Kritik G7 Liderler Zirvesi: Hangi Konular Ele Alınacak? Beklenen Kararlar Neler? - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Kritik G7 Liderler Zirvesi: Hangi Konular Ele Alınacak? Beklenen Kararlar Neler?

Abone Ol 

11-13 Haziran’da G7 liderleri Galler’de bir araya gelecek. Peki, toplantıda hangi konular ele alınacak? Biden ilk olarak kiminle görüşecek? Toplantının ardından hangi sonuçların çıkması bekleniyor?

G7 ülkelerinin liderleri, koronavirüs salgınının başlamasının ardından ilk kez bir araya gelecek. Bu yıl 47’ncisi gerçekleştirilecek olan zirve, İngiltere’nin ev sahipliğinde düzenlenecek.

Galler’e bağlı Cornwall’daki Carbis Koyu’nda 11-13 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek zirvede; sürmekte olan pandemi süreci, küresel jeopolitik riskler ve iklim değişikliği gibi konuların masada olması bekleniyor.

Yüksek güvenlik önlemleri altında düzenlenecek zirvede, pandemi sürecinin devam etmesi nedeniyle az sayıda basın mensubu bulunacak.

Zirvede ilk olarak İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın bir konuşma yapması bekleniyor. Boris Johnson’ın, tüm dünyada etkili olmaya devam eden koronavirüs salgınının bir an önce sona ermesi için G7 liderlerine iş birliği çağrısında bulanacağı tahmin ediliyor.

Konu hakkında geçtiğimiz günlerde açıklama yapan İngiliz hükümeti, Johnson’ın, “G7 liderlerine pandeminin tamamen sonlanması için tüm dünyadaki insanların gelecek yılın sonuna kadar aşılanması gerektiğini” hatırlatacağını belirtmişti.

İngiltere Başbakanı Borish Johnson, “G7 liderlerini, bu korkunç salgını sona erdirmek için bize katılmaya çağırıyorum ve koronavirüsün sebep olduğu yıkımın bir daha tekrarlanmasına asla izin vermeyeceğimize söz veriyorum” şeklinde konuşmuştu.

11-13 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek G7 Zirvesi’ne İngiltere Başbakanı Boris Johnson başkanlık yapacak. Zirveye; Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Mario Draghi, Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, ABD Başkanı Joe Biden ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel katılım gösterecek.

Gerçekleştirilecek zirve, ABD Başkanı Joe Biden ve Japonya Başbakanı Yoshihide Suga’nın katılım gösterdiği ilk G7 Zirvesi olacak. Almanya Başkanı Angela Merkel ise siyasi hayatında son kez bir G7 Zirvesi’ne gidiyor.

G7 ilk kez 1975 yılında oluşturulurken, her yıl bir ülkenin liderliğinde ve ev sahipliğinde ekonomi gündemi üzerine değerlendirmeler yapılıyor. Ayrıca bu toplantılarda, ortak politikanın oluşturulması ve iş birliğinin artırılması amaçlanıyor.

Avustralya Başbakanı Scorr Morrison, Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi bu seneki G7 Zirvesi’ne konuk ülke liderleri olarak katılacak.

Son dönemde koronavirüs vakalarının yoğun bir şekilde arttığı Hindistan’daBaşbakan Modi, 12 Haziran Cumartesi günü video konferans yoluyla zirveye katılım gösterecek.

20 Ocak’ta ABD’de başkanlık koltuğuna oturan Joe Biden, ilk defa bir dış ülkeye resmi ziyaret gerçekleştirecek. 13 Haziran Pazar günü, eşiyle birlikte Windsor Kalesi’nde Kraliçe 2. Elizabeth tarafından kabul edilecek BidenKraliçe Elizabeth’in görüşeceği 13. ABD Başkanı olarak kayıtlara geçecek.

İngiltereCornwall ile çevreci çözümler için iş birliği mesajı vermeyi planlıyor. İngiltere’nin bu yıl liderleri misafir etmek için seçtiği Cornwall, 643 kilometrelik sahil şeridi ile doğa harikası bir yer olarak gösteriliyor.

Son zamanlarda iklim değişikliği ile mücadele konusunda ön plana çıkan ve lider bir konumda olmak isteyen İngiltere, ülkenin ilk jeotermal tesisinin de bulunduğu Cornwall’da zirveyi gerçekleştirerek dünyaya çevreci çözümler için iş birliği mesajı vermeyi hedefliyor.

Zirvede, iklim değişikliği ile mücadele konusuna ağırlık verilmesi bekleniyor. Daha önce İngiltere, karbon emisyonunun 2035 yılına kadar yüzde 78 seviyesinde azaltılmasının hedeflendiğini duyurmuştu. Bu zirvede Başbakan Johnson’ın, diğer liderlere benzer adımları atmaları ve hızlandırmaları konusunda çağrı yapması bekleniyor.  Zirvenin ana gündem maddeleri arasında ayrıca, serbest ve adil ticaretin desteklenmesi ve siber güvenliğin artırılması gibi konuların yer alması söz konusu.

6 Mayıs 2021 tarihinde Londra’da bir araya gelen G7 Dışişleri Bakanları, toplantının ardından 27 sayfalık bir bildirge yayımlamıştı. Bildirgede; Rusya, Çin, İran, Libya ve Suriye gibi ülkeler hakkında ifadelere yer verilmişti.

Bildirgede, Rusya’nın sorumsuz faaliyetlerinin devam etmesinden endişe duyulduğunun altı çizilirken, Ukrayna sınırında yaşanan gelişmeler ve Kırım’daki askeri faaliyetler buna örnek olarak gösterilmişti. Ayrıca bildirgede, gelişmiş teknolojik kabiliyete sahip büyük bir güç ve ekonomi olarak Çin’in, kurallara dayalı uluslararası sisteme katılması gerektiği belirtilmişti.

ULUSLARARASI ŞİRKETLERE KÜRESEL VERGİ

G7 ülkelerinin Maliye Bakanları, iki günlük toplantının ardından 5 Haziran 2021’de önemli kararlar almıştı. Toplantının ardından İngiliz hükümeti tarafından bir karar bildirgesi açıklanmıştı. Bildirgede, G7 ülkelerinin, çok uluslu şirketlerin faaliyetlerini gerçekleştirdiği her ülkede küresel çapta en az yüzde 15 vergiye tabi tutulması konusunda prensipte anlaşmaya vardıkları bildirilmişti.

Toplantının ardından konuşan İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, “Bu gerçekten tarihi bir anlaşma. G7’nin, küresel ekonomik toparlanmamızın bu kritik döneminde kolektif liderlik göstermesinden gurur duyuyorum” şeklinde konuşmuştu.

G7 HANGİ ÜLKELERDEN OLUŞUYOR?

G7, dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkelerin bir araya gelmesi ile oluşuyor. Bu ülkeler; ABD, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada, Almanya ve İtalya. İlk toplantılarını 1975’te gerçekleştiren ülkeler arasında 1998 yılında Rusya da bulunuyordu. Ancak Rusya, 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesi nedeniyle gruptan çıkarıldı.

Dünya nüfusunun yalnızca yüzde 1’lik bölümünü içeren G7, dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 40’lık kısmını temsil etmesi ile ön plana çıkıyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin ise daha çok Batı ekonomik paktını temsil ettiği için bu oluşumda bulunmuyor.

Geçen yıl Mayıs ayında G7 hakkında konuşma gerçekleştiren eski ABD Başkanı Donald Trump; Rusya, Hindistan, Güney Kore ve Avustralya gibi ülkelerin gruba eklenmesi gerektiğini söylemişti. Trump, “G7’nin, dünyada olanları düzgün bir şekilde temsil ettiğini düşünmüyorum. Bu ülkeler grubu miadını doldurdu” şeklinde konuşmuştu.

Kaynak:Istrategy

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close