İsrail Maliye Bakanı Smotrich: "Savaşa geri döneceğiz, çözüm Filistin Emirliği Planı'nda" - M5 Dergi
GündemÖne Çıkan

İsrail Maliye Bakanı Smotrich: “Savaşa geri döneceğiz, çözüm Filistin Emirliği Planı’nda”

Abone Ol 

İsrail’de hükümetin ortağı Siyonist Ulusal Dini Parti lideri ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich Jarusalem Post’ a özel açıklamalarda bulundu. Hamas ile yapılan ve rehine takasını içeren ateşkes anlaşmasına karşı oy kullanmasıyla ön plana çıkan Smotrich, Netanyahu ile müzakere ederek anlaşmanın İsrail’in diğer savaş hedeflerini tamamlamasını engellemeyeceğine dair garantiler aldığını söyledi. Bu garantileri ise Hamas’ın askeri ve yönetim kabiliyetlerini yok etmek ve Gazze’nin artık İsrail için bir güvenlik tehdidi oluşturmamasını sağlamak olarak sıraladı.

Röportajda Bezalel Başbakan Binyamin Netanyahu ile müzakeresinde bu taahhütlerin yanı sıra; Batı Şeria’da terörle mücadele operasyonlarını artırarak güvenliği iyileştirmeye yönelik ve  ayrıntı veremeyeceğini  söyleyerek Hamas’la küresel olarak mücadeleyle ilgili bir karar alındığını sözlerine ekledi.

İsrail’in güvenliği için “felaket” ve “tehlikeli” olarak tanımladığı ateşkes anlaşmasına karşı çıkmalarına rağmen hükümetten ayrılmamalarının nedeni olarak ise Netanyahu ve yeni Trump yönetiminin Hamas’ı Gazze’den, gerekirse zor kullanarak da olsa, bir yönetim gücü olarak çıkarmaya kararlı olduğuna ikna olduktan sonra sonunda hükümette kalmaya karar verdiğini söyledi.

“Savaşa geri döneceğiz”

Resmi olarak 3 Şubat Pazartesi günü başlayacak anlaşmanın 2. Aşamasının müzakereleri konusuna da değinen Siyonist lider, Hamas’ın silahlarını bırakmayı ve liderlerinin Gazze’yi terk etmesini ve tüm rehineleri serbest bırakmayı kabul etmesi durumunda İsrail’in kuvvet kullanmaya gerek kalmayacağını söyledi. Ancak  Smotrich  Hamas’ın bu talepleri kabul etmesinin mümkün olmadığını ve İsrail’in 1. Aşama Mart başında sona erdikten kısa bir süre sonra savaşa geri döneceğine inandığını kaydetti.

Anlaşmanın 2. Aşaması için müzakerelerin resmi olarak pazartesi günü başlaması planlanıyor ve Hamas’ın, iktidarda kalarak savaşın sona ermesi karşılığında kalan rehineleri serbest bırakmayı kabul etmesi pek olası değil. Smotrich, Hamas’ın silahlarını bırakmayı ve liderlerinin Gazze’yi terk etmesini ve tüm rehineleri serbest bırakmayı kabul etmesi durumunda, kuvvete gerek kalmayacağını söyledi. Ancak bu pek olası değil ve Smotrich, İsrail’in 1. Aşama Mart başında sona erdikten kısa bir süre sonra savaşa geri döneceğine inanıyor.

Smotrich, anlaşmanın 2. aşaması, hedeflerine ulaşılmadan savaşın sona erdirilmesini içeriyorsa, hükümeti terk etmeyeceğini; onu devireceğini söyledi.

Smotrich ayrıca savaşın uzunluğu konusunda eleştirilerini dile getirdi. Savaşın çok daha hızlı olması gerektiğini söyledi ve savaşın uzamasının bir kısmının Biden yönetiminin “silah ambargosu” ve İsrail’in kentsel savaş taktikleri için hayati önem taşıyan D9 askeri buldozerlerinin sevkiyatının gecikmesi olduğunu söyledi. Bu ayrıca, yeterli güç kullanmadan bölgelere girmek zorunda kalan askerlerin ölümüne de yol açtı dedi.

Yine de Smotrich, İsrail’in önceki kentsel savaş taktiklerinin “denklemini” “sivillerin artık teröristleri koruyamayacağı” anlamında “değiştirdiğini” söyledi. Smotrich’e göre yeni doktrin, “terör olan her yerde sivilleri tahliye edeceğiz ve sonra alanı dümdüz edeceğiz.” Bu, İsrail’in kentsel gerilla savaşındaki muazzam ateş gücünün etkisizliği nedeniyle son 30 yılda kaybettiği “göreceli avantajının” geri dönmesini sağladı şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Trump’ın hedefi Nobel Barış Ödülü”

Amerka Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Smotrich, Trump’ın İsrail’in savaşa geri dönmesine izin vermemesi gibi bir “şey” olmadığını ekleyen Smotrich. İsrail’in uygun gördüğü şekilde hareket etme hakkı olduğunu söyledi. Smotrich “soru, bunun daha kolay mı yoksa daha zor mu olacağı” dedi.

Siyasi yelpazedeki “ılımlı eksenin” kapalı görüşmelerde daha da ileri gitmemiz gerektiğini ve Hamas’ı tamamen yok etmememişi talep ettiğini söyleyen Smotrich, “İsrail’in Ürdünlüler, Mısırlılar, Suudiler ve diğerleri için” çalıştığını iddia etti.

Trump ile ilgili görüşlerini paylaşmaya devam eden lider, ABD Başkanının Orta Doğu’ya barışı getirmekle ilgilendiğini ve bunun nedeninin ise bir çok uzmana göre Nobel Barış Ödülü kazanmak olduğunu söyledi.

Smotrich, İsrail’in savaştaki güç yansıtması ile Trump yönetiminin politikalarının birleşimini, Orta Doğu’yu değiştirmek ve “dev bir kalkınma ve refah süpürmesi”ne yol açmak için “tarihi bir fırsat” olarak tanımladı.

Siyonist lider Smotrich’e göre, tek engel “hiçbir zaman iyi bir şey yapmamış ve dünyaya hiçbir zaman iyi bir şey getirmemiş” Filistinliler! Smotrich, bunun “masadan kaldırılması” gerektiğini ve bir Filistin devleti olmayacağını söyledi.

Filistin devletinin destekçilerini, aynı hatayı defalarca yapmaya kararlı insanlar olarak tanımlayan Smotrich, “Filistinliler, İsrail’in varlığıyla asla yüzleşmeyecek ve onu her zaman yok etmeye çalışacaklar, dedi. Bu konuda Filistin Yönetimi ile Hamas arasında ayrım yapmayan maliye bakanı, Filistinliler devlet statüsü kazanırsa, Hamas hemen yönetimi ele alacak ve Batı Şeria “Gazze’nin 20 katı” olacak şeklinde konuştu.

Filistin’de çözüm “Filistin Emirliği planı”

Filistin’de çözümün şehirlere yerel sivil otoriteler vermek olduğunu ve bunun ancak “sıfır egemenlikle” başarılabileceğini savunan Smotrich Bar-İlan Üniversitesi’nden Mordechai Kedar tarafından ortaya atılan “Filistin Emirliği planı” öldüğünü iddia etti. . Ayrıca, İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili politikalarını ortaya koyduğu 2017 tarihli “Zafer Planı”na da atıfta bulundu.

Filistin devletinin demokratik olma şansının olmadığını da sözlerine ekleyen Siyonist lider, “İsrail işgali altındaki Filistinliler, özyönetim altındaki Filistinlilerden 1.000 kat daha fazla hakka sahip. ” Batı Şeria’daki Filistinliler “iyi hayatlar” yaşayacak ve refah içinde olacaklar, ancak İsrail’in Yahudi çoğunluğunu garantilemek için bir parlamento için oy kullanma hakkına sahip olmayacaklar. Smotrich, bunun bir “demokratik açık” anlamına geleceğini ise kabul etti.

Filistin milliyetçiliği tamamen İsrail ile mücadeleye dayandığını ve tarihi bir kolektifi temsil etmemektediğini iddia eden Smotrich. Mısır, Ürdün ve diğer ülkelerin kolektif bir tarihi vardır ve bu nedenle İsrail onlarla olan çatışmaları diplomatik yollarla yatıştırabilmiştir. Ancak Filistinliler, çatışmayı diplomatik olarak sonlandırmayı asla kabul etmeyeceklerdir, çünkü bu onların “ayaklarının altındaki haliyi çekecektir” dedi.

A. Özgür Zentürk M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close