Avustralya'dan Ukrayna'ya onlarca JDAM-ER transferi - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Avustralya’dan Ukrayna’ya onlarca JDAM-ER transferi

Abone Ol 

Avustralya, Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından hizmet dışı bırakılan onlarca JDAM-ER füzesini Ukrayna’ya transfer etti.

Australian Defense tarafından güvenlik kaynaklarına dayandırılarak verilen habere göre Avustralya, 2022 yılında F/A-18A/B Hornet uçaklarının emekliye ayrılmasıyla birlikte JDAM-ER kitlerini de hizmet dışı bırakmıştı.

Bu kitlerin en azından bir kısmının daha sonra askeri yardımın bir parçası olarak Ukrayna’ya transfer edildi açıklandı.

Ancak kaç adet füzenin Ukrayna’ya transfer edildiğine dair bilgi verilmed.

JDAM-ER’nin Ukrayna’da kullanımı ilk olarak Mart 2023’te rapor edilmiş, ancak silah ABD tarafından tedarik edilmişti. Nisan 2024’te ise Avustralya, Ukrayna’ya belirtilmemiş havadan karaya mühimmat tedarik ettiğini açıkladı.

Temmuz 2024’te Avustralya Savunma Bakanlığı, 250 milyon dolarlık bir yardım paketinin parçası olarak belirtilmemiş sayıda havadan karaya füzelerin daha Ukrayna’ya transfer edileceğini duyurdu.

JDAM-ER

JDAM’ler basit serbest düşüş bombalarının her türlü hava koşuluna uygun, hassas güdümlü mühimmatlara dönüştüren GPS tabanlı ekipman kitleridir.

Kit, ataletsel bir navigasyon sistemi ve isabet oranını arttırmak için bir GPS alıcısının yanı sıra bombanın ortasına takılı küçük kanatlar ve bombanın hedefine doğru uçarken rotasını ayarlamasını sağlayan yönlendirilebilir tüylere sahip bir kuyruk ünitesi içerir. Ünite navigasyon ve diğer ekipmanları içerir.

Kit, kontrol edilebilir bir kanat ve bir GPS alıcısı ile eşleştirilmiş bir atalet kontrol sisteminden oluşmaktadır. Parazit yokluğunda olası dairesel sapma 11 metredir.

Genişletilmiş Menzil versiyonu, bombanın hedefe doğru süzülmesini sağlayan ve bombanın menzilini artıran bir kanat setine sahiptir. Yüksek bir irtifadan fırlatıldığında, hedeflerin menzili 72,4 kilometreye kadar çıkmaktadır.

JDAM-ER planlama kiti 2000’li yılların başında Savunma Bilim ve Teknoloji Grubu (DSTG) tarafından Boeing ve Avustralyalı Ferra Engineering ile işbirliği içinde geliştirilmiştir.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close