Çin ordusu yeni FK-3000 anti-drone sistemi sahaya sürüyor
Pekin yönetimi, düşük maliyetli ve sürü halinde kullanılan insansız hava araçlarına (İHA) karşı geliştirilen FK-3000 hava savunma sistemini sahada kullanmaya başladı.
Çin kaynaklarına göre sistem, ilk kez 2022’de Zhuhai Havacılık Fuarı’nda tanıtılmıştı. FK-3000, önümüzdeki günlerde yapılacak askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında görüntülendi.
Sürü İHA’lara karşı özel geliştirildi
Sistem, özellikle İran yapımı Shahed tipi kamikaze İHA’lara benzer düşük irtifa tehditlerine karşı tasarlandı. Son dönemde Ukrayna savaşında ve Orta Doğu’daki çatışmalarda küçük, ucuz ama ölümcül dronların yarattığı yıkım, Çin ordusunun da önceliklerini değiştirdi.
Çok katmanlı savunma konsepti
Üç akslı, zırhlı kabinli bir araç üzerine entegre edilen FK-3000;
- 30 mm otomatik top,
- iki fırlatma podunda toplam 24 kısa menzilli füze,
- gelişmiş atış kontrol sistemleriyle donatıldı.
Sistem, 300 metreden 12 kilometreye kadar menzilde hedefleri etkisiz hale getirebiliyor. Modüler yapısı sayesinde farklı füze tipleri, özellikle mikro-füzelerle uyumlu.
Çin’in mesajı: “Dronlara karşı hazırlıklıyız”
FK-3000, kritik altyapıların ve cephe hattındaki birliklerin korunması için geliştirildi. Uzmanlar, sistemin hem küçük quadcopter’lara hem de sabit kanatlı daha büyük İHA’lara karşı çok yönlü savunma sağladığını belirtiyor.
Son yıllarda drone sürülerine karşı klasik hava savunma sistemlerinin yetersiz kalması, Çin’in bu alana özel yatırım yapmasına yol açtı.
Küresel eğilim
Rusya, Ukrayna ve NATO ülkeleri de benzer şekilde kısa menzilli hava savunma sistemlerini hızla geliştiriyor. Çin’in FK-3000’i devreye alması, Pekin’in bu küresel yarışta geri kalmama kararlılığının göstergesi olarak yorumlanıyor.
Kaynak: M5