İngiliz Medyası: "Türkiye, Bugüne Kadarki En Gelişmiş İnsansız Hava Aracı Akıncı'yı Tanıttı" - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

İngiliz Medyası: “Türkiye, Bugüne Kadarki En Gelişmiş İnsansız Hava Aracı Akıncı’yı Tanıttı”

Abone Ol 

Türk donanması ülke tarafından şimdiye kadar inşa edilen muhtemelen en üstün ve karmaşık insansız hava aracından tedarik ederek, başarısını zaten kanıtlamış olan filosunu genişletti.

İngiliz Journal Press’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

Tasarımı, yazılımı, aviyoniği ve mekaniğinin tamamı Baykar’a ait olan uçak, şirketin Ukrayna, Katar, Azerbaycan ve Polonya ile birlikte uluslararası lokasyonlara sunduğu Bayraktar TB2 İHA’sından çok daha üstün.

Akıncı, Bayraktar TB2’den daha uzun ve daha geniştir ve stratejik görevleri yerine getirebilir. Kendine özgü bükülmüş kanat yapısı ile 20 metrelik (65 fit) bir kanat açıklığına sahiptir. Tamamen bilgisayarlı uçuş yönetimi ve üçlü yedekli otomatik pilot sistemi sayesinde “aşırı uçuş güvenliğini” garanti eder.

Akıncı, 450 beygir gücünde iki motora sahiptir, ancak 750 beygir gücündeki motorlarla veya yurt içinde üretilen 240 beygir gücündeki motorlarla donatılabilir. Ayrıca Akıncı, seçkin Türk üreticisi Roketsan tarafından geliştirilen Mikro Mühimmatlara (MAM-L) benzeyen bir dizi füze ile birlikte çok sayıda silah taşıyacak.

Muhtemelen yerli olarak üretilen (AESA) radarına sahip olan Akıncı, havadan havaya füzeler Gökdoğan (Merlin) ve Bozdoğan (Peregrine) ile donatılacak.

Akıncı, Temmuz ayında 11,594 metre (38.039 ft) irtifada uçtuğu için ülke çapında yepyeni bir havacılık rekoruna imza attı.

İlk etapta havada 24 saat  güçlü bir dayanıklılıkla kalma özelliğine sahip olacak şekilde tasarlanan drone, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan Akıncı Uçuş Koçluğu ve Check Heart bünyesinde yapılan uçuş kontrollerinde 25 saat 46 dakika havada kaldı. Drone, havada 7.507 kilometrelik bir mesafe katetti.

Akıncı, ilk uçuşunu 6 Aralık 2019’da gerçekleştirdi. Nisan ayı sonlarında ise Türk Roketsan yapımı hassas mühimmatları kullanarak ilk atış denemelerini gerçekleştirdi.

Bayraktar TB2, Suriye, Libya ve Azerbaycan’da konuşlandırılmasının ardından dünya çapında ün kazandı ve ekstra ihracat tekliflerinin önünü açtı. Tasarımı, yazılımı, aviyoniği ve mekaniğinin tamamı Baykar’a ait olan Akıncı ise Bayraktar TB2 İHA’sından çok daha üstün.

Yakın zamanda Polonya, Türkiye’den insansız hava araçları alan ilk Avrupa Birliği ve NATO üyesi devlet olmuştu. Suudi Arabistan’ın da Türk dronlarını almak için istekli olduğu söylenebilir. Ayrıca Letonya Türk İHA’larını alan ikinci Avrupa Birliği ve NATO üyesi ülke olabileceği gibi Arnavutluk da Bayraktar TB2’leri almak için anlaşma yapmak için istekli.

Ayrıca; Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anlaşmalar da dahil olmak üzere birçok ekstra ihracat teklifinin yapıldığını açıkladı.

Baykar’ın Know-how Baş Sorumlusu (CTO) Selçuk Bayraktar; “Bayraktar olarak TB2’ler için 10 uluslararası lokasyon ile anlaşma imzaladık. Bu, gelirimizin yüzde 70’ini ihracattan sağladığımız anlamına geliyor.” açıklamasında bulundu.

Kaynak:  M5
Çeviri/Analiz : Adem KILIÇ

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /home/m5dergi/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:34 Stack trace: #0 /home/m5dergi/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/m5dergi/p...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/m5dergi/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 34