Democracy Perception Index Anketi: "Dünya Ülkeleri ABD'yi Demokrasi İçin En Büyük Tehdit Olarak Görüyor" - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Democracy Perception Index Anketi: “Dünya Ülkeleri ABD’yi Demokrasi İçin En Büyük Tehdit Olarak Görüyor”

Abone Ol 

Anket, Demokrasiler İttifakı Vakfı tarafından 53 ülkede yaptırıldı.

Anket, demokratik ülkelerde yaşayanların, daha az demokratik ülkelerde yaşayanlara kıyasla hükümetlerinin koronavirüs pandemisine verdiği yanıtla ilgili olumsuz görüşlere sahip olma ihtimali daha yüksek olsa da demokrasinin hâlâ yüksek notlar aldığını gösteriyor.

En şaşırtıcı bilgi, ankete katılanların yüzde 44’ünün ABD’yi ülkelerinin demokrasisine bir tehdit olarak görmesiydi. Ankete katılanların yüzde 38’i Çin’le ilgili aynı endişeyi paylaşıyor, Rusya’dan endişe edenlerin oranıysa yüzde 28.

ABD’nin küresel demokrasiye tehdit olduğu görüşü bir yılda hayli yükseldi. En yüksek artış Almanya ve Çin’de oldu.

Rusya ve Çin’den katılımcılar ABD ve temsil ettikleri varsayılan tehdide dair en olumsuz görüşe sahipti; onları Avrupa ülkeleri izledi.

Anket, demokrasinin dünyanın dört bir yanındaki insanlar için hâlâ önemli olduğunu, katılımcıların yüzde 81’inin böyle söylediğini ortaya koydu. İnsanların yalnızca yüzde 53’ü, ülkelerinin gerçekten böyle kabul edilip edilmediğine bakılmaksızın, ülkelerinin demokratik olduğunu söyledi.

Mısır ve Suudi Arabistan dışında anketin düzenlendiği her ülke, eşitsizliğin ifade özgürlüğünün kısıtlanmasından daha büyük bir tehdit olduğunu belirtti.

Demokrasiler İttifakı Vakfı Başkanı olan eski NATO Genel Sekreteri ve Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen şunları söyledi:

“Bu anket, demokrasinin insanların kalpleri ve zihinlerinde hâlâ yaşadığını gösteriyor. Kovid-19 pandemisinden ülkelerinin artık daha demokratik hale geldiğini görmek isteyen insanlara daha fazla demokrasi ve özgürlük sunarak çıkmamız gerekiyor. İster Birleşik Krallık’ın D10 girişimi ister Başkan Biden’in Demokrasi Zirvesi olsun, bir Demokrasiler İttifakı’na verilen olumlu destek insanların otokratlara karşı koymak için daha fazla işbirliği istediğini gösteriyor. Liderler bu algıları fark edip onlara göre hareket etmelidir.”

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close