United World International Uluslararası analiz sitesi; “Fransız çıkmazı ve Libya-Türkiye-Rusya işbirliğinin formülü” başlıklı bir web seminerine ev sahipliği yaptı. Seminere Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri de katıldı.
Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri seminerde, kurumunun 24 Aralık seçimlerini tanımayacağını duyurdu.
BM’nin Libya misyonu “hiçbir zaman yapıcı olmadı”
Halid el-Mişri yaptığı değerlendirmede BM misyonunu eleştirdi ve BM’nin Libya misyonunun hiçbir zaman yapıcı olmadığını belirtti.
“BM’nin Libya misyonu başlangıçtan bu yana hiçbir zaman yapıcı olmadı, üstlenmesi gereken rollerini, kurallara uygun olarak yürütmüyorlar.” ifadelerini kullandı.
Seçim süreci “tamamen başarısızlıkla sonuçlanacak”
Halid el-Mişri’ye göre, Libya’da planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri başarısız olacak ve seçim tüm olumsuz şartlara rağmen BM’nin baskısı nedeniyle planlanıyor.
Seçime gidilen anayasa taslağından seçim kanunlarına, oy pusulalarından seçim güvenliğine kadar birçok sorunun olduğunu belirten Halid el-Mişri; “Seçimde tam bir başarı için zemin hazır değil. Eğer bu şartlar altında karar verilirse sonuçları tanımayacağız” ifadelerini kullandı.
- Fransa, Afrika’daki kayıplarını telafi etmeye çalışıyor
Halid el-Mişri, seçimlerin yapılması için baskı yapan bir diğer aktörün ise Fransa olduğunu belirterek, “Fransa Mali’de ve Orta Afrika Cumhuriyeti gibi yerlerde kontrolü kaybediyor. Libya’daki olası bir güçlü varlığıyla bunu telafi etmeye çalışıyor” açıklamasında bulundu.
Ayrıca Fransa’nın; “Dışişleri Bakanı Le Drian ile arasındaki özel ilişkileri nedeniyle de Hafter’a erken bahis oynadığını” kaydetti.
Halid el-Mişri, ülkede olası bir Libya-Türk-Rus işbirliği için ise şunları söyledi:
“Rusya başlangıçta yanlış tarafta yer aldı. Halife Hafter’i desteklediler. Rusya ve Fransa’nın aynı anda Hafter’i desteklemesi bizi çok fazla şaşırtan bir durum oldu. Rusya Hafter’i desteklediğinde Türkiye bizi destekledi. Hafter, Rusya için iyi bir seçenek değil, bu yüzden Moskova şimdi Seyfülislam gibi eski rejimin unsurlarına yaklaşıyor.”
Kaynak: M5, United World International