Roketsan'ın Yeni Güdüm Kiti: LAÇİN - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Roketsan’ın Yeni Güdüm Kiti: LAÇİN

Abone Ol 

Savaş Uçakları ve Silahlı İnsansız Hava Araçlarından atılan genel maksat ve beton delici bombaları hassas vuruş yapabilen mühimmatlara çevirmek için güdüm kitleri kullanılıyor.

Türk Hava Kuvvetleri uzun yıllar boyunca envanterindeki MK serisi genel maksat, NEB ve BLU-109 gibi beton delici bombaları akıllı hale getirmek için ABD’den JDAM ve yine ABD ürünü olan fakat  ASELSAN tarafından lisans altı üretilen PAVEWAY-II lazer güdüm kitlerini kullandı.

Son yıllarda ise TÜBİTAK-SAGE, ASELSAN ve ROKETSAN tarafından geliştirilen ve ASELSAN, ROKETSAN ve KALE HAVACILIK tarafından seri üretimleri yapılan HGK ailesi, LGK, KGK, TEBER güdüm kitlerini kullanıyor.

Üretilen bu güdüm kitlerinin hepsi Ataletsel Navigasyon/ Küresel Konumla Sitemi (ANS/KKS), LAZER ve ANS/KKS (İngilizce: INS/GPS)+LAZER güdüm sistemlerine sahip.

ROKETSAN, ilk defa bu güdüm sistemlerinin dışında farklı bir güdüm kullanan LAÇİN isimli bir güdüm kiti geliştiriyor.

LAÇİN, sabit ve hareketli hedeflere taarruz edebilmek için MK-82 ve SERT-82 bombalarına takılan, pilotun veri bağı, Kızılötesi Görüntüleyici (IIR)/TV arayıcı başlık ve L-POD sayesinde mühimmat üzerinde fırlatılış sonrasında da iletişiminin devam ettiği kompleks  bir güdüm kiti.

LAÇİN’in farklı güdüm opsiyonları bulunuyor. İster sadece Ataletsel Ölçü Birimi(AÖB) ister AÖB+KKS ister AÖB+  IIR/TV arayıcı başlık ister AÖB+KKS+ IIR/TV arayıcı başlık takılarak kullanılabilir.

Takıldığı mühimmatı azami 28km menzile ulaştırabilen LAÇİN, tam konfigürasyon güdüm ile modern seyir füzelerinin sahip olduğu gibi 3 metre’nin altında CEP değerine sahip.

Gece gündüz hava koşulu farketmeksizin kullanılabilen LAÇİN takılı bomba, IIR/TV arayıcı başlığın olması sayesinde GPS karıştırmaları olsa dahi hedefi hassas şekilde vurabilir.

Kit takılı MK-82 bombası 262kg ağrılığa ulaşıyor ve 6500 ile 40000 feet arasında değişen irtifalarda platformdan atılabiliyor.

LAÇİN ile birlikte geliştirilen L-POD ise IIR /TV arayıcı başlıktan gelen görüntünün, veri bağı üzerinden kokpite aktarılmasını ve eş zamanlı olarak pilot tarafından üretilen komutların da LAÇİN takılı mühimmata ulaştırılmasını sağlıyor.

Bu sayede hem hareketli hedefler vurulabiliyor hem de mühimmatın başlığından gelen görüntüleri izleyen pilot, isterse hedef değişikliği yapabiliyor. Görüntü aktarımını sağlayan RF linkin menzili de150km.

İlk defa IIR/TV arayıcı başlıklı bir kitin geliştiriliyor olması Türk Hava Kuvvetleri’nin üstün hava yer taarruz kabiliyetini daha da yukarıya çıkartacak. Ayrıca bu yetenekte bir  güdüm kitinin çok az ülke tarafından üretiliyor olması ciddi ihracat şansı doğuracaktır.

Ayrıca 28 km menzilli LAÇİN’den sonra İsrail’in SPICE 250 güdümlü mühimmatı gibi 100km menzile ulaşan yine IIR/TV arayıcı başlığa ve çift yönlü data linke sahip bir ürünün geliştirilmesi/geliştiriliyor olması beklenebilir.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close