Kuzey Kore'nin katı yakıtlı füze fırlatması neden önemli? - M5 Dergi
GündemÖne Çıkan

Kuzey Kore’nin katı yakıtlı füze fırlatması neden önemli?

Abone Ol 

Kuzey Kore’nin dün gerçekleştirdiği katı yakıtlı füze denemesi tüm dünyayı şaşırtırken komşusu Japonya ise alarm seviyesine geçti.

AFP’nin haberine göre bu deneme, Pyongyang’ın silah programı için büyük bir teknik ve stratejik ilerleme oluşturabilir.

Bu, Pyongyang’ın ilk balistik füze denemesi değil. Ancak bundan önce fırlattığı füzelerin tamamı sıvı yakıtla çalışıyordu. Dün gerçekleşen deneme ise katı yakıtla gerçekleşti.

Katı yakıtlı füzeleri, sıvı yakıtlı füzelerden daha önemli ve tehlikeli kılan birçok detay var. Zira bu, nükleer bir devlet tarafından etkili bir füzeye sahip olunmasına ve daha fazla manevra kabiliyeti kazanmasına olanak sağlıyor. Bu da söz konusu ülkeyi daha tehlikeli ve tehditkar hale getiriyor.

Fizik ve Teknoloji Ansiklopedisi’ne göre katı yakıt, omuzda taşınanlardan nükleer savaş başlıkları ile donatılmış kıtalararası füzelere kadar çok çeşitli füzelerde kullanılabilir.

Sıvı ve katı yakıtlar arasındaki belki de en önemli fark, sıvı yakıtlı füzelerin kullanılana kadar füze içinde paketlenen ve depolanan katı yakıtların aksine, fırlatmadan nispeten kısa bir süre önce yakıt ikmali yapılması gerekmesi.

Füzelere yakıt ikmali yapmaya gerek olmadığı için bu teknoloji, fırlatma sırasında Pyongyang’a daha fazla hareket avantajı  sağlayabilir.

Carnegie Endowment Uluslararası Barış Vakfı’nın Nükleer Politikalar Programı uzmanlarından Ankit Panda, bahsi geçen füzelerin üretim sırasında yakıt ikmali yapmaya ihtiyaç duyulduğu anda kullanıma hazır olduğunu söyledi.

Panda açıklamasında “Bu füzeler  kriz veya çatışmada daha kullanışlı olacak. Güney Kore ve ABD’yi bu füzeleri proaktif olarak aramak ve imha etmek için yararlı olabilecek değerli zamandan mahrum bırakacak” ifadesini kullandı.

Katı yakıtlı sistem füzelerinin temel özelliklerinden biri daha kararlı olmaları. Katı yakıt, uçuş sırasında daha fazla denge sağlama yeteneğine sahip. Katı yakıtlı füzelerdeki itme kuvveti, bazı durumlarda sıvı yakıtlı füzelerdekinden daha yüksek.

Katı yakıtlı füzeler ayrıca sıvı yakıtlı muadillerine göre daha kolay, daha ucuz ve daha verimli.

Şarku’l Avsat’ın el ettiği bilgilere göre son gelişmelere rağmen Pyongyang’ın ABD’ye ulaşabilecek katı yakıtlı kıtalararası balistik füzelere sahip olmaya ne kadar yakın olduğu henüz belli değil.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, denemeden sonra yaptığı açıklamada Pyongyang’ın kıtalararası balistik füzelerin hava sahasına yeniden nüfuz etmesini koruyan teknolojiyi henüz elde etmediğini doğruladı.

Ancak katı yakıtlı füzelerin Kuzey Kore için avantajlarına rağmen bazı olumsuz yönleri de var. Panda, konuyla ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada, operasyonel açıdan bakıldığında bu füzelerin bakım ve depolama ile ilgili bazı olumsuz yönleri olduğuna dikkat çekti.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close