklı devlet kurumları aracılığıyla yapılacak ve Savunma Bakanlığı’nın kendisi de tahsisler yapacak.” açıklamasında bulundu.

Birkaç yıl önce Erdoğan’a Türk Şirketi DELTAV (Uzay Teknolojileri Anonim Şirketi) tarafından sunulan ilk planlar, 600 milyon dolardan biraz fazla bir bütçeyle projenin yapılabileceğini ortaya koydu.

DELTAV Yönetim Kurulu Başkanı Arif Karabeyoğlu, geçtiğimiz yıl şirketin uzay programı için çok önemli bir özellik olan sıvı oksijen ve parafin kullanan bir roket motoru ürettiğini duyurmuştu .

MEE’nin kaynağına göre toplamda hükümete en az 1,1 milyar dolara mal olması beklenen program, uzay altyapısı için agresif bir yatırım programı içeriyor.

Somali’de Yatırım

Aynı kaynak, Türk hükümetinin 2011’den beri Türkiye’nin en önemli güvenlik ortağı olan ve aynı zamanda Türkiye’nin dünyadaki en büyük eğitim üssüne ev sahipliği yapan Somali’de, bir roket fırlatma sahası kurmayı planladığını söyledi.

Somali, uzay meraklıları için yabancı değil:  Fransa , ekvatora olan yakınlığı nedeniyle 1960’larda ülkeyi bir uzay limanına ev sahipliği yapmak için kullanmayı düşündü. Ekvator’a yakın olması Somali’yi roket fırlatmaları için daha uygun hale getiriyor.

Türk Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım,  12 Şubat’ta BBC Türkçe’ye verdiği röportajda Somali hakkında yorum yapmayı reddetti ve hassas görüşmeleri gerekçe gösterdi.

Ancak MEE’nin Türk kaynağı, Libya gibi diğer alternatiflerin olası olmadığını, çünkü Türkiye’nin Somali’de daha büyük bir etkiye sahip olduğunu ve Somali’nin bilimsel olarak  daha uygun olduğunu söyledi. 

Hükümetin taslak hesaplamaları, Somali’de bir uzay limanı kurup muhafaza etmenin 350 milyon dolardan fazlaya mal olacağını gösteriyor.

Hükümet ayrıca Türk doktora öğrencilerinin yurtdışına astrofizik eğitimi almaları için hibe ayırmayı hedefliyor ve Türk üniversitelerine yaklaşık 150 milyon dolarlık araştırma ve geliştirme fonu sağlayacak.

Türk Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım; medya ile yaptığı röportajlarda uzay programının Türkiye’nin teknolojisini geliştirmesine ve ülkeyi uzun vadede daha rekabetçi hale getirecek sektörlere önemli yatırımlar yapmasına yardımcı olacağını söyledi.

Hüseyin Yıldırım ayrıca;  uzay projeleriyle ilgilenen çok sayıda taraf olduğunu ve projenin finansmanının uluslararası bağışçılar aracılığıyla sağlanabileceğini de açıkladı.

Middle East Eye’ye bilgi veren kaynak, “2023 ve 2028 hedefleri oldukça agresif olduğundan yol haritasının zamanla değişebilecek birçok değişkeni olacaktır. Plan büyük olasılıkla zamanla gelişecektir. Yine de böyle bir hedefe sahip olmak, Türkiye’nin artık bir uzay misyonuna odaklanmasına yardımcı olacaktır.”  ifadelerini kullandı.

Kaynak: M5 Özel İçeriğidir. Kaynak gösterilerek kullanılabilir.

 

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close