Çin Afrika Ülkelerini Borçlandırıyor: Çin’in Afrika’daki Stratejisi Ne? - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Çin Afrika Ülkelerini Borçlandırıyor: Çin’in Afrika’daki Stratejisi Ne?

Abone Ol 

Sömürgeci güçlerin Afrika’dan çekilmesi ile birlikte Çin kıtaya yerleşmeye başladı. Bölgedeki faaliyetlerini her geçen gün artıran Çin, Afrika kıtasını, inşa etmek istediği ticaret yolları için stratejik olarak çok önemli görüyor. Peki, Çin’in Afrika’daki stratejisi ne? Çin’in Afrika’daki öncelikleri neler? Çin Afrika’da hangi faaliyetlerde bulunuyor?

Afrika kıtası özellikle yeraltı kaynakları bakımından zengin olması ile süper güçlerin dikkatini çekiyor. IMF verilerine göre dünyanın en hızlı ikinci büyüyen bölgesi olan Afrika’da, nüfus oranı hızla artıyor. 1,1 milyar insanın yaşadığı kıtada, 2050 yılında bu rakamın 2,2 milyara ulaşması bekleniyor.

Büyüyen ekonomisi, gelişen nüfusu ve yeraltı kaynakları nedeniyle dünyadaki süper güçlerin yeni gözdesi haline gelen Afrika’da; Çin, ABD, Rusya ve Fransa gibi ülkeler arasındaki güç mücadelesi de büyüyor. Afrika ekonomik olarak gelişmeye devam ederken, özellikle altyapı çalışmalarında büyük bir zorluk yaşıyor. Kıtadaki altyapı inşalarında ise en iyi projeleri sunan ülke olarak Çin ön plana çıkıyor.

Afrika kıtasının altyapı girişimlerinin büyük bir bölümü Çinli şirketler tarafından gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda Çin’in birçok projeyi finanse etmesiyle birlikte, Afrika’daki kentleşme oranı her geçen gün artıyor.

Kuşak ve Yol, Çin’in en önemli Afrika projelerinden biri. Özellikle 2013 yılında bu proje ilan edilmeden önce Çin tarafından Afrika’da kentsel gelişim ile ilgili önemli adımlar atılıyordu. Batılı ülkelerin kıtadan ayrılmasını fırsat bilen Çin, Afrika’nın büyük bir bölümüne yerleşerek varlığını güçlendirdi. Kıtada hastaneler, demir yolları, üniversiteler ve stadyumlar inşa eden Çin, Afrika ülkeleri üzerindeki etkisini oldukça artırdı.

Afrika’nın zengin ham madde kaynaklarına sahip olması, Çin’in kıtaya olan ilgisinin artmasına neden oluyor. Dünya altın arzının yarısına sahip olan Afrika, platin ve kobalt arzının ise yüzde 90’ına ev sahipliği yapıyor. Dünya manganez arzının üçte ikisi ve dünya uranyumunun yüzde 35’i’nin Afrika kıtasında bulunduğu öne sürülüyor.

Çin, madencilik ve petrol alanında Afrika’ya önemli yatırımlar yapıyor. Aynı zamanda ulaşım, altyapı, eğitim, gıda ve sağlık gibi alanlarda yatırım yapan Çin, bölgeyi kendi çıkar ve menfaatleri için çok önemsiyor.

Bazı uzmanlara göre dünyanın en büyük ekonomisi, bazı uzmanlara göre ise 10 yıl içerisinde en büyük ekonomisi olacak olan Çin, ekonomik büyümesini sürdürebilmek için doğal kaynaklara, gıda ve ürün pazarlarına ilgi ve ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle doğal kaynaklar açısından oldukça zengin olan Afrika, Çin için çok önemli bir konumda bulunuyor. Çin özellikle kıtaya yapmış olduğu madencilik yatırımlarına çok önem veriyor.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close