İngiltere Medyası: "Bayraktar TB2'ler, Türkiye'yi bu konuda inkar edilemez bir süper güç konumuna taşıdı" - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

İngiltere Medyası: “Bayraktar TB2’ler, Türkiye’yi bu konuda inkar edilemez bir süper güç konumuna taşıdı”

Abone Ol 

Türk İHA’larının Kuzey Afrika’dan Kafkasya’ya kadar çeşitli çatışmalarda yaygın kullanımı, Türkiye’nin önemli bir silah ihracatçısı olarak itibarını artırmasına yardımcı oldu.

İngiliz Middle East Monitor’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

Bayraktar TB2 savaş uçağının ortaya çıkışı, Türkiye’yi inkar edilemez bir şekilde süper güç konumuna taşıdı.

Bayraktar TB2 savaş uçağının ortaya çıkışı, insansız hava araçlarının üretimi ve tedariki söz konusu olduğunda Türkiye’yi inkar edilemez bir şekilde süper güç konumuna taşıdı.

Kuzey Afrika’dan Kafkasya’ya kadar çeşitli çatışmalarda Türk İHA’larının yaygın kullanımı, Türkiye’nin önemli bir silah ihracatçısı olarak itibarını artırmasına yardımcı oldu.

TB2’ler, oyun değiştirici olarak Libya ve Suriye’de yaygın olarak kullanıldı. Bununla birlikte, Türkiye’nin İHA’larının uluslararası profilini ve yıkıcı yeteneklerini gerçekten yükselten olay ise 2020’de yaşanan Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ savaşı oldu. TB2’lerin kullanıldığı en son ve yüksek profilli çatışma ise, Rus kuvvetlerine ve varlıklarına karşı çok etkili oldukları Ukrayna’dır.

Türk üretici Baykar Teknoloji şu anda TB2’nin halefi olan ve bu yıl sonuna kadar ilk uçuşunu yapması beklenen TB3 üzerinde çalışıyor. Bu arada Türkiye’nin yüksek irtifa, uzun menzilli Akıncı insansız hava aracı da bugüne kadar imzalanan dört ihracat anlaşmasıyla şimdiden yabancı orduların dikkatini çekti.

Bununla birlikte, TB2’nin Ukrayna’daki başarıları, ilk kez ABD istihbaratı tarafından Rusya’ya yaz aylarında tedarik edildiği söylenen İran insansız hava araçlarının gelişiyle gölgelendi.

Böyle bir transfer ne Moskova ne de Tahran tarafından resmi olarak kabul edilmese de İran Shahed-136 “kamikaze” İHA’larının, Ukrayna’nın şehirlerini ve enerji altyapısını hedef almak için kullanıldığı genel kabul görüyor. İran Dışişleri Bakanı Hossein Amir-Abdollahian’ın bu ayın başlarında Tahran’ın aslında insansız hava araçlarını Rusya’ya Ukrayna savaşından önce tedarik etti. Ve diğer İran askeri varlıklarına dair artan kanıtlar da var.

İran dronları nispeten TB2’lerden çok daha ucuz ve birim başına yaklaşık 20.000 dolara mal oluyor. İran yapımı Shahed-136 ve 131, Ruslar tarafından yoğun bir şekilde kullanılıyor. Daha gelişmiş Shahed-129 veMohajer-6’nın da Ukrayna’da kullanıldığı görüldü.

İran’a göre aralarında Ermenistan, Tacikistan, Sırbistan, Cezayir ve Venezuela’nın da bulunduğu 22 kadar ülke insansız hava araçlarını satın almak için resmi talepte bulundu. İranlılar 1980’lerden beri bir insansız hava aracı programına sahipler ve yerleşik bir yerli askeri sanayiye sahipler.

Ancak, İran’ın Türkiye’nin insansız hava aracı ihracatındaki ticari başarılarını tekrarlama hedefinin gerçekleşmesi zor görünüyor.

Forbes’e göre İran; “Başka hiç alternatifi olmayan ve nakit sıkıntısı çeken ülkelerden oluşan çok daha sınırlı bir pazara razı olmak zorunda kalacak.”

İran, Mayıs ayında Tacikistan’da sAbabil-2 insansız hava araçlarını üretecek olan bir İran insansız hava aracı fabrikasının açılışını gerçekleştirdi. Bu adım, Rusya’nın İran insansız hava araçlarını yerel olarak üretmeye yönelik gelecek planları ile birleştiğinde kendisini daha geniş Orta Asya bölgesinde alternatif bir insansız hava aracı tedarikçisi olarak sunabilir. İran dronları, özellikle Ukrayna’da artan önemlerinin ardından, çatışmalarda yer almaya devam edecek gibi görünüyor.

İran bu ihracat fırsatlarından faydalanabilirse bir insansız hava aracı süper gücü olan Türkiye’yi yakalama yolunda ilerleyebilir.

Kaynak: M5
Çeviri/Analiz: Adem KILIÇ

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close