Dünyanın En Güçlü 5 Nükleer Bombası - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Dünyanın En Güçlü 5 Nükleer Bombası

Abone Ol 

Bugün, nükleer silahların stokları o kadar tehlikeli hale geldi ki, dünyanın her yerindeki insanlar ve ülkeler nükleer silahsızlanma ihtiyacından bahsediyor.

 Ve gerçek bir savaşta nükleer silahlar bir daha asla kullanılmasa da, atom bombalarının yaratılması ve denenmesi bu güne kadar devam etti. Bu makalede dünyadaki en güçlü beş nükleer bombayı gözden geçireceğiz

5. Romeo Kalesi (11 megaton)

1954’te Amerika Birleşik Devletleri, Kale Projesi kapsamında bir dizi nükleer denemeye başladı. O dönemde tarihin en güçlü Amerikan atom bombaları test edildi. Aynı yılın Mart ayında 11 megaton TNT analogu kapasiteli yeni bir Romeo bombası test edildi. 

Bu yıkıcı mühimmat, açık okyanusta bir deniz mavnasında havaya uçuruldu. Öyle bir etki yarattı ki ada neredeyse tamamen yol oldu.

4. Sarmaşık Mike (12 megaton)

Ivy Mike, dünyanın en güçlü nükleer bombaları listemizde dördüncü sırada. Bunun nedeni bu bombanın termonükleer füzyon ilkesine dayanan yeni bir bomba türü olmasıdır.

12 megaton kapasiteli bu ürkütücü ürün, Elugelab adasını tamamen yok ederek 37 km yüksekliğinde bir patlama mantarına neden oldu. Şapkanın büyüklüğü 160 km olarak tahmin edildi. Adanın bulunduğu yerde kalan 50 metre derinliğindeki iki kilometrelik bir kraterde, ilk olarak büyük miktarlarda ensteinium ve fermiyum keşfedildi. Patlama sırasında çekilen bir belgesel televizyonda gösterildi.

3. Yankee Kalesi (13,5 megaton)

Amerika Birleşik Devletleri bu bombayı elde etmek için çalışmalara başladığında küçük bir bomba yapmayı hayal etti ancak çok fazla büyük bir güce sahip oldu.

Çalışmalar sırasında castle test serisinin bir parçası olarak böyle bir cihazın prototipi oluşturuldu. Ve Kale Yankee olarak adlandırıldı. Testten sonra patlama gücünün 13 megatondan fazla olduğu ortaya çıktı. Bu, Castle Yankee’yi dünyanın en güçlü nükleer bombaları sıralamasında üçüncü sıraya yerleştirdi.

Yüksekliği 40 km’den ve patlama çapı 16 km’den fazla olan bir patlama mantarı, 4 gün içinde Meksika’nın başkentine kadar ulaşan bir radyasyon bulutu oluşturdu.

2. Castle Bravo (15 megaton)

Yaklaşık 5 metre uzunluğa sahip 10 ton ağırlığındaki silindirik cihaz, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunuyor ve dünyadaki en güçlü ikinci nükleer silah. Bomba, uçakla taşınabilecek şekilde tasarlandı.

Castle projesindeki testler bu özel ürünle başladı. Mart 1954’te Bikini Atolü bölgesinde patlatıldı. Nükleer mantarın yüksekliği 40 km idi ve 100 km’lik bir patlama çapına ulaştı. Patlama sırasında cihazın enerji salınımı hesaplanan gücün iki katıydı.

Uzmanlar bunu 15 megaton olarak tahmin ediyor. Patlamanın sonuçları ve ardından gelen radyoaktif kirlenme korkunçtu. Deniz tabanında iki kilometrelik bir krater kaldı. Patlamayı 240 kilometre uzaklıktaki Rongerik Mercan Adası’nda izleyen bilim insanları acilen tahliye edilmek zorunda kaldı.

Birçok ülkenin gemileri, uluslararası toplumun olumsuz tepkisine neden olan radyoaktif kirlenmeye maruz kaldı. Bu testten sonra, nükleer testler sırasında güvenliğin sağlanmasında uluslararası hukuk normları revize edildi.

1. Çar Bombası (58 megaton)

Çar Bomba (AN602) dünyanın en güçlü nükleer bombasıdır. Altmışlı yılların ortalarında Sovyet nükleer bilim adamları, bu termonükleer bombayı yarattılar. Sovyetler Birliği, nükleer silah alanında ABD ile olan açığını en kısa sürede kapatmayı başardı. Zamanla, SSCB bu şüpheli rekabette öne geçti.

“Çar Bombu” veya “Kuz’kina’nın Annesi” olarak adlandırıldı. 1961’de Novaya Zemlya adasında inşa edilen bir test sahasında test edildi. Bir Tu-95M uçağından 10 km yükseklikten atıldı. Ölçülen güç 58 megatonu aştı. Bir termonükleer bombanın gücünün sınırlandırılamayacağına dair bilimsel kanıtlar elde edildi.

Patlama mantar bulutu 67 km’ye ulaştı. Bir termonükleer bombanın çift başlıklı özelliğinin çapı 95 km idi. Nükleer patlamanın etkisi 1000 km uzaklıktaki insanlar tarafından hissedildi. 

Testlerin ana sonucunun açıklanmasında sonra dünya çapında bir nükleer test yasağı için müzakereler başlatıldı ve 100’den fazla ülke bu anlaşmayı imzaladı.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close