Uzaydaki Gözlerimiz - M5 Dergi
MakalelerSayı 351 Ekim 2020

Uzaydaki Gözlerimiz

Abone Ol 

Türkiye, yer gözlem uydularıyla uzayda bulunan ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye’nin ilk yerli yer gözlem uydusu olan rasat 9 yıldır uzaydaki görevini sürdürüyor. 2012 yılında uzaya gönderilen Göktürk-2, Türkiye’nin ilk yerli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu olma ünvanına sahip.

1946 yılında Alman V-2 roketleri ile uzaydan fotoğraf alımıyla başlayan yer gözlem uyduları serüveni, geçen yaklaşık 80 yılda büyük bir değişim ve gelişim gösterdi. İlk başlarda sadece devlet ve askeri amaçlarla kullanılan bu uydular, günümüzde insanların günlük hayatına yansıyacak seviyeye ulaştı.

Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere pek çok ülkenin uzayda yer gözlem uydusu mevcut. Türkiye de hem yerli ürünleri hem de yabancı alım yer gözlem uydusuyla uzayda yerini alıyor.

Türkiye’nin Uzaydaki Yer Gözlem Uydularının başında RASAT geliyor.

TÜBİTAK-UZAY tarafından tasarlanan ve üretilen RASAT, Türkiye’nin ilk yerli yer gözlem uydusu. 17 Haziran 2011’de fırlatılan RASAT, planlanan ömrü 3 yıl olmasına rağmen hala görevine devam ediyor.

RASAT, siyah-beyaz da 7.5 metre çözünürlükte görüntüler indirebiliyorken, renkli de 15 metre çözünürlükte görüntüler indirebiliyor.

RASAT, ilk milli görev yüklerinden uçuş bilgisayarı BİLGE’yi , görüntü sıkıştırma birimi GEZGİN’i ve 100 Mbit/s hızında görüntü indirme kabiliyetine sahip X-Bant vericiyi üzerinde bulunduruyor.

93kg ağırlığındaki RASAT, yörüngedeki bir turunu 98.8 dakikada tamamlıyor.

Bir başka uydumuz olan TÜBİTAK-UZAY ve TUSAŞ ortaklığıyla ortaya çıkan ve 2012 yılında uzaya gönderilen GÖKTÜRK-2, Türkiye’nin ilk yerli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu olma ünvanına sahip.

409 kilogram ağırlığındaki GÖKTÜRK-2, dünyanın her yerinden siyah-beyaz modda 2.5 metre çözünürlüklü görüntüler indirebiliyorken, renkli de 5 metre çözünürlüklü görüntüler indirebiliyor.

700 kilometre yükseklikte, Güneş eş zamanlı yörüngede bulunan GÖKTÜRK-2, Dünya çevresindeki bir turunu 98 dakikada tamamlıyor. Yer Kontrol İstasyonuyla günlük temas süesi günlük ~40 olan Uydu, aynı yeri tekrardan ~2.5 günde bir görüntülüyor.

GÖKTÜRK-2, 100 Mbit/s görüntü indirme hızına sahip. Türkiye’nin ilk metre altı çözünürlüklü yer gözlem uydusu olan GÖKTÜRK-1 ise 13 Temmuz 2009 tarihinde imzalanan, Milli Savunma Bakanlığı ile Telespazio/İtalya ve Thales Alenia Space/Fransa’nın ana yüklenici, TUSAŞ’ın ana alt yüklenici olduğu bir sözleşme ile hayata geçti.

GÖKTÜRK-1, 5 Aralık 2016 tarihinde uzaya fırlatıldı. Fırlatma sonrası bir yandan uydudan görüntüler alınırken bir yandan da kabul işlemleri başladı ve 4 Aralık 2018 tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığına uydunun kesin kabulü gerçekleştirildi.

Dünya’nın her yerinden herhangi bir kısıtlama olmaksızın Siyah-Beyazda 0.5m, renkli de ise 2m çözünürlüklü görüntüler indirebilen GÖKTÜRK-1, gün içerisinde 902 nokta hedef görüntüsü görüntüleme kapasitesine sahip.

Yakıtsız halde 1070kg ağırlığa sahip uydu, dünya çevresindeki bir turunu yaklaşık 90 dakikada tamamlıyor. 681 km irtifada, güneş uyumlu alçak dünya yörüngesinde görevini sürdürmekte olan GÖKTÜRK-1’in toplam ömrünün 7 yıl 3 ay olması bekleniyor.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close