Batılı ve Rus hackerlar karşı karşıya: Taş Devri’ne dönmelerini istiyoruz - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Batılı ve Rus hackerlar karşı karşıya: Taş Devri’ne dönmelerini istiyoruz

Abone Ol 

Ukrayna’daki savaşın siber ortamdaki yansıması giderek artıyor. ABD, Rus bilgisayar korsanlarına karşı uyarıda bulunurken, Ukraynalı bilgisayar korsanlarından oluşan gruplar Rusya’ya karşı saldırılarını genişletiyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın ABD’ye siber saldırı planladığını öne sürerek özel şirket ve kuruluşlara uyarıda bulundu. İngiltere de Beyaz Saray’ın siber güvenlik önlemlerinin artırılması yönündeki çağrılarını destekleyen açıklamalar yaptı.

Rusya ise kendisine yöneltilen bu suçlamaları “Rus düşmanlığı” olarak nitelendirdi.

Rusya’nın ciddi sonuçlar doğurabilecek bir siber saldırı kapasitesine sahip olduğu biliniyor. Askeri saldırılarını sürdürdüğü Ukrayna’ya karşı bu kapasitesini kullanmasa da Ukrayna’nın müttefiklerine karşı büyük ölçekte bir siber saldırı gerçekleştirmesinden endişe ediliyor.

RUS BİLGİSAYAR KORSANLARI NERELERİ HEDEF ALIYOR?

Uzmanlar, Rusya kaynaklı siber saldırılarda özellikle altyapı ve teknik sistemlerin hedef alındığına dikkat çekiyor.

2015 yılında Ukrayna’nın elektrik şebekesi, 80 bin kişinin kısa süreli elektrik kesintisi yaşamasına neden olan BlackEnergy adlı bir siber saldırıya uğradı. Yaklaşık bir yıl sonra Industroyer olarak bilinen başka bir siber saldırı, bir saat boyunca Ukrayna’nın başkenti Kiev’in bazı bölgelerindeki elektriği kesti.

Bir diğer saldırı yöntemi olarak dijital sistemlere sızdırılan bilgisayar virüsleri kullanılıyor. Tarihteki en maliyetli siber saldırı olarak bilinen NotPetya, dünya çapında yayılarak binlerce şirketin bilgisayar sistemlerini tahrip etti ve yaklaşık 10 milyar dolar zarara neden oldu. WannaCry adlı bir bilgisayar virüsü, 150 ülkede yaklaşık 300 bin bilgisayardaki verileri tahrip etti. İngiltere Ulusal Sağlık Servisi, çok sayıda tıbbi randevuyu iptal etmek zorunda kaldı.

Mayıs 2021’de Rusya merkezli olduğu düşünülen DarkSide fidye yazılım grubu tarafından bir petrol boru hattına siber saldırı düzenlendi. ABD’nin bazı eyaletlerinde olağanüstü hal ilan edilirken, halk arasında yakıt kıtlığı endişesi oluştu. Boru hattını yöneten şirket, bilgisayar sistemlerini tekrar çalışır duruma getirmek için bilgisayar korsanlarına Bitcoin olarak 4,4 milyon dolar ödediğini söyledi. Birkaç hafta sonra ise REvil adlı başka bir fidye yazılım grubu, dünyanın en büyük et tedarikçisi JBS’ye saldırdı.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close