Kuzey Kore yasaklı uranyum zenginleştirme tesisinin ilk fotoğraflarını yayınladı - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Kuzey Kore yasaklı uranyum zenginleştirme tesisinin ilk fotoğraflarını yayınladı

Abone Ol 

Habere göre Kuzey Kore lideri, “ABD emperyalistleri liderliğindeki vasal güçlerden” gelen “Kuzey Kore karşıtı nükleer tehditlerin” kırmızı çizgiyi aştığını söyledi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un bir uranyum zenginleştirme tesisini ziyaret ettiği ve nükleer cephaneliğini güçlendirmek için daha fazla üretim çağrısında bulunduğu Cuma günü, nükleer silahlar için yakıt üreten santrifüjlerin görüntülerini ilk kez paylaştı.

Devlet medyasının Kim’in Nükleer Silahlar Enstitüsü ve silah sınıfı nükleer malzeme üretim üssünü ziyaretine ilişkin haberine santrifüjlerin ilk fotoğrafları eşlik etti ve Kuzey Kore’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarıyla yasaklanan nükleer programına ender görülen bir bakış sağladı.

Fotoğraflarda Kim, uranyum zenginleştiren makineler olan metal santrifüjlerin uzun sıraları arasında yürürken görülüyor. Raporda ziyaretin ne zaman gerçekleştiği ya da tesisin yeri net olarak belirtilmedi.

Kim, tesis çalışanlarına taktik nükleer silahlar için daha fazla malzeme üretme çağrısında bulundu ve ülkenin nükleer cephaneliğinin ABD ve müttefiklerinden gelen tehditlere karşı koymak için hayati önem taşıdığını söyledi.

Kim, söz konusu silahların “kendini savunma ve önleyici saldırı kabiliyeti” için gerekli olduğunu söyledi.

Habere göre Kuzey Kore lideri, “ABD emperyalistleri liderliğindeki vasal güçlerden” gelen “Kuzey Kore karşıtı nükleer tehditlerin” kırmızı çizgiyi aştığını söyledi.

Kuzey Kore’nin uranyum zenginleştirmek için çeşitli tesislere sahip olduğuna inanılıyor. Analistler, uydu görüntülerinin, uranyum zenginleştirme tesisi de dahil olmak üzere ana Yongbyon Nükleer Bilimsel Araştırma Merkezi’nde son yıllarda inşaat faaliyetleri yürütüldüğünü gösterdiğini ve bunun olası bir genişlemeye işaret ettiğini söylüyor.

Uranyum doğada var olan radyoaktif bir elementtir. Nükleer yakıt yapmak için ham uranyum, uranyum-235 izotopunun yoğunluğunun arttığı bir malzeme ile sonlanan işlemlerden geçirilir.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Grossi Pazartesi günü yaptığı açıklamada BM nükleer gözlemcisinin Yongbyon’da bir reaktörün ve santrifüj zenginleştirme tesisinin çalışmasıyla ilgili faaliyetler gözlemlediğini söyledi.

Kim, nükleer silahların sayısını artırmak için santrifüj sayısını arttırma ve silah sınıfı nükleer malzemelerin üretimini daha da güçlendirmek için yeni bir santrifüj türünün kullanımını sağlama ihtiyacını vurguladı.

ABD merkezli Carnegie Endowment for International Peace’den Ankit Panda, yeni tip santrifüjün Kuzey Kore’nin yakıt döngüsü kapasitesini geliştirdiğini gösterdiğini söyledi.

Panda, “Kim ayrıca Kuzey Kore’nin taktik nükleer silah üretimi için öncelikle uranyuma güvenebileceğini öne sürüyor gibi görünüyor” dedi.

Panda bunun dikkate değer olduğunu çünkü Kuzey Kore’nin yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum stoklarını, plütonyum için daha karmaşık olan sürece kıyasla çok daha kolay bir şekilde artırabildiğini söyledi.

Kuzey Kore 2010 yılında bazı yabancı bilim adamlarını Yongbyon’daki santrifüj tesisini incelemeye davet etmişti, ancak ABD merkezli Stimson Center’dan Jenny Town Cuma günü servis edilen görüntülerin ilk ve tek olduğunu söyledi.

Town, “Fotoğraflar, zenginleştirme kapasitelerinin ne kadar gelişmiş olduğunu gösteriyor. Bu da hem yeteneklerine hem de nükleer silah cephaneliklerini artırma konusundaki kararlılıklarını daha fazla ortaya koyar nitelikte” dedi.

Kuzey Kore daha önce de nükleer savaş başlığı olduğunu belirttiği silahların görüntülerini yayınlamıştı.

Kuzey Kore’nin 2006 ve 2017 yılları arasında altı yeraltı nükleer testi gerçekleştirdiği biliniyor.

Kuzey Kore’nin nükleer silahlarının sayısına ilişkin tahminler büyük farklılıklar gösteriyor. Temmuz ayında Amerikan Bilim Adamları Federasyonu tarafından hazırlanan bir raporda, ülkenin 90 kadar nükleer savaş başlığı üretmek için yeterli malzeme elde etmiş olabileceği, ancak muhtemelen 50’ye yakınının üretimini gerçekleştirebildiğini ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close