Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko: "Rusya'nın taktik nükleer silah sevkiyatı tamamlandı" - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko: “Rusya’nın taktik nükleer silah sevkiyatı tamamlandı”

Abone Ol 

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko bunun, Rusya sınırları dışında böyle bir konuşlandırmanın ilk örneği olduğunu belirterek Rusya’nın taktik nükleer silahları ülkesine nakletme işlemini tamamladığını duyurdu.

Lukaşenko, St. Petersburg’da düzenlenen Moskova liderliğindeki ekonomik bloğun toplantısında, bu taktik nükleer silahların sevkiyatının ekimde tamamlandığını açıkladı. Ancak gönderilen silahların miktarı ve konuşlandırıldıkları yerlerle ilgili daha fazla ayrıntı paylaşmadı.

Belarus’ta konuşlu Rus birlikleri geçen yıl şubatta yani savaşın ilk günlerinde Ukrayna’yı kuzeyden işgal etmişti ancak Belarus kuvvetlerinin aktif olarak katılıp katılmadığı bilinmiyor.

Lukaşenko, Rus nükleer silahlarının Belarus topraklarında bulunmasını, NATO üyesi Polonya’nın saldırganlığına karşı caydırıcı bir unsur diye savunuyor.

Savaş alanında kullanılmak üzere tasarlanan bu kısa menzilli taktik nükleer silahlar, uzun menzilli füzelere takılan daha güçlü nükleer başlıklara kıyasla yaklaşık 1 kilotonluk düşük bir patlayıcı gücüne ve etkiye sahip.

Önceki aylarda Lukaşenko, Rusya’nın Belarus’a taktik nükleer silah sevkiyatı yaptığını doğrulamıştı. Bu, 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana yabancı topraklarda yapılan ilk konuşlandırma. Rusya, Belarus’a konuşlandırılan silahlar üzerindeki kontrolünü sürdüreceğini söyledi.

Mayısta iki ülke silahların sevkiyatını resmileştiren bir anlaşma imzalamıştı ancak kullanımları üzerindeki kontrol Kremlin’in elinde kalmaya devam ediyor.

Bu hamle Beyaz Saray tarafından “[Moskova’nın] sorumsuz ve provokatif seçimler yapmasının bir örneği” diye kınandı.

ABD, Rusya’nın uçaklarla taşınabilen bombalar, kısa menzilli füzeler için savaş başlıkları ve topçu mermilerini içeren yaklaşık 2 bin taktik nükleer silaha sahip olduğunu düşünüyor. Bu tür silahlar uzun menzilli stratejik füzelere takılan nükleer başlıklara kıyasla nispeten kısa menzilli ve daha düşük patlayıcı gücüne sahip. ABD’nin elinde bu taktik silahlardan yaklaşık 200 adet bulunuyor ve bunların yarısı Avrupa’daki üslerde konuşlandırılmış.

Belarus üç NATO üyesiyle sınır paylaşıyor: Polonya, Litvanya ve Letonya. Bunlardan Polonya, Kiev’in aktif bir müttefiki ve Rusya’nın istilasına karşı mücadelede komşusuna askeri, insani ve siyasi destek sunuyor. Polonya ayrıca Rusya ve Belarus’a karşı uluslararası yaptırımlara da katılıyor.

Kaynak: Independent

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close