ABD Medyası Analiz: Finansman Eksikliği Nedeniyle Almanya En İyi Silahlarını Hurdalığa Gönderiyor
Almanya ordusu dünyanın en ölümcül silahlarından bazılarıyla donanmış olsa da büyük zorluklarla karşı karşıya ve finansal sıkıntılar nedeni ile en iyisilahlarını yavaş yavaş hurdalığa gönderiyor.
National Interest’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.
“Normal zamanlarda Alman Ordusu için gerçekten ölümcül olabilecek, ancak savaşta ihtiyaç duyulursa büyük bir fon eksikliği nedeni ile ordunun varlıkları adeta hurdaya dönen büyük bir envantere dönüşüyor. Fon kaynaklarının olmaması ve diğer bazı sorunlar nedeniyle çok temel zorluklarla karşı karşıya kalacak olan beş silah platformu ise şöyle;
Eurofighter:
1980’lerde İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya, Geleceğin Avrupa Savaş Uçağı veya FEFA’nın geliştirilmesine başlamak için bir araya geldi. Eurofighter Typhoon’un ilk uçuşu 1994’teydi ve Almanya ilk Eurofighter’ı 2003’te kabul etti.
Eurofighter muhtemelen var olan en iyi beşinci nesil olmayan savaşçıdır. Mükemmel manevra kabiliyeti, güçlü motorlar, AESA radarı, kızıl ötesi arama ve iz sensörü ile AMRAAM ve Sidewinder füzelerinin birleşimi, Eurofighter’ı havada zorlu bir rakip haline getiriyor. Eurofighter’ın havadan karaya kabiliyeti artıyor ve Luftwaffe’nin avcı uçakları güdümsüz bombalar, lazer güdümlü bombalar ve Taurus seyir füzeleri taşıma yeteneğine sahip.
Almanya başlangıçta 180 Eurofighter satın alıyordu, ancak 2014’te iptal edilen bir satın alma yalnızca 143 avcı uçağının satın alınacağı anlamına geliyor. Ekim 2014 itibariyle, 109 Eurofighter’dan sadece 42’si uçuş halindeydi. Geri kalanı ise yedek parça eksikliğinden dolayı uçuş yapamıyor. Aynı zamanda Almanya’nın, gövdenin dengesiz hale geleceğinden korktuğu için hava ekipleri için yıllık uçuş saatlerini yarıya indirdiği bildirildi.
Eurofighter Tornado:
Bir Avrupa savunma konsorsiyumu tarafından geliştirilen bir başka savaşçı olan Tornado, İngiltere, İtalya ve Almanya tarafından geliştirildi. Alçaktan ve hızlı girerek düşman savunmasını delmek üzere tasarlanan Tornado, son savrulan savaş uçaklarından biriydi. Bununla birlikte, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana, Tornado kuvvetleri kronik yetersiz finansmandan muzdarip durumda.
Luftwaffe sonunda uçağın hem IDS (Interdiction/Deep Strike) hem de ECR (Elektronik Savaş ve Keşif) versiyonlarını satın aldı. Soğuk Savaş sırasında, Almanya’nın Tornado saldırı jetlerine Varşova Paktı hedeflerini, özellikle de hava alanlarını bombalama görevi verildi. Almanya’nın yeniden birleşmesinden bu yana geçen yıllarda, Luftwaffe Tornados, Kosova ve Afganistan üzerinde havadan keşif misyonları gerçekleştirdi.
Alman Donanması ve Hava Kuvvetleri toplam 357 Tornado uçağı teslim aldı. Soğuk Savaş’tan sonra sayıları azalan Almanya, geri kalanını 2025 veya ötesine kadar hizmette tutmayı planlıyor. Diğer Alman silah sistemleri gibi Tornadolar da yetersiz finanse ediliyor ve Ağustos 2014’teki verilere göre 89 adedinden sadece 38’i çalışır durumdaydı.
Leopard II Ana Muharebe Tankı:
1970’lerde Krauss-Maffei tarafından Leopard I’in yerini almak üzere geliştirilen Leopard II tankı, halen var olan en iyi ana muharebe tanklarından biridir. Alman savaş sonrası taktik doktrininin mantıklı bir uzantısı olan Leopard II, hız ve ateş gücüne öncelik vererek, oldukça hareketli bir tankı akıcı bir Avrupa savaş alanındaki değişikliklerden faydalanabilecek hale getirdi. İlk olarak 1979’da sahaya çıkan Leopard II, bugün hala hizmette. Ne yazık ki, onlardan çok az var.
Leopard II’nin en son sürümü olan Leopard IIA7, tankı 2030’lara kadar ayakta tutacak bir dizi yükseltme içeriyor. A7 modeli, aynı 120 mm yivsiz tabancanın daha uzun namlulu bir versiyonuna, üçüncü nesil bir termal nişangaha, artırılmış kompozit zırh korumasına ve tank motorunu çalıştırmadan elektroniği çalıştırmak için bir yardımcı güç ünitesine sahiptir.
Batı Almanya, yaklaşık on iki panzer (tank) ve panzergrenadier (mekanize piyade) tümenini donatmaya yetecek kadar 2.125 Leopard II tedarik etti. Soğuk Savaş’ın sona ermesi ve azalan savunma bütçeleri, Almanya’nın tank gücünün yaklaşık %90’ını atmasına neden oldu ve bugün Bundeswehr’de sadece 225 Leopard II tankı var.
G36 Saldırı Tüfeği:
1990’larda Bundeswehr, Heckler ve Koch G3 savaş tüfeğini G36 saldırı tüfeğiyle değiştirdi. Daha hafif, NATO standardı 5.56 milimetre mermi, otuz yuvarlak şarjör ve entegre optik kullanan yeni bir tasarım olan G36’nın, Alman piyadesinin yükünü hafifletirken ateş gücünü artırması gerekiyordu. 176.000 tüfek satın alındı.
Bundeswehr Afganistan’a konuşlanmaya başladıktan sonra, G36’nın savaşta isabetliliğini kaybettiği keşfedildi. G36 tüfekleri, sürekli ateş ettikten sonra hatalı hale geldi.
Savunma Bakanı Ursula Von Der Leyen, tüfeğin hatalı olduğunu kabul ettikten sonra, tüfeğin Bundeswehr’de “geleceği” olmadığını açıkladı. Alman Savunma Bakanlığı, 2016 yılının ortalarına kadar piyasaya sürülmek üzere 600 HK417 saldırı tüfeğinin tedarik edildiğini duyurdu.
Panzergrenadier Taburu 371:
Panzergrenadiers, Bundeswehr’in mekanize piyadeleridir. Almanya’nın dokuz panzergrenadier taburu var. Bunların her biri 900 asker, kabaca elli piyade savaş aracı ve MILAN ve Panzerfaust 3 tanksavar silahı taşıyor.
Geçen Şubat ayında, Marienburg merkezli Panzergrenadier Taburu 371, Norveç’te bir NATO tatbikatına katıldı. NATO’nun Hızlı Tepki Gücü’nün bir parçası olan taburun sıkıntı çektiği haberi hızla yayıldı. Ve son rapora göre çeşitli kategorilerde 14 binden fazla eksiklik olduğu iddia edildi.
Yüksek öncelikli bir NATO görev biriminin 14 binden fazla ekipman parçası eksik ve Bundeswehr’deki çürümenin ne kadar derine indiği ve Almanya’nın ittifaka ne kadar bağlı olduğu sorgulanıyor.”
Kaynak: M5
Çeviri/Analiz: Adem KILIÇ