General Atomics İHA’lara karşı hava-hava lazer silahı geliştirdiğini doğruladı
ABD merkezli savunma şirketi General Atomics, MQ-9 insansız hava araçları (İHA) filosu için geliştirilen yeni bir hava-hava lazer silahı programının varlığını resmen doğruladı.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, ABD Hava Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri tarafından kullanılan MQ-9 İHA’lara entegre edilmek üzere geliştirilen lazer silahı, özellikle insansız hava araçlarına (C-UAS) karşı etkin bir savunma yeteneği kazandırmayı amaçlıyor.
General Atomics sözcüsü, Sea Air Space 2025 fuarında sergilenen lazer prototipi sonrası yaptığı açıklamada, “MQ-9 gibi bir platformda konuşlandırılacak bir hava lazerinin, daha uygun atmosferik ve çevresel koşullarda çalışacağı ve hedeflerin MQ-9’dan daha yavaş hareket ettiği dikkate alındığında, etkili bir C-UAS çözümü sunduğunu” ifade etti.
Şirket, lazer sisteminin temel bileşenlerinin hâlihazırda kara testlerinden başarıyla geçtiğini, ancak henüz tam uçuş testi yapılmadığını belirtti. İlk uçuş testlerinin ne zaman gerçekleştirileceği konusunda ise bilgi verilmedi.
Açıklamada, geliştirilen lazerin güç seviyesinin 25 kilowatt olduğu belirtilirken, kullanılan teknolojiyle bu değerin teorik olarak 300 kilowatt seviyesine kadar ölçeklenebileceği ifade edildi. Ancak MQ-9 platformunun taşıma kapasitesi nedeniyle lazer gücünün sınırlı tutulduğu aktarıldı. Lazerin uzun süreli kullanımını sağlamak amacıyla kanatlara yerleştirilen batarya paketlerinin, uçaktaki güç sistemiyle lazer arasında tampon görevi gördüğü de açıklandı.
General Atomics yetkilileri, lazer donanımlı bir MQ-9’un aynı anda hem istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) görevlerini yerine getirebileceğini hem de sahadaki tehdit unsurlarına karşı etkili C-UAS operasyonları yürütebileceğini vurguladı. Şirket, özellikle Pasifik bölgesindeki “birinci ada zinciri” gibi stratejik alanlarda bu sistemlerin kullanımına ilişkin senaryolar üzerinde çalışıldığını belirtti.
Kaynak: AA