Ukrayna’nın Avrupalı müttefiklerinin, savaşta “toprak karşılığında barış” fikrine öncekinden çok daha sıcak baktığı bildiriliyor.
Amerikan gazetesi Washington Post (WP), Kiev’i destekleyen Avrupa ülkeleri arasında Rusya’yla savaşın ancak “Ukrayna’nın toprak tavizi vermesini içeren bir anlaşma yoluyla sonlanabileceği” fikrinin gittikçe ön plana çıktığını yazıyor.
Haberde, ABD’de 5 Kasım’da yapılan başkanlık seçimlerini Donald Trump’ın kazanmasının bunda önemli rol oynadığına işaret ediliyor. Trump, seçim kampanyasında Ukrayna savaşını “24 saatte bitirebileceğini” vaat etmesiyle gündem olmuştu.
ABD’nin 47. Başkanı seçilen Trump’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le 7 Kasım’da telefonda konuştuğu, Cumhuriyetçi liderin Rusya-Ukrayna savaşında gerginliği düşürme çağrısı yaptığı iddia edilmişti. Ancak Kremlin bunu yalanlayarak iki lider arasında görüşme yapılmadığını savunmuştu.
Analistler, Trump’ın savaşı hızlıca sonlandırmaya çalışması halinde Ukrayna’nın topraklarından taviz vereceği bir anlaşma yapmak zorunda kalabileceğine dikkat çekiyor.
Trump’ın Kiev’e yardımı kesme ihtimalinin yanı sıra savaş alanında Rusya ilerlerken Ukrayna’nın savunmaya geçmesi de Avrupa’da endişeleri artırıyor.
Fransa’nın eski ABD Büyükelçisi Gerard Araud, “toprak karşılığında barış” fikrine daha sıcak bakıldığını belirterek şunları söylüyor:
Sanırım herkes aşağı yukarı bunda fikir birliğine vardı. Bunun kamuya açık şekilde söylenmesi zor çünkü Rusya’nın saldırganlığını ödüllendiriyormuşuz gibi anlaşılabilir.
Olası barış görüşmelerinde nasıl bir plan sunulacağı henüz netleşmedi. Ocakta göreve başladığında Trump’ın Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili ne tür adımlar atacağı da bilinmiyor.
Ukrayna’nın güneydoğusundaki Donbas ve 2014’te ilhak edilen Kırım dahil ülkenin yaklaşık 5’te biri Rus güçlerinin kontrolünde. WP, bu durum üzerinden yeni sınırları çizmenin Ukrayna’nın topraklarının ciddi bir bölümünden vazgeçmesi anlamına geleceğine işaret ediyor.
Diğer yandan Ukrayna lideri Volodimir Zelenski, Rus işgali altındaki topraklardan vazgeçilmesine yönelik herhangi bir anlaşmayı imzalamayacaklarını defalarca söylemişti.
WP’nin analizine göre Kiev’in müttefikleri “toprak karşılığında barış” fikrini kamuoyunda dile getirmekte zorlanabilir. Gazeteye konuşan ve kimliğinin açıklanmamasını istemeyen Avrupalı bir yetkili, Putin’in savaş yoluyla sınırları yeniden şekillendirerek galip gelmesine izin verilemeyeceğini belirtiyor fakat Ukrayna’nın toprak tavizini içeren bir anlaşma durumunda bu zor bir seçenek. Yetkili, şunları da ekliyor:
Bu, yapacağımız herhangi bir anlaşmayla ilgili önemli bir husus. Durum asla Rusya için bir zafer olarak görülmemeli.
Amerikan gazetesi New York Times’ın analizinde de cephede savunma pozisyonundaki Ukrayna’nın, olası bir anlaşma durumunda Rusya’nın tekrar saldırıya geçmemesi için garanti isteyeceğine dikkat çekiliyor.
Ukrayna Parlamentosu Savunma ve İstihbarat Komitesi Direktörü Roman Kostenko, şu ifadeleri kullanıyor:
Görüşmeler belirli teminatlar üzerine inşa edilmeli. Ukrayna için en önemli mesele bu.
Kaynak: Independent, Washington Post, New York Times