Yaralı Askerlerin Hayatını Kurtaran Araçlar: ZIRHLI AMBULANSLAR - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Yaralı Askerlerin Hayatını Kurtaran Araçlar: ZIRHLI AMBULANSLAR

Abone Ol 

Muharebe sahasında yaralanan personelin hayatta kalabilmesi için hızlıca tıbbi müdahalenin yapılması ve yaralı personelin çatışma bölgesinden güvenli bir şekilde uzaklaştırılıp, süratle hastaneye ulaştırılması son derece kritiktir.

Bu kapsamda modern ordular zırhlı ambulansları kullanmakta. Türk Silahlı Kuvvetleri daha önce ambulans haline getirilmiş M113 zırhlı paletli araçları kullanıyordu. Lakin bu araçların paletli olması, iç hacimlerinin son derece kısıtlı olması, mayın/eyp ve roketatar gibi tehditlere karşı yetersiz zırh korumasının olması ve düşük süratleri temel sorunlardı.

Bu sebeple pek çok yerli firma zırhlı ambulans üretti ve TSK envanterine bazı ürünler kazandırıldı.

İnceleyeceğimiz ilk ürün TSK tarafından yoğun olarak kullanılan  BMC  üretimi  KİRPİ-2 Ambulans. Envanterde KİRPİ Ambulans bulunsa da hakkında detay bilgi bulunmadığı ve çok az sayıda olduğu  için BMC ürünlerinden  sadece KİRPİ-2 Ambulansı ele aldık.

Mayına Karşı Korumalı Araç sınıfında olan KİRPİ’nin geliştirilmiş versiyonu olan KİRPİ-2, TSK ve Jandarma bünyesinde yoğun olarak kullanılıyor.

Ambulans versiyonu da aracın koruma kapasitesi, geniş iç hacmi ve sürati, oluşturulan bakım idame hattına uyumluluğu gibi sebepler üzerine tercih edildi.

KİRPİ-2 tam teşekkülü bir ambulans gibi kullanılabiliyor.  BMC’nin paylaştığı bilgiye göre araç içerisinde sedye, Tıbbi Cihazlar (Kardiyak monitör / Defibrilatör, mobil mekanik ventilatörler, portatif tansiyon aleti, duvar tipi tansiyon aleti), Genel tıbbi malzemeler (Tanı seti, ceset torbası, ayaklı tutucu, yangın kiti, yalıtımlı aşı taşıma kutusu), Tek Kullanımlık Malzemeler (Oksijen malzemeleri, nazal oksijen kanülü, emme katateri, serum seti, enjektör v.b), İlkyardım Malzemeleri (Temel tıbbi kit, oksijen tüpü ile birlikte ayıltma çantası) ve Stabilizatörler (Omurga tahtası, atel seti, kurtarma yeleği, boyunluk seti) bulunuyor.

Araç zaten sahip olduğu yüksek mayın/eyp koruması ve kendi zırhı dışında lazer güdümlü tanksavarlardan kaçınmak için sis havanları ve RPG’den korunmak için de kafes zırh ile donatılabiliyor.

Aracın azami sürati 105 km/sa olup bu sayede yaralı personeli hızlıca hastaneye yetiştirebiliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri bu araçları ayrıca Suriye’deki harekat bölgelerinde yaşayan sivil vatandaşlara sağlık hizmeti sağlanması amacıyla da kullandı/kullanıyor.

Diğer zırhlı ambulans üreten yerli firmamız FNSS.

FNSS, hem M113 ve AKINCI ZMA’lardan türetilen ambulans araçlarını üretiyor hem de PARS 8X8 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçtan türetilen ambulans aracını üretiyor.

M113 ve AKINCI daha eski ve basit ürünler olduğu için firmanın en modern ve kabiliyetli ürünü olan  PARS 8X8 Ambulansı ele alacağız.

PARS 8X8 aracının üstün manevra, sürat ve koruma kabiliyetine sahip araç, KİRPİ-2 Ambulansta olduğu gibi hasta ve yaralı personelin  ilk müdahalelerinin yapılması ve zırh koruması altında, çatışma bölgesinden etkin bir şekilde sevk ve nakliye edilmeleri amacıyla üretildi.

PARS 8X8 Ambulans, sürücü, komutan ve 2 sıhhiye personeli ile sedyede 2 hasta ve oturarak 4 hasta veya tamamı oturur durumda 8 hasta taşıma kapasitesine sahip.

TSK envanterinde bulunmayan PARS 8X8 Ambulans, iki ülkeye ihraç edilmiş vaziyette.

Türkiye’nin en büyük kara aracı üreticilerinden OTOKAR’ın da COBRA-2 Ambulans ve  URAL Ambulans gibi ürünleri olsa da ürünler ile ilgili detay bilgi paylaşılmamış vaziyette.

Ülkemizdeki zırhlı ambulans üreticilerinden biri de KATMERCİLER.

Firmanın direk  4X4 Zırhlı Ambulans  şeklinde isimlendirdiği ürün, diğer araçlar gibi aynı amaçlara sahip. Araç, Ford F550 araç şasisi üzerine tasarlanmış ve donatılmış.

Aracın geniş  iç hacmi sayesinde ayakta operasyon gerçekleştirerek hastalara müdahale edilebiliyor. Araç 5 hasta, 2 sağlık personeli ve sürücü dahil 8 kişilik taşıma kapasitesine sahip.

Araç, farklı konfigürasyon ve balistik koruma seviyelerine göre özelleştirilebiliyor. Araç, TSK envanterinde bulunmuyor lakin Libya Ordusuna ihraç edildi.

Yerli Zırhlı Ambulans üreticilerinden biri de NUROL MAKİNA.

Firma’nın en başarılı ürünü olan ve pek çok ülkeye ihraç edilen  EJDER YALÇIN 4X4’ün ambulans modeli mevcut. EJDER YALÇIN Ambulans Geniş iç hacme sahip araç içerisinde hem yatan hem de oturan hasta ve yaralılara müdahale edilebiliyor.

EJDER YALÇIN Ambulans da üstün koruma ve manevra kabiliyetine sahip.

EJDER YALÇIN Ambulans için bir Orta Doğu ülkesiyle sözleşme imzalanmış vaziyette.

Bir diğer zırhlı ambulans üreten yerli firmamız BEST GRUP.

Firmanın direk Zırhlı Ambulans diyerek isimlendirdiği ürün diğer ürünler ile aynı amaca sahip. Diğer araçlar gibi 4×4 şeklinde olan araç, yüksek balistik koruma seviyesinde tasarlandı.

Araç, sürücü, araç komutanı, 2 sağlık personeli, 2 yatan hasta veya 1 yatan hasta  ve 3 ayakta hasta taşıyabiliyor. Araç içerisinde tıbbi ekipmanlar ve kızak sedye sistemi de mevcut.
Araç, 400 gr C4 plastik patlayıcıya ve 7.62 x 51mm mermilere dayanıklı. Araç, TSK envanterinde bulunmuyor.

Listemize sadece askeri zırhlı araçlardan türetilen ambulansları ekledik. Ayrıca sivil araçların zırhlandırılmasıyla oluşturulan ambulanslarda mevcut.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close