Trump Yönetimi'nin Biden'a Mirası: Pekin - M5 Dergi
DünyaÖne ÇıkanStrateji Analiz

Trump Yönetimi’nin Biden’a Mirası: Pekin

Abone Ol 

Biden’ın Savunma Bakanı adayı olan emekli General Lloyd Austin’in ilk ifadelerine dayanarak Biden Yönetimi’nin stratejisi hakkında ilk göstergeleri de anlamak mümkün görünüyor.

Breaking Defense’da yayımlanan makale M5 tarafından çevrilmiştir.

Austin Senato’ya verdiği demeçte; ABD’nin Çin’in “saldırgan ve zorlayıcı eylemlerine” karşı daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi.

Lloyd Austin; “Pekin özellikle Hint-Pasifik bölgesinde ve dünya çapında hayati çıkarlarımıza giderek daha büyük bir meydan okuma gerçekleştiriyor.” ifadelerini kullandı.

Austin, ABD’nin Pasifik’teki duruşunu ve bölgedeki müttefiklerle işbirliğini gözden geçireceğini söyledi.

Askeri bağlamda ise Biden’in ekibi, Çin’in, komşuları üzerinde kontrolü ele geçirme çabalarına direnmek için Asya’daki geleneksel ittifakları güçlendirmeye çalışacak.

Yeni ABD Savunma Bakanı Austin’in, istikrar ve bölgesel iş birliği meseleleri hakkında konuşmak için önde gelen Asya başkentlerini ziyaret etmesi bekleniyor.

Aynı şekilde ABD Donanması da Güney Çin Denizi gibi oldukça hassas noktalarda seyir özgürlüğünü sağlamak için daha fazla ortak askeri tatbikat yapacak.

Joe Biden, Çin ile savaşmak istemiyor. Bunun yerine Başkan Biden’in ekibi, Çin’in hayati ticaret yollarını kontrol etme çabalarını askeri olarak caydırmaya çalışacak. Çin hükümeti, ABD gibi askeri müttefikler açısından aynı olasılıklara sahip değil ve Biden bu avantajı kullanmak için çabalayacak.

Ancak bu noktada ortaya şu büyük soru çıkıyor:

Biden, demokratik olmayan, ancak Çin’in Asya’nın kontrolünü ele geçirme çabalarını durdurma hedefini ABD ile paylaşan ülkelerle nasıl faaliyet gösterecek?

Biden’ın ekibi, ABD’nin çevre ve sağlık gibi küresel öneme sahip meselelerde Çin ile iş birliği yapması gerektiğinin farkında, tıpkı Çin’in de bu tür bir iş birliği istediği gibi.

Bu noktada ana adım, Barack Obama yönetimi ile Çin arasındaki karbon emisyonu anlaşması olan 2015 Paris İklim Anlaşması’ydı. Biden, hızlı bir şekilde bu anlaşmaya uymaya geri dönecek, ancak yeni ABD yönetimi, Çin ile büyük ikili ilişkiler yolunda adım adım ilerleyecek.

Washington, iklim değişikliği, halk sağlığı ve uluslararası terörizmle mücadele gibi diğer alanlarda Çin ile yeni girişimlerde bulunmak adına, ABD’nin Çin’in ekonomik ve askeri nüfuzunu sınırlama hedefinden de vazgeçmeyecek.

Başlangıçta Biden’in ekibi, ABD güvenilirliği inşa ederken ve caydırıcılık yeteneklerini geliştirirken Çin’in ekonomik ve askeri baskılarını da azaltmaya çalışacak.

Kaynak: M5 özel içeriğidir. Kaynak belirtilerek kullanılabilir.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close