BAE, Mısır Eğitim Sistemine yaptığı yatırımlar ve okullar aracılığıyla yeni bir “Mısır elitini” şekillendirebilir.
İsrail Haaretz gazetesinde Zvi Bar’el tarafından kaleme alınan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.
Mısır’da ebeveynler; BAE’nin “yeni nesil Mısırlıları” ders kitapları aracılığıyla şekillendirilmeye çalıştığına dair korkularını dile getiriyorlar. BAE, Mısır Eğitim Sistemine yaptığı yatırımlar ve okullar aracılığıyla yeni bir “Mısır elitini” şekillendirebilir.
Mısır’da vatandaşların; din, tarih ve coğrafya dersleri de dahil olmak üzere okul derslerinin çoğunun Mısır’dan ziyade Birleşik Arap Emirlikleri tarafından kabul edilen bir müfredata dayandırıldığına dair şikayetleri var. Ebeveynlerden çoğu durumun “tarihin çarpıtılması” olduğunu iddia ederek, çocuklarının bu durumda“vatanlarını tam olarak tanıyamayacakları” anlamına geldiğini söylüyorlar.
Bazı parlamento üyeleri ve bazı gazeteciler bu durumun; BAE hükümetinin, “Mısırlıların gelecek nesil kimliğini şekillendirme” planı olabileceği konusunda endişelerini dile getiriyorlar.
Aslında ders kitaplarında çeşitli hatalar olsa da, tarihi çarpıtmaya ya da ülkenin kabul ettiği kavramları değiştirmeye çalışan sadece BAE olarak görünmüyor. Ülkedeki 7.750’den fazla özel okul arasında birçoğu bunu yapmaya çalışıyor.
Ebeveynlerin şikayetleri, BAE’nin; Mısır toplumunu değiştirebilecek şekilde Mısır Eğitim sistemini kontrol etmesi hakkında derin endişeler taşıdıklarını gösteriyor. 2015’te, Mısır Cumhurbaşkanı Abdül-Fettah el-Sissi’nin iktidara gelmesinden yaklaşık bir yıl sonra, Sissi’nin selefi Muhammed Mursi’nin devrilmesini de destekleyen Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır’a 100 adet yeni okul yapma sözü vermişti.
O zamanlar verilen bu söz; Yemen’de Husilere karşı savaşta Suudi Arabistan tarafından başlatılan Arap koalisyonuna katılan Mısır’a bir dostluk jesti gibi görünüyordu. Ancak BAE söz verdiği bu özel okullara, cömert bir parasal desteğin ötesinde başka anlamda da kârlı bir yatırım olarak bakıyordu.
2018 yılında, dünyanın en büyük özel eğitim danışmanlığı ve yönetimi şirketlerinden birisi olan GEMS Education, Mısırlı Hermes firması ile ortaklaşa olarak Mısır’da iş yapmaya başladı.
Şirketin BAE’deki merkezi, ülkedeki özel okulların yabancı mülkiyetini yüzde 20 ile sınırlayan yasayı ihlal ederek, Mısır’daki dört okulun yüzde 50 hissesini satın aldı. İki yıl sonra, Nisan 2020’de şirket, iki yıl içinde 25.000 ila 30.000 öğrenciyi barındıracak 30 özel okulun inşasına yaklaşık 300 milyon dolar yatırım yapmayı planladığını duyurdu. Şirket ayrıca, öğretmenler için okul kıyafetleri, yemek hizmetleri ve eğitim gibi ek hizmetler de sunmaya başladı.
Verileri yayınlayan Mısır Ekonomik Araştırmalar Merkezi, BAE’nin yatırım yapmayı planladığı özel okul sayısının Mısır’daki toplam özel okul sayısına kıyasla nispeten az olduğunu kaydetti. Ancak merkez, bu kadar az sayıda okula bu kadar büyük bir yatırımın, özellikle hükümetin eğitime yaptığı yatırımla karşılaştırıldığında, devlet okul sistemine ve Mısır’ın sosyal yapısına zarar verebilecek bir “eğitim seçkinleri” yaratabileceği konusunda da uyardı.
Dünya Bankası’na göre, Mısır eğitim bütçesinin yaklaşık yüzde 94’ü maaşlara, diğer yüzde beşi ise diğer ihtiyaçlar için gidiyor ve kalkınmaya yatırım yapmak için sadece yüzde 1’lik bir kısım kalıyor.