Cezayir ve Rusya, ilk kez ortak askeri tatbikat gerçekleştirdi
Cezayir ve Rusya, Moskova’nın Avrupa için kilit bir enerji tedarikçisi olan Kuzey Afrika ülkesiyle derinleşen bağları konusundaki Batı endişeleri karşısında Cezayir topraklarındaki ilk ortak askeri tatbikatlarına başladı.
Rus devlet haber servisi Sputnik’in haberine göre, Çöl Kalkanı Tatbikatı’nın terörle mücadele eğitimi, Cezayir’in uzun süredir rakibi Fas ile olan sınırına yakın, seyrek nüfuslu Bechar eyaletinde başladı.
Akdeniz’de OPEC üyesi olan Cezayir, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin Avrupa’yı doğal gaz ve petrol yerine geçmesi için bölgeyi taramasına göndermesiyle bu yıl uluslararası diplomasinin ilgi odağı haline geldi.
Fransız, İspanyol ve İtalyan liderler, sevkiyatları güvence altına almak veya artırmak için bu yıl Cezayir’i birkaç kez ziyaret etti.
28 Kasım’a kadar sürecek tatbikatlara her ülkeden yaklaşık 80 asker katılıyor.
Geçen yıl Rusya’daki benzer eğitimin ardından geldi ve Akdeniz’deki ortak deniz manevralarından bir ay sonra geldi.
Cezayir, petrol ve gazının büyük bir kısmını Avrupa’ya satıyor ve savaştan önce Rusya ve Norveç’ten sonra en büyük tedarikçisiydi.
Aynı zamanda Rusya, Sovyetler Birliği dönemine kadar uzanan savunma bağlarıyla Cezayir’in en büyük silah tedarikçisi.
Arap ülkesi, silah ithalatının %80’ine yakınını Rusya’dan yapıyor ve savunma sanayii üzerine araştırmalar yapan Moskova merkezli Strateji ve Teknoloji Analizi Merkezi’ne göre, Hindistan ve Çin’den sonra bu tür silahların üçüncü en büyük alıcısı.
Rus devlet kanalı RT’nin 31 Ekim’de bildirdiğine göre, Cezayir, denizaltıların, Su-57 stealth avcı uçaklarının ve diğer savaş uçaklarının ve S-400 de dahil olmak üzere gelişmiş hava savunma sistemlerinin satın alınması için Rusya ile 17 milyar dolar değerinde yeni bir uzun vadeli silah anlaşması imzalamayı düşünüyor.
10 yıllık sözleşmenin, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebbune’nin Aralık ayında Moskova’ya yaptığı ziyaret sırasında, Paris’ten yayınlanan bir bülten olan Africa Intelligence’a atıfta bulunarak sonuçlandırılabileceği belirtildi.
ABD ve Fas, bu yılın başlarında, Cezayir sınırına yakın düzenli Afrika Aslanı askeri tatbikatlarının bir kısmını düzenledi.
Küba ve Çin gibi ülkelerle aynı hizada olan Cezayir, Ukrayna’daki savaşı ve topraklarının bir kısmının ilhakını kınayan BM kararlarını oylamaktan bu yıl iki kez çekimser kaldı.
Buna karşılık, Rusya, Fas’ın Cezayir destekli Polisario Cephesi ile bir ayrılık içinde olduğunu iddia ettiği eski bir İspanyol kolonisi olan Batı Sahra konusundaki anlaşmazlık konusunda tarafsız bir tutum seçti.
Eylül ayında Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio ve ABD’li milletvekillerinden oluşan iki partili bir grup, Biden yönetimini Rusya’nın silah satın almaları nedeniyle Cezayir’e yaptırım uygulamaya çağırdı.
Dışişleri Bakanlığı’nın Eylül ayında yaptığı açıklamaya göre Rusya, Cezayir ile askeri tatbikatların ‘rutin’ olduğunu ve ‘herhangi bir üçüncü ülkeye yönelik olmadığını’ söyledi.
Kaynak: Bloomberg, gdh