Kissinger: İran'la Nükleer anlaşmaya dönüş Orta Doğu'da nükleer silahlanmayı tetikleyebilir. - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Kissinger: İran’la Nükleer anlaşmaya dönüş Orta Doğu’da nükleer silahlanmayı tetikleyebilir.

Abone Ol 

ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger; Jewish People Policy Enstitüsü’nün çevrimiçi konferansında yaptığı açıklamada, yeni ABD yönetiminin Ortadoğu’da bir silahlanma yarışını tetikleyebilecek olan İran anlaşmasına geri dönmemesi gerektiğini söyledi. Kissenger; Başkan Donald Trump’ın 2018’de bıraktığı “2015 İran Nükleer Anlaşması”nı eleştirdi.

Jeruselam Post’da Lahav Harhov imzası ile yayımlanan bilgiler M5 tarafından çevrilmiştir.

İran’ın nükleer program ile ilgili anlaşma maddelerine uymayı yeniden kabul etmesi halinde Başkan seçilen Joe Biden, anlaşmaya geri dönmek istiyor.

97 yaşındaki diplomat “Kendimizi kandırmamalıyız” dedi.

Kissinger, İran’daki mevcut liderlerin; “İslamcı bir emperyasit yaklaşımdan ve tehdit kombinasyonlarından vazgeçmeyi mümkün bulmadıklarını, İran’daki nükleer kapasitenin ve gelişen evriminin de bu durumun göstergesi” olduğunu söyledi. Kissenger; “Fakat onlarla konuşmamamız gerektiğini söylemiyorum.” açıklamasında bulundu.

Başkan George W Bush, Bill Clinton ve Barack Obama’nın eski danışmanlarından olan Dennis Ross da, Kissinger ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Dennis Ross Kissinger’a, “Dört Arap devletinin İsrail ile bağlarını normalleştirdiği İbrahim Anlaşmaları’ndan yararlanmak için Biden ve yönetimine ne gibi tavsiyelerde bulunacağı” sorusunu sordu.

Kissenger; “Arap dünyası ile İsrail arasındaki bu anlaşmalarla beraber son zamanlarda elde edilen bu kazanımlardan vazgeçmemeliyiz. Gelen yönetime iyi bir yolda olduğumuzu söylemek isterim.” dedi.

Kissinger anlaşmaların “Yeni bir Orta Doğu için fırsat penceresi açtığı” tespitinde bulunarak; “Arap ülkeleri, Batı’nın bazı bölgeleri ve İsrail ile sürekli gerilim içinde hayatta kalamayacaklarını anladılar, bu yüzden bu anlaşmayı yapmaları gerektiğine karar verdiler.” açıklamasında bulundu.

İsrail ile yapılan normalizasyonlar, dört ülkenin “ulusal çıkarlarının ideolojik çıkarlarından daha önemli olduğu sonucuna vardıklarını” gösteriyor diyen Kissenger; 1970’lerde Dışişleri Bakanı ve ulusal güvenlik danışmanı olan Richard Nixon ve Gerald Ford’un İsrail ile normalleşmeler ile ilgili fikirlerinin gelinen noktada “çok iyi sonuç verdiğini” söyledi.

Kissinger, her zaman Orta Doğu’da barış için “topyekün bir çözüm” bulma fikrine karşı olduğunu ve ABD’nin “kendi çıkarları üzerine inşa edeceği çözümleri ortaya çıkarmasını” savunduğunu da sözlerine ekledi.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close